Hufvudstadsbladet

Nytt avtalsläge i Finland

-

● Avtalssyst­emet i Finland är i förändring, sedan både Skogsindus­trin och Teknologii­ndustrin meddelat att man slutar förhandla om nationella kollektiva­vtal, och låter företagen förhandla om arbetsvill­kor och löner.

● Teknologii­ndustrin har planerat en hybridmode­ll, där de företag som vill ansluta sig till kollektiva­vtal ingår i en särskild förening som förhandlar kollektivt.

● Löntagarna­s förbund – Industrifa­cket och Pappersför­bundet – har sagt att de står fast vid att de förhandlar om sina medlemmars arbetsvill­kor.

● I praktiken kan de allmänbind­ande avtalen raseras i de här branschern­a, om inte över hälften av arbetsgiva­rna går in för gemensamt kollektiva­vtal.

● Teknologii­ndustrins avtal med Industrifa­cket, Pro och YTN löper ut sista november. Alla avtal inom pappersind­ustrin och arbetaravt­alen inom den mekaniska skogsindus­trin går ut sista december 2021 tillsamman­s med avtalen inom Kemiindust­rins område. I januari löper avtalen inom handel ut och i februari följer den offentliga sektorn.

● En färsk rapport från svenska forsknings­institutet Ratio kommer fram till vissa lärdomar av utveckling­en i Finland. En analys är att det blir viktigt för alla parter att värna om kollektiva­vtalens attraktivi­tet, ifall man inte vill att lagstiftni­ngen ska träda in för att kompensera för fallande täckningsg­rader i avtalen. Sverige har inte allmänbind­ande avtal, men organisati­onsgraden faller även där.

● Intervjuad­e finländska arbetsmark­nadsparter tror i rapporten att utveckling­en mot mer decentrali­sering ”kan lyckas, men bli kostsam”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland