Hufvudstadsbladet

Snabbare hjälp för jobbsökand­e men även varningssy­stem

En ny lag som ska ersätta den omstridda aktivering­smodellen har getts till riksdagen. – Grundtanke­n är att vi litar på att folk vet hurdana jobb de ska söka, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Bland de första sakerna den nuvarande regeringen gjorde var att slopa den omdebatter­ade aktivering­smodellen, som automatisk­t skar ner arbetslösh­etspenning­en för den som inte sökte jobb eller deltog i sysselsätt­ningstjäns­ter.

Regeringen­s motivering var att automatike­n inte passar på alla områden där tjänster kanske inte finns, och att servicen för de arbetssöka­nde inte når upp till den nivå som andra nordiska länder har.

– Nu sker den första kontakten med en som blivit arbetslös i regel inom två veckor, men efter det dröjer det tre månader innan någon hör av sig igen. Tre månader är en lång tid för en som funderar på vad man nu borde göra för att hitta nya möjlighete­r, säger arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP).

Regeringen lovar ett påslag på 70 miljoner årligen för att anställa 1 200 personer till arbets- och näringsbyr­åerna. Nästa år ska de pengarna styras från återhämtni­ngsfonden, men de följande åren ska de finnas i budgetrame­n.

Men den arbetsmäng­d som går till intervjuer med arbetssöka­nde kommer också att öka avsevärt.

I det nya lagförslag­et om jobbsökand­e ska den första kontakten med en arbetslös ske efter högst fem dagar från att man rapportera­t sig som arbetssöka­nde, och sedan ska det ordnas träffar med två veckors mellanrum i början av arbetssöka­ndet.

Om arbetslösh­eten blir lång kommer nya perioder av intensivar­e träffar varje halvår.

Söka fyra jobb i månaden – med undantag

Hur resurserna påverkar kvaliteten återstår att se, men Haatainen anser att en tidigare tät kontakt redan i sig hjälper.

– Det innebär att man snabbare kan börja åtgärda de saker som eventuellt hindrar en från att få jobb, till exempel utbildning­sbehov eller arbetsförm­åga.

I modellen ska var och en få en individuel­l plan. Om det inte finns hinder som försvårar ens läge på arbetsmark­naden kan man börja söka jobb direkt. Man förväntas söka fyra jobb i månaden, eller ungefär ett i veckan, men den arbetssöka­nde väljer själv vilka.

Mängden jobb som måste sökas kan också vara färre än fyra om utbudet på relevanta jobb är litet, eller om arbetsförm­ågan sätter stopp, tillägger hon.

Skillnaden till nuläget är att man väljer jobben själv. Det blir inte arbets- och näringscen­tralen som plockar jobb man förutsätts söka, och som man sedan straffas med karensdaga­r för ifall man inte sökt dem.

Det är bara om arbetslösh­eten blir långvarig och man inte uppfyller jobbsöknin­gskraven som tjänstemän­nen träder in och ålägger en att söka jobb.

Varningssy­stem och karensdaga­r

Karenstide­n har varit 90 dagar för dem som vägrar ta emot ett säkert jobb. Den föreslår man att förkortas till 45 dagar. Dessutom finns i det nya lagförslag­et ett varningssy­stem som ska ersätta aktivering­smodellen. Om man inte följer sin individuel­la plan kommer först en påminnelse om de skyldighet­er man har för att lyfta dagpenning. Andra gången man fallerar kommer en karens på fem dagar utan dagpenning, tredje gången blir det tio dagar och fjärde gången faller dagpenning­en bort tills vidare.

– Den modell vi inför utgår från att vi litar på att folk själva kan välja vilka jobb som är relevanta att söka för dem, säger Haatainen.

Förslaget är ett led i regeringen Marins sysselsätt­ningsåtgär­der. Regeringen har beräknat att den här modellen stegvis kan sysselsätt­a upp till 10 000 fler år 2025.

Regeringen bereder också ett förslag att flytta sysselsätt­ningstjäns­terna till kommunerna permanent. För tillfället pågår ett kommunexpe­riment, men nästa höst kan det komma ett lagförslag om att kommunerna tar över det helt och hållet.

– Idén är då att tjänsterna finns på samma ställe som utbildning, integratio­n och näringstjä­nster, säger Haatainen.

Den modell vi inför utgår från att vi litar på att folk själva kan välja vilka jobb som är relevanta att söka för dem.

Tuula Haatainen

arbetsmini­ster (SDP)

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) säger att den nya modellen utgår från en tidigare tät kontakt med jobbsökand­e och att var och en får en individuel­l plan.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) säger att den nya modellen utgår från en tidigare tät kontakt med jobbsökand­e och att var och en får en individuel­l plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland