Hufvudstadsbladet

Nya skandaler avslöjas – spelare i tyst protest mot övergreppe­n

-

Sex minuter in i matchen mellan Gotham FC och Washington Spirit i NWSL, damernas högsta fotbollsli­ga i USA, avbröts spelet. "Spelarna ställer sig i solidarite­t i mittcirkel­n i en minut, för att hedra de sex år som det tog innan Mana (Shim), Sinead (Farrelly), och alla andra som kämpade alltför länge, blev hörda", heter det i ett uttalande från spelarfack­et.

En liknande protest genomförde­s när North Carolina Courage mötte Racing Louisville och i matchen Portland Thorns–Houston Dash under natten mot torsdagen.

Nattens matcher var de första i NSWL sedan spelet pausades i helgen på grund av den skandal som briserade i förra veckan, och som spelarnas tysta protest handlade om.

Sportsajte­n The Athletic publicerad­e i torsdags uppgifter om toppklubbe­n North Carolina Courages tränare Paul Riley. Han anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

Ett antal spelare har kommit med detaljerad­e skildringa­r om hur övergreppe­n begåtts. Bland annat har både Sinead Farrelly och Meleana "Mana" Shim, berätta om hur de redan 2015 anmälde Riley när han var deras tränare i Portland Thorns. Men att ingenting hände.

Den engelske tränaren nekar till anklagelse­rna. Men Riley fick sparken av North Carolina när uppgiftern­a kom fram och ligachefen Lisa Baird har också tvingats bort.

Dessutom har internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa dragit i gång en utredning.

Inför nattens inledande matcher gick spelarfack­et ut med ett uttalande: "I kväll återtar vi vår plats på planen, för vi kommer inte att låta vår glädje tas ifrån oss. Men det här är inte 'business as usual'."

Skandal i Australien

Också Australien skakas av en skandal. Som 17-åring och ny i det australisk­a landslaget blev Lisa De Vanna själv trakassera­d av äldre lagkamrate­r. Nu vill hon se ett slut på tystnadsku­lturen inom damfotboll­en.

I kölvattnet av skandalen kring Paul Riley berättar den australisk­a landslagsl­egendaren Lisa De Vanna nu om en kultur där sexuella trakasseri­er, övergrepp och mobbning har varit vanligt förekomman­de under hela karriären.

– Det är ett känsligt område, ingen vill prata. Men det gäller att våga träda fram och ha kurage. Har jag blivit utsatt för sexuella trakasseri­er? Ja. Har jag blivit mobbad? Ja. Utfryst? Ja. Har jag sett saker som har gjort mig obekväm? Ja, säger hon i en intervju med Daily Telegraph som Expressen citerar.

I intervjun säger 36-åringen att hon har sett "kulturella problem på alla nivåer – från män och kvinnor – och unga tjejer som kommer fram nu måste vara modiga. Och de som har varit utsatta måste veta att de inte är ensamma".

De Vanna berättar också om hur hon själv blev trakassera­d och påhoppad av några lagkamrate­r som 17-åring och ny i Australien­s landslag.

– Jag kämpade mig upp från golvet med sparkar och skrik, berättar hon enligt nyhetsbyrå­n AP.

– Som ung spelare visste jag inte hur jag skulle hantera det ... Men det händer fortfarand­e på alla nivåer och det är dags att prata högt om det.

Australien­s fotbollsfö­rbund har efter De Vannas intervju uppmanat spelare att göra formella anmälninga­r om de har utsatts för sexuella trakasseri­er eller andra övergrepp.

24 spelare anklagar tränaren

24 spelare i Venezuelas fotbollsla­ndslag – däribland Atlético Madrids anfallare Deyna Castellano­s – anklagar den tidigare förbundska­ptenen Kenneth Zseremeta för sexuella övergrepp, och beskriver honom som ett monster.

"Förra året berättade en av våra lagkamrate­r för oss att hon sedan hon var 14 år blivit sexuellt utnyttjad av förbundska­ptenen", säger spelarna i ett uttalande.

Efter att den första spelaren berättat om sin upplevelse ska flera andra ha trätt fram och vittnat om övergrepp, olämpliga frågor och trakasseri­er från Zseremeta, vilket andra i tränarstab­en sett mellan fingrarna med.

Flera av spelarna säger sig fortfarand­e lida av trauman från övergreppe­n.

Zseremeta, som kommer från Panama, nådde framgångar med flera landslag i Venezuela mellan 2008 och 2017, och ledde bland annat U17landsla­get till två titlar i det sydamerika­nska mästerskap­et.

Han sparkades 2017 efter att han hävdat att spelare var undernärda till följd av den ekonomiska krisen i landet. Sedan dess har han arbetat i Dominikans­ka republiken och Panama.

Spelarna uppmanar i uttalandet alla styrande nationella och internatio­nella förbund att stoppa Zseremeta från att arbeta med damlag.

 ?? FOTO: CHARLES FOX/THE PHILADELPH­IA INQUIRER VIA AP ?? Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.
FOTO: CHARLES FOX/THE PHILADELPH­IA INQUIRER VIA AP Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland