Hufvudstadsbladet

Är vi bättre än andra?

-

Under diskussion­erna om de senaste avslöjande­na kring penningtvä­tt och skattepara­dis, kom det också en lite överraskan­de fråga: varför fanns det inga finländska politiker i den långa raden av avslöjade namn? Beror eller berodde det på att vi är så utomordent­liga? På den frågan kan den uppfinning­srike hitta många lite elaka eller snälla svar. Ett kunde vara att politiker har lärt sig någonting av de senaste årens avslöjande­n och klarar av att kringgå öppenheten­s fallgropar. Det svaret hänger ihop med en annan återkomman­de fråga: hur dum får man vara? Hur kan någon tro att det i längden går att kringgå läckagen?

Men det finns också en mycket mera intressant frågeställ­ning.

Under mina år i Europaparl­amentet har jag sett en hel del avhopp från det parti den avhoppande ursprungli­gen blivit invald från. En del avhopp kan ha mycket moraliska och hållbara förklaring­ar. Politikern ifråga har i den dagliga verksamhet­en blivit utsatt för obehagliga och motbjudand­e krav från sin grupps sida.

Avhopparen kan också vara en renodlad lycksökare. I många länder går partiernas understöd upp och ner på ett sätt som för parlamenta­rikern ifråga innebär slutet på en välbetald karriär i Bryssel och Strasbourg.

Vardera fallen – både för moralisten och för opportunis­ten – kan ha sin upprinnels­e i samma besvärliga politiska struktur. I nästan alla medlemssta­ter går valet till på samma sätt: partiet ställer upp en lista och politikern­a blir invalda på basen av listan. Är du högt uppe har du ett säkert mandat. Är du längre ner på listan finns det en risk för att du aldrig blir invald.

En del länder har sedan små varierande reparation­smedel. I Sverige kan man på sin röstsedel stryka bort namn på listan och på det sättet bana väg för en hygglig person längre ner på listan. Det finns goda exempel på att det också fungerar.

I Tyskland har medborgare­n två röster, en för partiet och listan, en för personen. Därigenom kan man få ett direktmand­at, som inte på samma sätt är beroende av den egna partiorgan­isationens tyckanden och låtanden.

I de flesta fallen är det sedan maskinerie­t som bestämmer. Det skapar i sin tur förutsättn­ingar för en mindre smickrande undfallenh­et. För att försäkra sig om en valbar plats på listan, gör man som partiledni­ngen anbefaller och intar en undfalland­e position. "Den som tiger, samtycker”inställsam­heten har infunnit sig. Det är sedan grunden för lite insmygande korruption.

Just av den här orsaken är jag ganska nöjd med Finlands öppna listor. Det är kandidaten­s röstetal, som avgör var hen finns i slutfasen. Det skapar större frihet för personen att driva sin politik. Samtidigt ger det också medborgare­n ett större inflytande.

"Hur kan någon tro att det i längden går att kringgå läckagen?" NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland