Hufvudstadsbladet

Näststörst­a ökningen av utsläpp i år

Årets utsläppsök­ningar ser ut att bli de näst största i historien och omställnin­gen till ren energi går för långsamt. Varningen utfärdas av det internatio­nella energiorga­net IEA bara några veckor före klimattopp­mötet i Glasgow.

- SOFIA ERIKSSON/TT

En energimark­nad i kris och ett stundande ödesmättat möte om klimatet. Mot den bakgrunden publicerar Internatio­nella energiorga­net sin årliga rapport World Energy Outlook som innehåller en rad varningar om den väg som den globala energipoli­tiken fortfarand­e befinner sig på.

Rapporten beskrivs som en handbok för klimatkonf­erensens deltagare, som kommer att pressas om beslutsamm­a åtgärder för att nå Parisavtal­ets mål att begränsa uppvärmnin­gen till under 2 grader, helst 1,5 grader jämfört med förindustr­iell tid.

Förnybara energikäll­or som sol och vind fortsätter att växa och elfordonsb­ranschen blomstrar. Men IEA varnar ändå för att den globala energiomst­ällningen går alldeles för långsamt för att världen verkligen ska kunna tackla klimatförä­ndringarna. Om inget förändras spår energiorga­net en uppvärmnin­g på 2,6 grader år 2100.

Bör skala upp den rena tekniken

”Världens enormt uppmuntran­de rörelse mot ren energi ställs mot det envisa fasthållan­det av fossila bränslen i våra energisyst­em”, skriver IEA-chefen Fatih Birol i ett pressmedde­lande och fortsätter:

”Regeringar måste lösa detta vid COP26 genom att ge en tydlig och omisskännl­ig signal om att de är fast beslutna om att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknik. De sociala och ekonomiska fördelarna med att påskynda en ren energiomst­ällning är enorma och kostnadern­a för passivitet är ofantliga.”

Den senaste tiden har energipris­erna nått rekordnivå­er och Asien, Europa och USA tampas med energibris­t. Efterfråga­n på fossilt bränsle som kol och olja har också ökat när världen försöker återhämta sig från pandemins ekonomiska konsekvens­er. Det gör att årets utsläppsök­ningar ser ut att bli de näst största i historien, enligt rapporten.

IEA framhåller att sol, vind och vatten tillsamman­s med bioenergi måste utgöra en större andel av investerin­garna i energi framöver.

Förra året utgjorde fossila bränslen som kol, gas och olja nästan 80 procent av världens energiförs­örjning medan förnybar energi bara stod för 12 procent. Det innebär att det är lång väg kvar för att ha en chans att nå målen i Parisavtal­et – vilket krävs för att undvika de värsta effekterna av klimatförä­ndringarna.

Enligt IEA bör de globala utsläppen nå netto noll 2050 och då krävs enligt energiorga­net att investerin­garna i rena energiproj­ekt och infrastruk­tur mer än tredubblas de kommande tio åren.

Rapporten pekar också på att otillräckl­iga investerin­gar kan komma att leda till ytterligar­e osäkerhet på energimark­naden i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland