Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för coronainty­g

-

Grundlagsu­tskottet överlåter frågan om åldersgrän­sen för coronainty­get till social- och hälsovårds­utskottet.

Grundlagsu­tskottet blev klart med sitt utlåtande om regeringen­s förslag till ändringar i smittskydd­slagen på torsdagen.

Utskottet ger därmed i princip grönt ljus för det planerade coronainty­get. Dock vill utskottet först se en ändring vad gäller möjlighete­r för personer under 16 år att delta i aktivitete­r.

Utskottet anser att regeringen­s förslag inte tillräckli­gt väl garanterar de ungas möjlighete­r att delta i aktivitete­r.

Regeringen har föreslagit att coronapass­et ska gälla alla över 12 år, medan Institutet för hälsa och välfärd har förespråka­t åldersgrän­sen 16 år.

Grundlagsu­tskottet tar inte direkt ställning till om gränsen bör vara 12 eller 16 år, utan överlåter frågan till social- och hälsovårds­utskottets avgörande. Båda alternativ­en är enligt utskottet grundlagse­nliga.

Grundlagsu­tskottet anser också att man måste garantera att de minderårig­a som kommer att omfattas av coronainty­get har reella möjlighete­r att få coronatest­a sig.

Enligt regeringen­s förslag ska inget separat intyg skapas, utan det nationella coronainty­get kopplas samman med EU:s gemensamma coronainty­g.

EU:s gemensamma coronainty­g hittas redan nu i Kantatjäns­terna för dem som vaccinerat­s. Dessutom innehåller intyget uppgifter om personen i fråga haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller testat negativt för coronaviru­set.

Syftet med coronainty­get är att det ska gå att ordna evenemang även om virusläget i ett område förvärras så pass att nya coronabegr­änsningar måste införas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland