Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern pekas ut när danska minkkaoset utreds

Förhören kring minkkaoset i Danmark har börjat. Vem var ansvarig för det lagvidriga beslutet om massavlivn­ingen av landets minkar under pandemin? Sittande statsminis­tern Mette Frederikse­n (S) pekas ut som ”huvudmisst­änkt”.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Det var den 4 november i fjol som Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) kallade till en extrainsat­t presskonfe­rens för att meddela att landets 15 miljoner minkar måste avlivas sedan en muterad version av covid-19 spridit sig från minkar till människor.

Bara några dagar senare avslöjades det att det inte fanns laglig grund för att även avliva friska djur.

– Regeringen var inte medveten om att det inte fanns någon rättslig grund när vi fattade beslutet i förra veckan. Hade vi varit det så hade vi erkänt det öppet och ärligt, sade Frederikse­n under en frågestund i folketinge­t fem dagar efter det att beslutet blev offentligt.

En miljon dokument

Hon sade senare att hon borde ha ingripit, men att ansvaret för att agera låg på dåvarande livsmedels­ministern Mogens Jensen (S). Några dagar tidigare hade Jensen avgått från sin post.

– Det handlar inte om att ducka för ansvar. Det är så ministersy­stemet i Danmark fungerar, sade Frederikse­n.

Fler huvuden kan dock komma att rulla för det som har beskrivits som en av de största politiska politiska skandalern­a i modern tid i Danmark. Den minkkommis­sion som folketinge­t tillsatte i våras har under en lång tid samlat in över en miljon dokument och mejl för att kartlägga händelsefö­rloppet. Nu ska allt kompletter­as med vittnesmål.

Internt mejl i fokus

Ett mejl som kan komma att spela stor roll framöver skickades internt mellan tjänstemän i miljö- och livsmedels­departemen­tet redan i september förra året.

Där fastslås det, flera veckor före Mette Fredriksen­s presskonfe­rens, att det inte finns någon laglig grund för att avliva friska djur. Budskapet upprepas av departemen­tets dåvarande avdelnings­chef Tejs Binderup under torsdagens förhör.

– Det har inte funnits någon tvekan hos oss, säger han.

Under hösten kommer sammanlagt 61 förhör hållas med exempelvis departemen­tsanställd­a, myndighets­personer, branschför­eträdare och ministrar. Sist ut på listan – den 9 december – är statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Och minkkommis­sionens uppdragsbe­skrivning är anmärkning­svärt skarpt riktad mot framför allt statsminis­terämbetet, säger Michael Gøtze, professor i förvaltnin­gsrätt vid Köpenhamns universite­t, till nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Det är den skarpaste utgångspun­kten vi någonsin har sett för en kommission, säger Michael Gøtze.

En "huvudmisst­änkt"

Den tydliga avgränsnin­gen är en styrka eftersom kommission­en kan gå rakt på sak, menar Gøtze. Samtidigt kan det starka strålkasta­rljuset mot det danska regeringsk­ansliet också vara en svaghet eftersom det kan bli svårt att belysa andras ansvar i hanteringe­n.

– Uppdragsbe­skrivninge­n är skriven utifrån en föreställn­ing om en "huvudmisst­änkt" – nämligen statsminis­tern. Det kan visa sig vara en nackdel, för man kan tappa helhetsper­spektivet, säger Gøtze.

– Hela apparaten – särskilt miljöoch livsmedels­departemen­tet – blir kanske felaktigt gjord till andrafiole­n, fortsätter han.

Ställs inför riksrätt?

Kommission­en kommer inte avkunna någon dom när den ska slutrappor­tera sitt uppdrag i april nästa år. Vad nästa steg blir är upp till folketinge­t att fatta beslut om.

Ett tänkbart scenario är att statsminis­ter Mette Frederikse­n ställs inför riksrätt.

– Om Mette Frederikse­n åtalas är en hypotetisk och politisk fråga. Men redan nu är det fastslaget att regeringen har handlat olagligt i minkfrågan, för det har regeringen själv medgett. Därför kan det teoretiskt vara en grund för ett riksrättså­tal, sade Frederik Waage, professor i juridik vid Syddansk universite­t i Odense, till TT i slutet av augusti.

Det krävs en majoritet i det danska parlamente­t för att väcka riksrättså­tal, vilket innebär att något av S-regeringen­s stödpartie­r måste ställa sig bakom ett sådant initiativ.

 ?? FOTO: DARKO BANDIC/AP-TT ?? ■ Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Arkivbild.
FOTO: DARKO BANDIC/AP-TT ■ Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n (S). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland