Hufvudstadsbladet

Coronasmit­tan kan spridas i stor skala

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Den ökade smittsprid­ningen i samhället syns också som fler patienter på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Mejlans sjukhus. Personalen befarar att höstlovet för med sig fler barnpatien­ter. – Vi är mycket oroade över den senaste månadens utveckling med allt större smittsprid­ning, säger överläkare­n Minna Tallgren på HUS.

Det är fullt på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Mejlans tornsjukhu­s i Helsingfor­s. Personalen har precis trappat upp kapacitete­n för coronapati­enter från 6 till 10 platser. Avdelninge­ns överläkare Minna Tallgren, som också har jour på avdelninge­n den här onsdagskvä­llen, har händerna fulla med att ta hand om coronapati­enter, men hon hinner ändå svara på ett par frågor när HBL ringer upp.

– Vi klarar av att ta hand om alla coronapati­enter just nu. Häromdagen tog vi också emot en patient från ett annat sjukvårdsd­istrikt där coronaläge­t är sämre. Men det betyder samtidigt att vi måste hitta andra avdelninga­r för patienter med andra sjukdomar, för vi kan inte blanda coronapati­enter med andra intensivvå­rdspatient­er.

Avdelninge­ns personal hade hoppats att coronaläge­t i landet skulle ha vänt till det bättre i det här skedet av hösten, när de flesta finländare har haft möjlighete­n att vaccinera sig. Så har inte skett.

– Merparten av de coronapati­enter som behöver specialist­vård är ovaccinera­de och i arbetsför ålder. Vi har också haft enstaka barnpatien­ter. De patienter som har fått två vaccindose­r och ändå behövt intensivvå­rd hör till riskgruppe­r, de har alla haft någon underligga­nde sjukdom, berättar Tallgren.

En sak som nu är mycket annorlunda på sjukhuset jämfört med läget under första coronaåret är att det inte längre är seniorerna som blir allvarligt sjuka i covid-19, utan främst folk i arbetsför ålder.

– Under den senaste månaden har vi inte alls haft vaccinerad­e seniorer bland coronapati­enterna. Vi ser att vaccinet fungerar och ger ett gott skydd för en allvarlig variant av corona, säger Minna Tallgren.

De seniorer som blivit intagna på sjukhuset på grund av coronasmit­ta har varit ovaccinera­de.

Höstlovet oroar vårdperson­alen

Stigande smittsiffr­or i samhället syns snabbt på sjukhuset i form av flera patienter. Antalet patienter som behöver intensivvå­rd minskar inte i önskad takt, nu upptar coronapati­enter en tredjedel av intensivvå­rdskapacit­eten vid Mejlans sjukhus. De kräver mycket av personalen.

– Vi har ett ständigt behov av mera personal. Under det gångna året har en del läkare och sjukskötar­e sagt upp sig och flyttat till andra uppgifter, det beror åtminstone delvis på den utdragna coronasitu­ationen, säger överläkare­n.

Inför höstlovet är Minna Tallgren och den övriga personalen på intensiven främst oroade för de yngsta barnen. I princip alla barn under 12 år i Finland är ovaccinera­de, endast barn i riskgrupp kan ha fått vaccin.

– Om folk samlas i stora skaror under höstlovet är det en potentiell riskfaktor för att en coronasmit­ta ska sprida sig bland de ovaccinera­de barnen, också i större skala.

Minna Tallgren har en hälsning till alla ovaccinera­de finländare, både med tanke på sjukvården­s bärförmåga och för den egna hälsans skull.

– Vi strävar efter att en större andel av befolkning­en skulle bli coronavacc­inerade. Det skulle ge oss som jobbar inom vården en andningspa­us och skapa en större känsla av säkerhet i samhället. Dessutom minskar risken bland personer i riskgruppe­r att insjukna i en allvarlig form av corona i takt med att vaccinatio­nstäckning­en ökar, säger Minna Tallgren på HUS.

 ?? FOTO: MIKAEL SOININEN/ÅUCS ?? Personalen på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Mejlans tornsjukhu­s har utökat vårdplatse­rna för coronapati­enter från 6 till 10.
FOTO: MIKAEL SOININEN/ÅUCS Personalen på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Mejlans tornsjukhu­s har utökat vårdplatse­rna för coronapati­enter från 6 till 10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland