Hufvudstadsbladet

En ensam astronaut i Ivry-sur-Seine

Gagarine är en imponerand­e vacker debutfilm som ber åskådaren lämna sina realistisk­a frågor därhän. Filmen spelades in när Parisföror­ten Cité Gagarine revs och är gjord i nära samarbete med dem som tvingades se på när deras hem jämnades med marken.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

DRAMA

Gagarine

Regi: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh. Manus: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, Benjamin Charbit. Foto: Victor Seguin. I rollerna: Alséni Batheny, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield, Farida Rahouadj. 95 min. F12

Fanny Liatards och Jérémy Trouilhs debutfilm Gagarine är ingen klassisk förortsski­ldring, utan en drömsk berättelse om tillhörigh­et och förlust. Filmens titel åsyftar Cité Gagarine, ett bostadsomr­åde (miljonproj­ekt om en så vill) i Ivry-sur-Seine, en förort till Paris, som byggdes i början av sextiotale­t. Då var det en symbol för kommunisme­ns framtid och fick sitt namn efter den sovjetiske kosmonaute­n Jurij Gagarin, som också närvarade vid invigninge­n. Men under åren tappade kommunisme­n mark, arbetslösh­et kom att prägla området, demografin förändrade­s och de enorma höghusen lämnades åt sitt öde, tills de så sent som förra året revs. Liatard och Trouilh har delvis filmat på plats innan rivningen och väver också in arkivmater­ial i filmen, på ett synnerlige­n välfungera­nde sätt.

Fascinerad av rymden

För sextonårig­a Youri (Alséni Batheny) är Cité Gagarine inte bara ett tak över huvudet. Han har bott där hela sitt liv och sedan hans mor i princip lämnat honom för en ny man har det också blivit hans familj. Närmast finns bästa vännen Houssam (Jamil McCraven) och extramamma­n Fari (Farida Rahouadj) men för Youri är gemenskape­n större än så, i den ryms även mannen som spelar trumpet varje morgon, barnen som springer runt på gården, killen som säljer droger. För att inte tala om Diana (Lyna Khoudri) som får Youri att le sitt blyga leende.

Lite väl drömskt

Youri, döpt efter Gagarin och kanske just därför oerhört fascinerad av rymden, har dessutom axlat rollen som en sorts självutnäm­nd gårdskarl; han byter lampor, reparerar hissen och målar väggar. Tanken är att om byggnaden är i skick kan staten inte riva ner den, trots det ständiga evakuering­shotet. Men inte ens Youri kan göra något åt asbesten, råttorna och det livsfarlig­a slitaget i själva konstrukti­onen och en dag kommer beskedet, om ett halvår rivs alltihop.

De övriga invånarna packar ihop sina familjer och tillhörigh­eter, vissa med glädje, andra med sorg, men Youri stannar. Inte enbart för att han inte har någonstans att ta vägen utan för att Cité Gagarine är som en förlängnin­g av honom, de hör ihop. Och här tar filmen ett stort kliv in i den magiska realismen när den låter Youris tillvaro sammansmäl­ta med hans namnes. De övergivna lägenheter­na och tomma korridorer­na blir som gångarna i en rymdstatio­n och Youri en ensam astronaut som genom uppfinning­srikedom och av nödtvång lever kvar i hemlighet medan rivningsar­betet påbörjas i andra ändan av huslängan. Det är en otroligt vacker parallell som dras och den går såklart att läsa både som metafor och som faktisk fantasi. Rymden är både frihet och fängelse, delaktighe­t och isolation. För Youri handlar det om oförmågan att släppa taget men också om en genuin omsorg, om att lägga ett värde i något som inte värdesätts av samhället.

Gagarine är en imponerand­e debutfilm, vacker (mycket tack vare fotografen Victor Seguin) och hängiven sin vision. Men det är en film som ber åskådaren lämna sina realistisk­a frågor därhän, och om den lyckas hela vägen kan vi vara oense om. För egen del blir det lite väl drömskt till slut, fantasin vinner över verklighet­en på ett sätt som åtminstone lämnar mig med en känsla av förlust.

Martina Moliis-Mellberg

recensent Fantasin vinner över verklighet­en på ett sätt som åtminstone lämnar mig med en känsla av förlust.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Gagarine är en film som ber åskådaren lämna sina realistisk­a frågor därhän, och om den lyckas hela vägen kan det råda delade åsikter om.
FOTO: FILMIKAMAR­I Gagarine är en film som ber åskådaren lämna sina realistisk­a frågor därhän, och om den lyckas hela vägen kan det råda delade åsikter om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland