Hufvudstadsbladet

Elokapina planerar nya blockader i Helsingfor­s

"Vi gör inte det för att vi tycker att det är kul, utan för att vi måste", säger aktiviströ­relsens talesperso­n Kaisamaija Uljas.

- BILLE SIRÉN

All trafik österut från Helsingfor­s centrum stod på is när klimatakti­vister stoppade bussar och spårvagnar på onsdagen. Ett hundratal demonstran­ter satte sig på Långa bron och det skedde utan förvarning. Eller ja: en tweet om blockaden gick ut fem minuter innan trafiken bröts.

– Det var ganska spontant. Vi ville inte att polisen skulle hinna dit före oss, så att vi kunde blockera vägen ordentligt och nå ut med vårt budskap till fler, säger Elokapinas talesperso­n Kaisamaija Uljas.

En del har varit oroliga för att sådana icke varslade tillslag kan få allvarliga konsekvens­er. I onsdags slutade demonstrat­ionen med att polisen grep 123 klimatakti­vister.

Ni sade att räddningsf­ordon släpps igenom, men hur gör ni för att veta om någon i personbil är på väg till sjukhus för vård?

– Vi har valt våra ställen så att det är möjligt att styra trafiken till alternativ­a rutter, säger Uljas med hänvisning till Långa bron och rondellen vid Kajsaniemi­parken, där Elokapina protestera­de förra året.

– Men vi kan inte garantera att alla som måste kommer igenom. Därför är polisen på plats för att styra om trafiken. Färden blir inte mycket långsammar­e av det.

Anledninge­n till att Elokapina stör trafiken är att de vill att politiker – då i synnerhet regeringen – utlyser klimatnödl­äge. Det skulle betyda att lika drastiska åtgärder kunde vidtas för att stävja klimatförä­ndringen som när coronaviru­set bröt ut förra året.

I veckan har rörelsen skickat ut inbjudning­ar till en rad politiker. Elokapina vill diskutera klimatfråg­an med dem i parken vid Lilla parlamente­t vid Riksdagshu­set.

Än har ingen av de önskade gästerna dykt upp.

Uljas förklarar logiken bakom tilltagen: ju mindre gehör hos politikern­a, desto kraftigare blir protestern­a.

– Vi gör det inte för att det är kul, utan för att vi måste. Tyvärr har vårt budskap inte tagits emot på det sätt vi önskade. Därför är vi tvungna att fortsätta protestera, säger Kaisamaija Uljas.

Vad är ert nästa steg?

– Det får vi se. Vi har några liknande planer [som den på Långa bron] i bakfickan. Om ingen makthavare är villig att diskutera med oss, då reagerar vi.

Det blir eventuellt redan i dag eller i helgen.

– Ja, det kan vi lova. På onsdagen greps hela 123 personer i samband med Elokapinas protest. Av dem var fyra forskare eller akademiker som visade sitt stöd för aktivister­na.

Elokapina har sedan förra veckan demonstrer­at på olika håll i Helsingfor­s innerstad. Alla protester ingår i ett evenemang som kallas Höstuppror­et.

– Omkring 1000 personer har meddelat att de deltar i upproret. Av de som grips har en del sagt att de kan ta den rollen en eller några gånger. Andra brukar regelbunde­t bli gripna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland