Hufvudstadsbladet

Förändring­arnas vindar i fotbollsla­ndslaget

-

Vid förra landslagss­amlingen sade kaptenen Tim Sparv att drömmen om ett VM-slutspel är det som driver honom framåt. Men då Finland möter Ukraina och Kazakstan är han inte ens med i truppen.

Joona Toivio tycks plötsligt ha tappat sin plats i startelvan. Om han inte platsar mot Ukraina heller är det ett tecken på att tränare Markku Kanerva av någon anledning mist förtroende­t för den pålitliga Häckenback­en.

Daniel O'Shaugnessy saknas på grund av skada och med tanke på att Paulus Arajuuris styrkor inte finns i uppspelsfa­sen vore det märkligt om Toivio inte får chansen.

En som saknas helt och hållet är kapten Sparv. En spelare som vid sidan om Hradecky, Arajuuri, Kamara, Lod och Pukki varit tongivande då Finland under de senaste åren lyft sig oerhört.

Sparv gick en kamp mot klockan till EM-slutspelet i somras men hann träna sig i tillräckli­gt gott skick för att medverka i två matcher av tre.

Att den gänglige 34-åringens kropp så småningom håller på att säga ifrån är ingen nyhet.

Sparv har varit enormt skadebenäg­en de senaste säsongerna. Och frågan är om han över huvud taget fortsätter den aktiva karriären om det är så att Finland missar andra platsen i VM-kvalgruppe­n. Sparvs kontrakt med HJK löper ut vid nyår. Det finns en option på ett år till men i dagens läge vet ingen, möjligen med undantag av klubbchef Riihilahti och Sparv själv, om den optionen kommer att utnyttjas.

Sparvs ambitioner i framtiden finns på tränarhåll och det var en av orsakerna till att han skrev på för Klubi.

Ingen högoddsare om också Bollförbun­det är intressera­de av ett samarbete med Sparv efter den aktiva karriären. Sparv har sett och varit med om mycket under sina många år utomlands och kan med sitt analytiska sinne säkerligen bidra med mervärde.

Sparv är 34, Toivio 33, Arajuuri och Jukka Raitala likaså 33 år unga. Lukas Hradecky är 31 men åldern spelar ingen större roll mellan stolparna.

Teemu Pukki är också 31 år och i hans fall är det väsentliga hur länge hans snabbhet hålls på nuvarande nivå. Pukki lever på sin kvickhet, sina första snabba steg och sitt driv med bollen.

Det säger sig självt att den förstnämnd­a kvartetten inte har oändligt med matcher kvar i landslagst­röjan.

Kanerva har metodiskt kört in nya spelare för att han och laget ska stå väl förberedda då generation­sväxlingen äger rum.

Men vi är lyckligtvi­s inte riktigt där ännu och bästa sättet att garantera att ingen av veteranern­a går i pensioneri­ngstankar är givetvis att fixa playoffbil­jetter till mars nästa år 2022.

Sex poäng mot Ukraina och Kazakstan och den drömmen är nära. Sex poäng kan krävas då kvalavslut­ningen med Bosnien borta och Frankrike hemma är extremt svår.

”Sparv gick en kamp mot klockan till EM-slutspelet i somras men hann träna sig i tillräckli­gt gott skick för att medverka i två matcher av tre. Att den gänglige 34-åringens kropp så småningom håller på att säga ifrån är ingen nyhet.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland