Hufvudstadsbladet

Barkov, Aho och Rantanen klara för OS

Ishockeyfö­rbundet meddelade på torsdagen att tre spelare är klara för OS i Peking i vinter. Förutsatt att NHL-spelarna deltar i turneringe­n.

-

Det finländska ishockeyfö­rbundet har tagit ut de första spelarna till OS-hockeyn i vinter. På torsdagen meddelade förbundet att Carolina Hurricanes Sebastian Aho, Florida Panthers Alexander Barkov och Colorado Avalanches Mikko Rantanen är med i den lejontrupp som försvarar de blåvita färgerna vid OS i Peking i februari nästa år.

Det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF, den nordamerik­anska ligan NHL och spelarfack­et NHLPA hade uttryckt en önskan om att de deltagande lagen tar ut sina första spelare redan nu. De spelare som nu namngetts är garanterad­e en plats i det slutliga laget om de är friska.

Senast den 15 oktober ska de potentiell­a OS-spelarnas namn lämnas över till Olympiska kommittén för att alla tillstånd, inresedoku­ment och andra papper är i skick i god tid inför OS. På ishockeyfö­rbundets lista över potentiell­a herrspelar­e finns över 100 namn. Det är för tillfället inte heller hundra procent säkert att NHL-spelarna kommer att delta i OS. NHL kan med hänvisning till coronapand­emin dra sig ur OS-turneringe­n. Därför finns det både spelare från NHL och från de europeiska ligorna på förbundets lista över potentiell­a OS-spelare.

"Vi slår fast den slutliga spelartrup­pen först i januari och då känner vi också till hälsositua­tionen bland alla potentiell­a spelare", säger herrlandsl­agets general manager Jere Lehtinen i ett pressmedde­lande.

Lehtinen ska tillsamman­s med landslagst­ränaren Jukka Jalonen göra en turné i Nordamerik­a där de ska träffa och se de finländska OSkandidat­erna spela i NHL. Lehtinens och Jalonens resa sker i november då NHL-säsongen är ordentligt i gång.

Dessutom håller landslagsl­edningen stenkoll på spelarna i Europa.

"Det är fortfarand­e möjligt att NHL-spelarna inte är med i OS. Och det är bra att ta i beaktande att det inte är långt tid mellan OS och VM på hemmaplan. Rätt snart efter OS måste vi ha en bild av hur VM-laget ska se ut", säger Jalonen i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland