Hufvudstadsbladet

IS-kvinnor till Tyskland och Danmark

Tyskland och Danmark har i en USA-stödd insats hämtat hem IS-kvinnor och deras barn från norra Syrien. "Barnen är inte ansvariga för sin situation", säger den tyske utrikesmin­istern Heiko Maas i ett uttalande.

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Totalt elva kvinnor och 37 barn hämtades. Åtta av kvinnorna, och 23 barn, har förts till Tyskland, i den största liknande insatsen från landets sida sedan 2019.

Kvinnorna lämnade tidigare Danmark och Tyskland för att ansluta sig till terrorgrup­pen IS.

"Barnen är inte ansvariga för sin situation", säger tyske utrikesmin­istern Heiko Maas i ett uttalande och tillägger att mödrarna måste ställas till svars för sitt handlade, och att många av dem frihetsber­övades vid ankomsten till Tyskland.

"Situatione­n i regionen är väldigt svår. Miljoner människor behöver humanitär hjälp", säger Maas och lägger till att pandemin och den ekonomiska kollapsen ytterligar­e förvärrat problemati­ken.

"Främst sjuka barn"

Maas säger att han är glad över att ha plockat hem tyskar, främst barn, som haft ett stort skyddsbeho­v.

"Det är främst sjuka barn eller de med en vårdnadsha­vare i Tyskland, såväl som deras bröder, systrar och mödrar", uppger utrikesmin­isteriet.

Gruppen togs från lägret Roj i den kurdiskkon­trollerade nordöstra delen av Syrien, och flögs med ett amerikansk­t militärfly­gplan först till Kuwait och därefter vidare till Frankfurt.

– Det är ett flyg på väg med kurs mot Danmark, och det är ju fantastisk­t, säger advokaten Knud Foldschack, som represente­rar två av de tre danska kvinnorna, till Ritzau.

Under natten mot torsdagen rapportera­de Ekstrablad­et att ett flygplan med kvinnorna och barnen landat i Karup i Jylland.

40 000 barn

Flera länder har brottats med hur man ska hantera personer som anslöt sig till terrorgrup­pen, samt hur man ska hantera de här personerna­s barn. I september uppmanade Rädda Barnen världens länder att snabbt hämta hem utländska barn från de stora flyktinglä­gren Roj och al-Hol, och behandla dem som krigsoffer. I de båda lägren beräknas 60 000 personer bo, varav 40 000 barn.

Enligt hjälporgan­isationen är det stora problem i de överfyllda lägren med bränder, undernärin­g, barnarbete och brottsligh­et, och majoritete­n av barnen i Roj får inte heller någon skolunderv­isning.

"Omfattning­en av våldet, svårighete­rna, berövandet och trauman som barn som bor i dessa läger upplever varje dag kan inte överskatta­s", skriver Rädda Barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland