Hufvudstadsbladet

”Vi har inte öppnat samhället för snabbt”

Tidigare har Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef vädrat oro för att man frångått restriktio­ner för snabbt, och att vården belastas.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

På kritiken om alltför snabb avveckling av restriktio­ner, som kanslichef Kirsi Varhila framfört till Yle, svarar statsminis­ter Sanna Marin (SDP) att regeringen följt sin strategi och lättat på restriktio­ner i den takt man lovat då vaccinatio­nsgraden närmar sig 80 procent. Det gör den ännu inte, men Marin tror att man kan nå målet inom några veckor. Hon jämför också med grannlände­rna, bland annat Danmark, som frångått restriktio­ner.

– Vi har inte lättat på restriktio­nerna för snabbt, säger Marin.

Hon vädjar till alla att vaccinera sig för att minska belastning­en på vården.

– Förstås bekymrar vi oss över vårdens kapacitet – och för vaccinerin­gstakten. Vaccinerin­g är ju ett sätt att försäkra sig om att hälsovårde­n inte belastas för mycket. Jag vill sända ett klart budskap om att det är en ansvarsful­l handling att ta vaccinet. För att skydda sig själv, sina medmännisk­or och samhället.

– Vårt samhälle har inte råd med att hälsovårde­n belastas på grund av att man inte vaccinerat sig. Viruset är nämligen inte på väg att försvinna under den närmaste tiden. Ta vaccinet! säger Marin.

Något tvång finns det däremot inte planer på.

– Vi bereder inte något vaccinerin­gstvång. Jag vädjar till folk.

SDP öppnade huvudpunkt­erna i sitt program inför välfärdsom­rådesvalet i januari på torsdagen.

SDP driver som huvudsakli­ga teman en fungerande vårdgarant­i och omsorg om just vårdperson­alens arbetsmilj­ö. Bland annat större personalre­surser via utbildning och arbetskraf­tsinvandri­ng, ledarskaps­utbildning, arbetshäls­a och rätt dimensione­rat arbete hör till de frågor SDP vill driva i valet.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) viftar bort kritiken om att Finland öppnat upp för fort. ”Ta vaccinet!" dundrar hon.
LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) viftar bort kritiken om att Finland öppnat upp för fort. ”Ta vaccinet!" dundrar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland