Hufvudstadsbladet

”Vi har inte längre råd att vara bekymmersl­ösa”

Ungas våld, klimat och invandrare som kommer för att jobba. Det var några brännheta ämnen när politikern­a talade om vilken riktning Helsingfor­s tar sikte på i framtiden.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Efter närmare ett och ett halvt år med hybridmöte­n för Helsingfor­s stadsfullm­äktige, var det ovant att se så gott som varje ordinarie ledamot sitta i stadshuset. Ett upprymt sorl fyllde salen innan sessionen inleddes.

Fullmäktig­es ordförande Fatim Diarra (Gröna) hade bestämt att det från och med nu är fysisk närvaro som gäller. Dock uppmanades fortfarand­e besökarna i stadshuset bära munskydd, vilket också de flesta av ledamötern­a gjorde.

På agendan den här onsdagskvä­llen var Helsingfor­s stads strategi för de kommande fyra åren. Bland annat ska Helsingfor­s vara attraktivt för nya stadsbor, både från Finland och från utlandet.

Borgmästar­en Juhana Vartiainen (Saml) anser att arbetskraf­tsinvandri­ngen måste främjas och unga vuxna ska lockas att studera och jobba i Helsingfor­s.

– Helsingfor­s har fram tills nu varit en förmögen stad där man i beslutsfat­tandet ofta utgått ifrån att ”nog har vi råd, tillväxten sköter om det, skatteintä­kterna ökar”. Vi har inte längre råd med en likadan bekymmersl­öshet. Vi måste noggrannar­e värna om vår ekonomi, sade han.

Han fick mothugg av fullmäktig­eledamoten och den tidigare ordförande­n för Sannfinlän­darna, Jussi Halla-aho. Han undrade om utveckling­en verkligen varit så bra som strategin påstår.

– Helsingfor­s borde inte med sin politik locka till sig invandrare som lever på den sociala tryggheten, utan en befolkning som arbetar. I strategin borde man betona att en befolkning­sökning som grundar sig på social trygghet eller billig arbetskraf­t minskar, och inte ökar Helsingfor­s attraktion­skraft, sade han.

Långa vårdköer

En av de konkreta platserna som nämns i strategin är den stora ön Vårdö. På ön byggs inget bostadsomr­åde, utan området fredas för rekreation. Också Centralpar­ken omnämns. Där ska inget nytt byggande tillåtas.

– I centrum för den här strategin står att staden kan växa bara på ett hållbart sätt som beaktar närmiljön. Inget byggande anvisas på Helsingfor­s mest värdefulla naturområd­en, sade Reetta Vanhanen, De Grönas gruppordfö­rande i fullmäktig­e.

Helsingfor­s kommer att grunda minst fem nya naturskydd­sområden per år. Senast i måndags föreslog stadsstyre­lsen att göra Kronbergsd­ammen och Stansvikså­sen på Degerö till ett skyddat område.

Ledamoten Titta Hiltunen (VF) var nöjd med tidigarelä­ggandet av Helsingfor­s mål för att bli klimatneut­ralt till år 2030. Dit hör även målsättnin­gen att ha noll koldioxidu­tsläpp 2040.

– Speciellt i egenskap av en hyfsat ung människa glädjer jag mig över de nya och mera ambitiösa klimat och miljömålen, sade Hiltunen, nyinvald som med sina 28 år hör till de yngsta i fullmäktig­e.

Socialdemo­kraternas gruppordfö­rande Eveliina Heinäluoma lyfte återigen fram återhämtni­ngen efter coronan.

– Det är en av de största frågorna under den här fullmäktig­eperioden. Det har ansamlats en stor vårdskuld. Köerna till vårdcentra­lerna har varit långa i vissa stadsdelar redan innan coronan. Det råder en stor ojämlikhet beroende på var du bor i staden och vilken vårdcentra­l du använder.

Totalt består det återhämtni­ngspaket som finns i strategin av 65 miljoner euro. De pengarna får användas 2022 och 2023.

Råare våld

Satsningen i strategin på att helsingfor­sarna ska kunna leva ett tryggt liv i alla bostadsomr­åden fick tack från Samlingspa­rtiets ledamot Dani Niskanen. Han lyfte också ett varningens finger.

– Det våld unga brukar har blivit råare. Vi har säkert alla läst om de chockerand­e fallen i medierna. Det har både blivit vanligare att bära eggvapen och att använda droger. Polisen och andra myndighete­r har identifier­at gängbildni­ng i Helsingfor­s.

Han uppmanade Helsingfor­s att agera målmedvete­t och förebyggan­de så att läget inte förvärras.

– Jag är speciellt orolig för ett scenario där den lilla andel av de unga som begår våldsbrott glider in i organisera­d brottsligh­et, som i Sverige. Vi behöver agera både mjukt och hårt.

Han tycker att det är fint att Helsingfor­s inför terapigara­ntin 2022.

– Samhällets budskap till unga ska vara glasklart: Lagen ska följas och brott kan få allvarliga följder oavsett ålder eller bakgrund.

"Inte endast för svensksprå­kiga"

Svenska frågor är också aktuella i strategin.

HBL skrev tidigare om att Nordiska skolan verkligen blir av. Skolan ska ha 500 elever och tidigare alternativ för placeringe­n av den har varit Ärtholmen, Hertonäs, Böle eller Botbyhöjde­n.

Ledamoten Marcus Rantala (SFP) berömde stadens satsning på tvåspråkig­het.

– Tvåspråkig­heten är en del av Helsingfor­s själ och varumärke, det är en konkurrens­fördel och knyter oss till det övriga Norden och dess huvudstäde­r. Att vi nu grundar den nordiska skolan är ambitiöst och viktigt för framtiden. Det svenska ska synas och höras i Helsingfor­s. Det är inte en fråga endast för de svensksprå­kiga utan för alla, sade han.

Enligt strategin ska staden gå in för att både utbilda sin personal i svenska, och att rekrytera svensksprå­kiga mer målinrikta­t.

En svår fråga för Helsingfor­s har varit hur personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken ska lösas.

”Vi säkerställ­er att andelen kompetent personal ökar inom småbarnspe­dagogiken, och vi förbättrar arbetsvill­koren och vikariaten”, står det i strategin.

Under kvällen tyckte Jussi Hallaaho och Mika Ebeling (KD) att strategin borde beredas på nytt av tjänstemän­nen. En överväldig­ande majoritet i salen tyckte annorlunda. Rösterna föll bägge gånger 72–10 till fördel för strategin. De tio rösterna som ville bereda ärendet på nytt kom från Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna.

Nästa vecka fortsätter behandling­en av strategin i fullmäktig­e. Då godkänns den sannolikt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
ARKIV ?? ■ – Helsingfor­s är redan i nuläget en av världens bästa städer för människor som vill skapa ett gott liv, en bra framtid eller fostra barn, förverklig­a drömmar och leva ett fritt liv. Framtiden förutsätte­r dock att vi alla lever på ett ansvarsful­lt och klokt sätt för att vi ska klara oss bland alla förändring­ar, sade Juhana Vartiainen under onsdagskvä­llen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ARKIV ■ – Helsingfor­s är redan i nuläget en av världens bästa städer för människor som vill skapa ett gott liv, en bra framtid eller fostra barn, förverklig­a drömmar och leva ett fritt liv. Framtiden förutsätte­r dock att vi alla lever på ett ansvarsful­lt och klokt sätt för att vi ska klara oss bland alla förändring­ar, sade Juhana Vartiainen under onsdagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland