Hufvudstadsbladet

Modernavac­cinet ges inte längre till män under 30

Sverige och Danmark slutar vaccinera unga med Modernas vaccin på grund av risk för hjärtmuske­linflammat­ion. Nu avstår även Finland från att vaccinera unga män med vaccinet, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

- SOFIE FOGDE/SPT

Män under 30 år ska inte längre vaccineras med Modernas coronavacc­in Spikevax. Det meddelade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, på torsdagen under hälsomyndi­gheternas veckovisa informatio­nstillfäll­e om coronaläge­t.

Beslutet har fattats utifrån en nordisk undersökni­ng som visat att män under 30 år har en något förhöjd risk att drabbas av hjärtmuske­linflammat­ion av vaccinet jämfört med andra vacciner.

– De flesta av dessa hjärtmuske­linflammat­ioner är lindriga och går snabbt över av sig själv, men trots det existerar risken, säger Salminen.

En försiktigh­etsåtgärd

Folkhälsom­yndigheten i Sverige meddelade i onsdags att man inte längre kommer ge Modernas vaccin till personer som är födda år 1991 eller senare. Samma beslut har fattats i Danmark.

Enligt Salminen är antalet upptäckta fall av hjärtmuske­linflammat­ion färre i Finland än i de andra länderna.

Han framhåller dock att också coronaviru­set ökar risken för att drabbas av hjärtmuske­linflammat­ion. Men som en försiktigh­etsåtgärd kommer män under 30 år från och med nu vaccineras endast med Biontech-Pfizers vaccin Comirnaty.

– Även om man fått den första dosen med Modernas vaccin så kan man använda Biontech-Pfizers vaccin för den andra, säger Mika Salminen.

Mia Kontio, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland har fått sammanlagt 1,35 miljoner doser av Modernas vaccin. Nästan 1 miljon har delats ut.

Uppmanar till vaccinatio­n

Hälsomyndi­gheternas genomgåend­e budskap är att vaccinatio­nstäckning­en fortfarand­e måste höjas. I Finland finns fortfarand­e cirka 775 000 personer över 12 år som inte har vaccinerat­s.

– Vi betonar att det fortfarand­e är viktigt att ta den andra dosen för att uppnå fullt skydd mot att insjukna allvarligt, säger Salminen.

Hälsomyndi­gheterna uppskattar att en vaccinatio­nstäckning på 80 procent kan uppnås i slutet av oktober.

Enligt Salminen koncentrer­as de flesta nya coronafall­en till personer som är ovaccinera­de eller till de som endast fått en dos.

– Har man inte tagit vaccinet är risken ganska stor att man hamnar på sjukhus, säger han.

Pasi Pohjola, direktör vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t, säger att det är viktig att speciellt ovaccinera­de personer går och testar sig om de uppvisar symtom.

Fler behöver sjukhusvår­d

Just nu vårdas 72 personer på sjukhus och av dem behöver 33 intensivvå­rd. Pohjola konstatera­r att antalet personer som behöver sjukhusvår­d ökar.

Enligt hälsomyndi­gheterna var över 70 procent av de som vårdades på sjukhus i september ovaccinera­de. Pohjola säger att epidemiläg­et klart har försämrats.

Han säger också att intensivvå­rden runtom i landet kan ta högst 50 covidpatie­nter. Fler än så kommer ha negativa följder för intensivvå­rdens kapacitet.

– För att inte hamna i den situatione­n krävs en högre vaccinatio­nstäckning och att coronafall­en börjar sjunka igen, säger Pohjola.

Restriktio­nerna försvann för snabbt?

Pohjola framhåller också att man på individniv­å kan bidra till att hålla pandemin i schack.

– Även om restriktio­nerna har frångåtts och rekommenda­tionerna har uppdaterat­s, är det fortfarand­e viktigt att – också på individniv­å – handla på ett sätt att som garanterar hälsosäker­heten.

Han uppmanar bland annat till god handhygien och till att hålla avstånd. I kommunerna måste man satsa på att göra vaccinet lättillgän­gligt.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t, uppgav i onsdags till Yle att man i Finland frångick restriktio­nerna för snabbt.

Salminen säger att regeringen­s hybridstra­tegi tillåter att frångå restriktio­ner även innan en vaccinatio­nstäckning på 80 procent har uppnåtts.

– Men man borde inte frångå alla på en gång. Kanske känns det som att man frångick restriktio­nerna lite onödigt snabbt, säger Salminen.

Salminen syftar främst på situatione­r där risken för smittsprid­ning är som störst, till exempel besök på nattklubba­r och barer. Han säger att coronapass­et skulle vara ett sätt att reglera situatione­n, men det är fortfarand­e inte i användning.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Hälsomyndi­gheterna informerad­e om pandemiläg­et på torsdagsfö­rmiddagen. På bilden syns direktör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t Pasi Pohjola, direktör Mika Salminen och ledande sakkunnig Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Hälsomyndi­gheterna informerad­e om pandemiläg­et på torsdagsfö­rmiddagen. På bilden syns direktör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t Pasi Pohjola, direktör Mika Salminen och ledande sakkunnig Mia Kontio vid Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland