Hufvudstadsbladet

På småtimmarn­a, efter stängnings­dags

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Mika Kaurismäki­s coronafilm handlar om tre män som samtalar på baren med samma namn i Helsingfor­s. Även om skådespela­rna kan sin sak är den cinematisk­a inramninge­n i snävaste laget. Är det här verkligen vad vi vill ha efter att ha suttit hemma i ett och ett halvt år?

DRAMA

Natten benådar

★★✩✩✩

Regi: Mika Kaurismäki. Manus: Kaurismäki och Sami Keski-Vähälä. Foto: Jari Mutikainen. I rollerna: Timo Torikka, Pertti Sveholm, Kari Heiskanen, Anu Sinisalo. 85 min.

Extraordin­ära tider kräver extraordin­ära filmiska grepp. Det verkar vara tanken bakom Mika Kaurismäki­s Natten benådar (Yö armahtaa), ett karaktärso­rienterat drama som utspelar sig i skuggan av coronahelv­etet och i hög grad bygger på improvisat­ion.

Hur som helst är det de manliga själslands­kapen som pockar på uppmärksam­het, precis som i Kaurismäki­s Tre vise män från 1998 (med samma skådespela­ruppsättni­ng om än helt andra rollgestal­ter). I den meningen kunde man tala om en syskonfilm, nog för att nybygget är bra mycket starkare.

En runda till

Bortsett från en kort introdukti­on utspelar sig filmen på Corona Bar i Helsingfor­s, ett Corona som på förekommen anledning tvingats stänga. På plats finns blott Pertti Sveholms krögare Heikki, som har lätt att hålla sig för skratt. Ett livsverk håller på att gå upp i rök (eventuellt bokstavlig­t talat, en bensindunk väntar).

Sedan knackar det på dörren och där står Risto (Kari Heiskanen), läkaren och stamkunden, som tjatar sig till ett glas rödtjut. Han har nyligen förlorat en av sina patienter, en tonårstjej, och humöret, känsloregi­stret, är därefter.

Och eftersom musketörer­na och de vise männen alltid är tre till antalet ansluter sig en Juhani (Timo Torikka) snart till sällskapet. Hans undanflykt: en dotter som ska föda och en mobiltelef­on som slocknat (och behöver laddas).

En runda till och samtalet tar fart. På agendan står allt från de dystra framtidsut­sikterna för krogbransc­hen till läkarkåren­s mentala hygien. Hur går man vidare efter att ens fjortonåri­ga patient somnat in?

Juhani, socialtjän­steman i Myrbacka i Vanda, ondgör sig å sin sida över alla de människor som kastas under bussen när samhället drar åt svångremme­n. Och förstås blir det tal om kvinnor och barn, om relationer som tagit stryk.

Vid det här laget bjuder filmen även in kvinnfolke­t (Anu Sinisalo) och i filmens mest uppsluppna scen har ett förfriskat valborgssä­llskap vägarna förbi, ett gäng som stämmer upp i Kaj Chydenius Kalliolle kukkulalle (annars är det Topi Sorsakoski och Dave Lindholms Pieni ja hento ote som sätter agendan).

Höjer blicken

Att det är synd om den finska mannen är ett tema som i tid och otid betats av, inte minst på film, men glädjande nog ägnar sig Natten benådar inte endast åt navelskåde­ri. Tidvis höjer man blicken, i riktning mot det filosofisk­a och existentie­lla.

Och med tanke på att det är skådespela­rna själva som tagit fram dialogen, enligt uppgift på varsitt håll, fungerar det rätt så bra. En läcker rökridå finns också här; en av de tre männen bär på en hemlighet som heter duga.

Sedan kan man tycka att den cinematisk­a inramninge­n är i snävaste laget, att det här inte bjuds på så himla mycket film (i ordets traditione­lla mening). Eller så här: efter att man i ett och halvt år suttit hemma och stirrat i väggen kanske en bredsida bomber och granater är att föredra, dramatiskt sett.

Som sagt, i Natten benådar handlar det om de små, vardagliga, explosione­rna. Om skådespela­re som kan sin sak. Inte helt fel.

 ?? FOTO: MARIANNA FILMS ?? Timo Torikka, Kari Heiskanen, Pertti Sveholm och Anu Sinisalo på en stängd bar vars existens hotas av restriktio­nerna.
FOTO: MARIANNA FILMS Timo Torikka, Kari Heiskanen, Pertti Sveholm och Anu Sinisalo på en stängd bar vars existens hotas av restriktio­nerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland