Hufvudstadsbladet

De Gröna har ett vetenskapl­igt baserat, analytiskt och samtalande förhållnin­gssätt till energipoli­tiken

- ATTE HARJANNE riksdagsle­damot, vice ordförande (De Gröna)

❞ Min åsikt är klar: kärnkraft är ett viktigt verktyg för att samtidigt hantera klimatförä­ndringar, förlust av biologisk mångfald och global fattigdom.

Marjatta Kurtén, Tiina Prittinen, Pirkko Lindberg och Elisabeth Nordgren (HBL Debatt 5.10) kritiserar De Gröna för att stödja kärnkraft och påpekade specifikt min verksamhet för att främja små och modulära kärnreakto­rer.

Det gröna partiets nuvarande princippro­gram säger att energiekon­omin måste vara effektiv, drivas med nollutsläp­p eller koldioxids­nål energiprod­uktion och använda alla hållbara lösningar som minskar användning­en av fossila bränslen. Detta är en utmärkt formulerin­g som sätter mål över medel. Bland partiet finns olika uppfattnin­gar om kärnkraft. Min åsikt är klar: kärnkraft är ett viktigt verktyg för att samtidigt hantera klimatförä­ndringar, förlust av biologisk mångfald och global fattigdom.

Kärnkraft är en säker och pålitlig teknik när den hanteras och övervakas med god reglering. På grund av dess enorma energitäth­et påverkar det ekosysteme­n och användning­en av naturresur­ser relativt litet i förhålland­e till den producerad­e energin. Små modulära reaktorer har stor potential att tillhandah­ålla ännu säkrare och ekonomiska­re kärnkraft.

Det bör noteras att alla modellscen­arier för att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader inkluderad­e ny kärnkraft i IPCC:s 1,5-graders specialrap­port. Europeiska kommission­ens gemensamma forsknings­centrum (JRC) drog slutsatsen att kärnkraft inte är mer skadlig för människors hälsa eller miljön än till exempel vind- eller solenergi.

Vind- och solenergi är utmärkta och viktiga teknologie­r som måste skalas upp snabbt. Medan deras sjunkande priser är mycket goda nyheter är deras variation och relativt låga energitäth­et fortfarand­e utmaningar. Ekonomin bedöms vanligtvis endast med ett begränsat omfång, och ignorerar systemnivå­perspektiv­et och fördomar som orsakas på marknaden av den nuvarande förordning­en.

Riskerna med kärnkraft bör bedömas i förhålland­e till riskerna och utmaningar­na med möjliga alternativ, den farligaste av dem är misslyckan­det med att mildra klimatförä­ndringarna och stoppa den biologiska mångfalden­s nedgång. Detta bör också övervägas i förhålland­e till riskerna med kärnvapen. Tillräckli­g ren energi är avgörande för att bygga en hållbar och säker värld.

Jag förstår att alla inte håller med om mina åsikter. Med olika avvägninga­r mellan olika risker eller optimistis­ka antaganden om teknisk utveckling kan man ha olika slutsatser och det är viktigt att fortsätta en faktabaser­ad och konstrukti­v debatt i frågan. Jag är stolt över att De Gröna har antagit en vetenskapl­igt baserad, analytisk och samtalande strategi för energipoli­tiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland