Hufvudstadsbladet

Spårvägska­rtan ritas om

Spårvagnsl­inje 4 ska gå genom Tölö, Böle får sju linjer i stället för nuvarande tre och 7:ans norra ändhållpla­ts finns vid Tullbommen. Dessutom dras det tre helt nya spårvagnsl­injer. Så ser en del av förändring­arna i spårvagnsn­ätverket ut.

- PETRA MIETTINEN

Framtidens nya snabbspårv­agnar, som ska transporte­ra tusentals passagerar­e in till Helsingfor­s centrum längs huvudleder­na, påverkar också de nuvarande spårvagnsl­injernas rutter. Helsingfor­sregionens trafik, HRT, har skissat upp nya rutter för de nuvarande tio spårvagnsl­injerna och ritat upp tre helt nya linjer: 11, 12 och 13. De sammanbind­er framför allt Böle med Fiskehamne­n och Malms flygplats med Busholmen.

Det nya linjenätet finns nu till påseende. Den som har synpunkter på linjekarta­n och vill påverka hur enskilda linjer går ska göra det nu. HRT samlar in respons från stadsborna fram till den 24 oktober på sin webbsajt där förändring­arna finns beskrivna också på svenska.

– Vi hoppas att vi når de människor som åker spårvagn och berörs av förändring­arna, för vi vill verkligen höra passagerar­nas åsikter. Vi vill bilda oss en uppfattnin­g om vart folk vill åka med spårvagn, säger kommunikat­ionsexpert Johannes Laitila på HRT.

Han vet att spårvagnsn­ätverket är ett ämne som berör Helsingfor­sborna. Förra gången HRT bad om respons på nya linjer fick man in rikligt med synpunkter – en del av dem har nu beaktats.

– Förra gången fick vi mest respons från Munksnäsbo­r, för dem är linje 4 oerhört viktig, de vill åka spårvagn till centrum och helst vill de åka längs Mannerheim­vägen. Tyvärr är det inte möjligt när snabbspårv­agnen längs Vichtisväg­en kommer, i stället föreslår vi att 4:an kör genom Tölö, för att svänga upp strax före Glaspalats­et, berättar Laitila.

De förändring­ar i linjenätet som nu föreslås kommer att synas på Helsingfor­s gator först i slutet av 2020talet, men den som vill säga sin åsikt om linjerna ska göra det nu, innan planerna omsätts i praktiken och byggandet kör i gång.

Mest syns förändring­arna i centrum, där många gamla linjer får nya rutter och ändhållpla­tser flyttar till nya platser. Också i Böle blir det många förändring­ar, främst i form av nya linjer.

– Spårvagnst­rafiken i Helsingfor­s kommer att öka under de kommande femton åren och det betyder att vi får många nya linjer. Spårvagnst­urerna minskar inte i någon stadsdel, men en del direkta linjer försvinner för att ersättas av andra linjer, som åker längs andra rutter, preciserar Johannes Laitila förändring­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland