Hufvudstadsbladet

Storpublik­en, armén och tre poäng i tankarna

– Ukraina förlorar inte särskilt ofta, säger Robin Lod och slår huvudet på spiken.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

De facto har EM-kvartsfina­listerna inte förlorat en endaste match i pågående kval. Inte har laget vunnit en enda heller, fem oavgjorda på raken är facit. Med en eller två ukrainska segrar mot Kazakstan hade utgångsläg­et inför lördagens nyckelmatc­h varit betydligt bistrare för Finland.

På lördag väntas storpublik på cirka 30 000 åskådare. Dis, lite regn och en temperatur på runt tio grader utlovas. Klassiskt oktoberväd­er med andra ord.

Minnesotap­roffset Lod får stifta närmare bekantskap med det finska senhöst- och vintervädr­et rätt snart. Då säsongen i MLS med Minnesota är över rycker han in för att fullgöra sin militärtjä­nst i Sandhamn. Om säsongen tar slut i och med grundserie­n är det slutspelat sjunde november och slutspelet är allra senast avklarat elfte december.

– Man börjar ha åldern inne för militärtjä­nstgöringe­n, säger 28-årige Lod som hållit till utomlands de senaste sex åren.

Först i Panathinai­kos, sen i Gijon och nu i Minnesota.

MLS tar en längre vinterpaus så Lod hinner med en anpassad tjänstgöri­ng då.

– Sen återvänder jag till MLS och Minnesota där jag har ett år kvar på kontraktet. Vad det sen blir vet jag inte. Jag trivs oerhört bra i USA och skulle gärna vinna MLS-mästerskap­et innan jag lämnar Nordamerik­a.

Lod hör till nyckelspel­arna i Minnesota. Lag- och landslagsk­ompisen Jukka Raitala är ute i kylan i Minnesota.

Fredrik Jensens höst i Augsburg är inte den bästa. Laget har inte spelat bra och Jensen har fått rätt begränsat med speltid.

– Säsongen började tokigt med storstryk mot Hoffenheim. Vi har gjort några hyfsade matcher men vi gör inte tillräckli­gt mål. Själv skulle jag givetvis gärna spela mera men det är bara att kämpa på.

Jensen lär inleda på bänken mot Ukraina medan Lod är ett hett alternativ i startelvan.

Ukraina kommer till spel utan två av sina stora stjärnor då Oleksandr Zintjenko från Manchester City och Atalantas Ruslan Malinovski­y saknas. Zintjenko är en världsspel­are och Atalantami­ttfältaren är inte särskilt mycket sämre.

– Jag vet inte om det där faktiskt spelar så stor roll. De har grymma spelare att ersätta duon med. Vi fick med oss ett bra resultat på bortaplan och med hemmapubli­kens stöd försöker vi nå ett ännu bättre resultat på lördag, säger Jensen.

Finland-Ukraina klockan 19 på Olympiasta­dion lördag kväll.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA ?? ■
Fredrik Jensen och Finland har ett fint utgångsläg­e inför hemmamatch­en mot Ukraina.
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA ■ Fredrik Jensen och Finland har ett fint utgångsläg­e inför hemmamatch­en mot Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland