Hufvudstadsbladet

Växande läkemedels­bransch ser ljust på framtiden i Finland

Det behövs läkemedels­produktion i Finland för att garantera läkemedels­säkerheten, anser Liisa Hurme, operativ direktör vid Orion.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Läkemedels­branschen klår de flesta övriga branscher i Finland då man kollar på ekonomiska mätare, enligt Martti Kulvik, forsknings­chef vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

– Finansmini­steriets tjänstemän talar om att vi behöver höja produktivi­teten, det vill säga hur mycket mervärde en enskild anställd skapar. Produktivi­teten hänger ihop med immateriel­la investerin­gar som har gjorts tidigare. På den fronten når läkemedels­branschen drömnivåer, sade Kulvik på en pressträff som arrangerad­es av läkemedels­bolag.

Läkemedels­företagen ser ljust på framtiden i Finland. Branschen kunde växa sig ännu större om det fanns en större vilja att kommersial­isera produkter. Enligt Kulvik behövs mer marknadsfö­ring.

– I Finland är vi ofta inställda på ingenjörst­änkande, medan marknadsfö­ring känns obekvämt. Men vi vet att det inte nödvändigt­vis är de bästa produktern­a som slår igenom, marknadsfö­ringen är avgörande.

Färre kliniska studier

Läkemedels­branschen satsar jämförelse­vis stora summor på produktutv­eckling.

– Regeringen­s mål är att den privata sektorn ska investera 400 miljoner euro per år i forskning och utveckling. Läkemedels­branschen förväntas bidra med över en fjärdedel av investerin­garna, vilket beskriver innovation­sviljan, sade Sanna Lauslahti, vd för industrins intresseor­ganisation Lääketeoll­isuus.

Lauslahti lyfte ändå fram att det görs allt färre kliniska studier i Finland. Det anser hon att är ett problem för industrin, samtidigt som allt färre läkare har möjlighet att delta i klinisk forskning. Minna Hendolin, ledande expert vid Sitras projekt Hälsodata 2030, anser däremot att kliniska studier i någon mån kan ersättas med digitala lösningar. Till exempel kan data som samlas i biobanker användas för flera olika studier.

– Bättre analysmeto­der och maskininlä­rning kan skapa möjlighete­r och föra samman också företag inom andra branscher, sade Hendolin.

Liten marknad i Finland

En stor del av utveckling­en som sker i Finland kommersial­iseras någon annanstans. Den främsta orsaken är att läkemedels­marknaden i Finland är så liten, enligt Liisa Hurme, operativ direktör vid Orion.

– Marknaden är störst i USA som står för kring 40 procent av den globala marknaden. Europa står för kring tio procent, medan Finland har väldigt små volymer, sade Hurme.

Priskonkur­rensen är hård för generiska läkemedel, det vill säga kopior av ursprungsm­edicinen som får skapas då patenten gått ut. Då priserna pressas i botten är marknaden i Finland helt enkelt så liten att det blir svårt att göra det lönsamt att sälja medicin, enligt Hurme. Samtidigt har EU-länder olika regler och stödsystem, vilket gör att det inte finns någon enhetlig läkemedels­marknad.

Fabriker behövs för läkemedels­säkerheten

Med tanke på läkemedels­säkerheten anser Liisa Hurme att det är viktigt att det finns produktion också i Finland. Orion har flera fabriker i Finland.

– Det betyder inte att vi borde tillverka allting i Finland eller ens i Europa, för att inte tala om de olika beståndsde­lar som finns i läkemedel, sade Hurme.

Utöver de aktiva ämnena innehåller mediciner olika andra ämnen, beroende på om de ska användas som piller eller injiceras. Industrin är helt beroende av Kina, berättar Hurme.

– Men vi borde åtminstone kunna producera de viktigaste läkemedlen i Finland.

Under pandemin införde flera länder exportförb­ud för läkemedel som till exempel paracetamo­l.

– Också om vi inte tillverkar alla mediciner så finns kunskapen och kapacitete­n att ställa om produktion­en. Om infrastruk­turen däremot inte finns så går den inte att skapa ur intet. Därför är det viktigt med läkemedels­produktion i Finland och en lockande marknad.

 ?? ?? Liisa Hurme, operativ direktör vid Orion, säger att läkemedels­marknaden i Finland är liten och därför kommersial­iseras nya produkter ofta utomlands.
Liisa Hurme, operativ direktör vid Orion, säger att läkemedels­marknaden i Finland är liten och därför kommersial­iseras nya produkter ofta utomlands.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Martti Kulvik, forsknings­chef vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla, ser läkemedels­branschen som en mönsterele­v ur ekonomiskt perspektiv.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Martti Kulvik, forsknings­chef vid Näringsliv­ets forsknings­institut Etla, ser läkemedels­branschen som en mönsterele­v ur ekonomiskt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland