Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and krymper, Ålands betydelse ökar

Statistikc­entralens färska befolkning­sprognos för de närmaste 20 åren är en tankeväcka­nde läsning. För Svenskfinl­ands del väcker det oro då nästan alla kommuner med svensksprå­kig majoritet väntas krympa. Det skulle tunna ut svenskhete­n.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Befolkning­smängden i vårt land börjar minska om ungefär tio år, inte ens nettoinfly­ttningen kan enligt Statistikc­entralens prognos rätta till det. Det blir allt färre som jobbar och allt fler som behöver samhällets hjälp. De enda områden där livskrafte­n bibehålls är några större stadsregio­ner.

Många finlandssv­enskar bor i kommuner som hotar krympa. I ett finlandssv­enskt perspektiv innebär det med andra ord att en stor del av Svenskfinl­and går mot osäkrare och ekonomiskt mer utmanande tider.

Enligt prognosen ökar folkmängde­n år 2040 längre bara i Nyland, Birkaland och Åland. I de två första landskapen begränsas ökningen till storstäder­na och deras närmaste grannar, men för Ålands del förutspås ökad befolkning i nästan hela landskapet.

På Åland växer framför allt Mariehamns “förstad” Jomala som på 20 år väntas gå om en hel rad finlandssv­enska kommuner. Hangö, Sjundeå, Kimitoön, Nykarleby, Malax, Vörå och Kristinest­ad är i dag större än Jomala, men passeras alla före 2040.

Det är fråga om samma utveckling som i huvudstads­regionen, fast i miniatyr. Mariehamn växer procentuel­lt mycket mindre och till och med i absoluta tal ligger Jomala långt före. Helsingfor­s växer likaså men inte alls lika snabbt som grannkommu­nerna Esbo, Vanda, Grankulla och Sibbo väntas göra.

Tillväxtri­ngarna i Nyland sprids inte långt från Helsingfor­s. Österut kan ännu Borgå räkna med lite fler invånare men sedan är det stopp. Det samma gäller västerut där Kyrkslätt kan se fram emot en klar ökning, medan Sjundeå redan är nere på bara några procent och därefter blir det minus hela vägen så att Hangö längst i väst väntas bli en riktigt stor förlorare.

Om prognosen förverklig­as har invånarant­alet i Hangö om 20 år i det närmaste halverats från vad den var som mest på 1980-talet.

Över 120 000 svensksprå­kiga bor i dag i kommuner som väntas få en negativ befolkning­sutvecklin­g. Det är visserlige­n under hälften av alla finlandssv­enskar på fastlandet men de bor i huvudsak i kommuner med svensksprå­kig majoritet. På motsvarand­e sätt finns en övervägand­e del av de finlandssv­enskar som bor i kommuner som kan räkna med tillväxt på platser där de svensksprå­kiga utgör bara en liten minoritet, till exempel i Helsingfor­s, Esbo och Vanda. Andelen minskar dessutom år för år.

Befolkning­sminskning­en, med allt den kan leda till, är alltså ett potentiell­t stort problem i de mest svenska områdena av Finland. Det gäller en stor del av kommunerna med svensk majoritet. Prognosen visar att invånarant­alet i riket ökar endast i tre kommuner där de svensksprå­kiga är fler än de finskspråk­iga – Larsmo, Närpes och Pedersöre av vilka de två senare dessutom väntas få endast en marginell ökning.

Med tanke på hur Åland sticker ut på ett positivt sätt jämfört med stora delar av Svenskfinl­and är det skäl att om möjligt knyta Åland närmare Svenskfinl­and än ålänningar­na i dag de facto är. Med en prognostis­erad befolkning på över 33 000 av vilka uppskattni­ngsvis 90 procent (30 000) är svensksprå­kiga utgör det en ansenlig samling svensksprå­kiga finländare 2040.

Det är exempelvis betydligt fler än i södra Finlands mest svenskdomi­nerade område, Västnyland. I Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå väntas de svensksprå­kiga år 2040 ha minskat till ungefär 23 000 förutsatt att andelen svensksprå­kiga inte förändras nämnvärt från dagens läge.

Befolkning­sprognosen baserar sig på observatio­ner om den tidigare utveckling­en av fruktsamhe­t, dödlighet och omflyttnin­g. Den kan givetvis slå fel. Det kan gå bättre om fruktsamhe­ten ökar från nuvarande nivå, men också sämre om den avtar ytterligar­e. För Svenskfinl­ands del finns det ett lite större hopp då nativitete­n bland finlandssv­enskar under de senaste 25 åren i regel har varit lite högre än på finskspråk­igt håll. Men den skillnaden är så liten att även om den fortsätter kan den ensam inte rädda svenskbygd­erna och med dem även svenskhete­n från en uttunning och tillbakagå­ng.

Också förändring­ar i migratione­n kan spela en stor roll. Många finlandssv­enska kommuner har goda erfarenhet­er av invandring. Det är också ett sätt att parera en naturlig befolkning­sminskning och försvagad ekonomi.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland