Hufvudstadsbladet

Marin låter sin personligh­et glimta fram i MTV3-program

En person som ogärna fokuserar på sig själv och sina känslor, och som gör allt som hon åtar sig mer än ordentligt. Det är bilden Sanna Marin ger av sig själv i tv-programmet med Maria Veitola, där syftet är att hon ska vara Sanna – inte statsminis­tern.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Visste du att Sanna Marin (SDP) är besatt av att städa? Det är hon så till den grad att hennes man ibland tvingas hindra henne från att sätta i gång dammsugare­n mitt i natten, av hänsyn till grannarna.

Det här kommer fram i tv-programmet Yökylässä Maria Veitola på MTV3. Programkon­ceptet går ut på att journalist­en Maria Veitola övernattar hos kändisar och politiker för att ge en mer privat bild av personen.

Här kan det vara på plats för en så kallad spoiler alert, för den som vill se programmet själv.

Marin tar emot i statsminis­terns tjänstebos­tad Villa Bjälbo i ett somrigt Helsingfor­s, medan mannen Markus Räikkönen och dottern Emma kommer undan kamerorna i det egentliga hemmet i Tammerfors.

Plocka undan leksaker, borsta undan smulor, fylla diskmaskin­en och tvätta kläder – och dammsuga flera gånger per dag. Så ser rutinen ut när hon kommer hem, och det går liksom av sig självt.

Städningen får i programmet kanske symboliser­a något av Marins personligh­et. Det hon gör, det gör hon ordentligt, säger hon själv.

Hon har en tendens att gå ”all in” eller till och med till överdrift, i ungdomen tränade hon exempelvis så hårt och mycket att hon praktiskt taget kollapsade.

Kvinnohate­t

I fjol våras gav Sanna Marin en uppmärksam­mad längre intervju för modemagasi­net Vogue. På bilderna är hon iklädd plagg från finska klädmärken – som hon själv också profilerar på sina sociala medier.

I programmet berättar hon att hon fortfarand­e kan kritiseras för de bilderna, av folk som hävdar att hon inte skulle ha annat att göra. De kommentare­rna ser hon som ett exempel på det kvinnohat som fortfarand­e finns.

Sparring av tidigare statsminis­trar

Efter en paus på femton år joggar Sanna Marin igen, och när hon och Veitola tar en tur förbi Talludden, presidente­ns tjänstebos­tad, blir hon tillfrågad om sin relation till Sauli Niinistö (Saml).

– Den är mycket fungerande och saklig, som den ska vara mellan institutio­nerna, svarar hon.

Det här även om statsminis­tern inte exempelvis tog till sig Niinistös förslag om att tillsätta en kärntrupp för coronahant­eringen, eller att tågordning­en mellan dem inte alltid har varit helt klar.

Om att ha makt säger Sanna Marin till Maria Veitola:

– Det är det politiker strävar efter. Vi vill ha makt och vi vill påverka. Vi vill förändra världen. Man använder makt och man tar den.

När Veitola vill veta hur det känns är svaret att det inte är relevant, utan att det är vad som händer i samhället som är det intressant­a.

Om Marin inte är så intressera­d av att analysera eller diskutera sina känslor, berättar hon också att en av hennes svaga sidor är att läsa av andras. Det är något som hon har behövt lära sig i politiken.

Yökylässä Maria Veitola sänds på MTV3 på torsdagar klockan 21. Avsnittet med Sanna Marin visas 14 oktober. Det kan redan nu ses på MTV:s tjänst Katsomo.

 ?? FOTO: MIIKKAEL PAKARINEN/MTV3 ?? Kvällsmate­n intas på Villa Bjälbo efter bastubad, rätten har Sanna Marin tillrett själv. I vardagen gör statsminis­terskapet att det är hennes man som har helhetsans­varet över familjen. Tidigare väckte statsminis­terns måltidsför­mån diskussion.
FOTO: MIIKKAEL PAKARINEN/MTV3 Kvällsmate­n intas på Villa Bjälbo efter bastubad, rätten har Sanna Marin tillrett själv. I vardagen gör statsminis­terskapet att det är hennes man som har helhetsans­varet över familjen. Tidigare väckte statsminis­terns måltidsför­mån diskussion.
 ?? MIIKKAEL PAKARINEN/MTV3
FOTO: ?? Maria Veitola och Sanna Marin sminkar sig tillsamman­s. Marin, 35 år, berättar lite skämtsamt att hon gör det för att se äldre ut. Vilka låtar som finns på hennes spellista när hon gör sig redo, avslöjas i tv-programmet.
MIIKKAEL PAKARINEN/MTV3 FOTO: Maria Veitola och Sanna Marin sminkar sig tillsamman­s. Marin, 35 år, berättar lite skämtsamt att hon gör det för att se äldre ut. Vilka låtar som finns på hennes spellista när hon gör sig redo, avslöjas i tv-programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland