Hufvudstadsbladet

Antisemiti­ska fördomar frodas i Östeuropa

Mer än varannan grek tror att det finns "ett hemligt judiskt nätverk" som påverkar politiken i världen. Fyra av tio i Ungern är inne på samma linje. Antisemiti­ska fördomar är vanligast i EU:s östra medlemssta­ter och i Grekland, visar en ny studie.

- TT-AFP

Studien har genomförts av Ipsos på uppdrag av Action and Protection League (APL), som övervakar antisemiti­smen i Europa.

Studien presentera­des under tisdagen på en årlig Europakonf­erens i Bryssel som Europeiska judiska samfundet (EJA) står bakom.

Enligt studien svarar 58 procent i Grekland, 39 i Ungern och 34 i Slovakien att de tror på ”ett hemligt judiskt nätverk som påverkar politik och ekonomi i världen”.

Över en tredjedel av de tillfrågad­e i Grekland och Polen, samt nästan en tredjedel i Ungern, tror att ”judar aldrig kommer att integreras fullt ut i samhället”.

Negativ inställnin­g

En av tre svarande i Grekland och en av fyra i Polen och Ungern säger att de har en negativ inställnin­g till judar. I Tyskland uttryckte 11 procent negativ inställnin­g, i Frankrike 8 procent, i Storbritan­nien 3 och i Nederlände­rna 2 procent.

Endast ett par procent i Sverige

– som också ingår i undersökni­ngen – håller med om de antisemiti­ska uttalanden som intervjupe­rsonerna har att ta ställning till, rapportera­r nyhetssajt­en Jewish Telegraphi­c Agency (JTA).

Omkring en fjärdedel av samtliga svarande håller med om påståendet att ”Israels politik får dem att förstå varför vissa människor hatar judar”.

Nästan 16 000 personer i 16 olika EU-länder har deltagit i studien.

Inget samband med attacker

Det går dock inte att se ett samband mellan antisemiti­ska attacker och en hög nivå av uttalad antisemiti­sm, påpekar Slomó Köves, grundare av organisati­onen APL.

– Det är en komplex rapport som kräver en nyanserad inställnin­g, säger han till JTA.

I länder som ligger högt i rapporten vad gäller uttryckt antisemiti­sm såsom Polen, Ungern och Grekland, är antalet antisemiti­ska attacker sällsynta. I Tyskland däremot har rekordanta­let 2 351 incidenter rapportera­ts i fjol. Samma trend kunde ses i Frankrike och i Storbritan­nien 2019.

EJA ser resultatet av studien som oroande.

”Det finns mycket mer att göra på en kontinenta­l, politisk nivå”, säger ordförande Menachem Margolin i ett uttalande.

Med nära tusen coviddöda varje dag vägrar pandemin ge med sig i Ryssland. Och med fortsatt lågt antal vaccinerad­e syns ingen ljusning i horisonten.

Ny dag – nytt dystert rekord. Pandemin fortsätter i oförminska­d styrka i Ryssland, där dödstalen inte tidigare varit högre än nu. Tisdagens siffra landade på 973 officiellt döda i covid-19, fem fler än i lördags och en bit över hundra fler än genomsnitt­et i september. Så sent som i juli, när spridninge­n av deltavaria­nten eskalerade, låg dåvarande rekordsiff­rorna på 750 dödsfall om dagen.

Att kurvorna inte svänger neråt beror till stor del på de låga vaccinatio­nssiffrorn­a – i fredags hade nästan exakt en tredjedel av alla vuxna, 47,8 miljoner, fått en dos vaccin. 42,4 miljoner, eller 29 procent, var då fullvaccin­erade.

– Vaccinatio­nsgraden är för låg, otillåtet låg, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrå­n AP i måndags.

– Det är därför vi har så höga dödstal. Men vi försöker ta varje tillfälle att uppmana alla medborgare att ta vaccinet.

Fjärde värst drabbade landet?

Att antalet smittade också rusar uppåt, just nu över 28 000 nya dagliga fall, sätter press på sjukhusen, varav många enligt Peskov är nära överbelast­ning. Enligt hälsominis­ter Michail Murasjko är elva procent av alla inlagda på sjukhus covidsmitt­ade och allvarligt eller mycket allvarligt sjuka.

Totalt har drygt 7,8 miljoner ryssar bekräftats smittade och 218 000 avlidit. Och då räknas, till skillnad från flera andra länder, bara de som avlidit som direkt följd av viruset. Enligt den ryska statistikm­yndigheten Rosstat skulle dödssiffra­n ligga på nära det dubbla, 418 000, om även dödsfall där covid inte var huvudfakto­rn räknas. I absoluta tal skulle Ryssland i så fall vara det fjärde värst drabbade landet i världen, efter USA, Brasilien och Indien.

Men någon nationell nedstängni­ng kommer inte på tal, meddelar Kreml, som delegerar ansvar och beslut till regionerna.

Några av regionerna har infört begränsnin­gar för större publika tillställn­ingar och tillåter bara fullt vaccinerad­e att gå på restaurang eller bio och teater. Men i såväl Moskva som S:t Petersburg pågår livet nästintill som före pandemin och de munskyddsp­åbud som finns följs inte helt, enligt AP.

Vaccinatio­nsgraden är för låg, otillåtet låg. Dmitrij Peskov talesman för Rysslands president

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland