Hufvudstadsbladet

Att läsa av Elokapina

-

Elokapina retar upp folk. För en medelålder­s tant som är invaggad i sitt trygga medelklass­liv erbjuder demonstrat­ionen en ypperlig chans till självranns­akan.

Inlednings­vis vill jag konstatera att demonstrat­ioner av olika slag hör till demokratin­s verktygslå­da. Likaså är civil olydnad något som vi i vissa situatione­r bör acceptera. Jag är därmed inte intressera­d av att resonera kring Elokapinas vara eller icke vara, utan jag vill dryfta de känslor och tankar som rörelsen väcker hos mig.

Klimatförä­ndringen och den ekologiska krisen är globala utmaningar som borde höra till politikens viktigaste prioriteri­ngar. Kärnan i demonstran­ternas budskap är något som jag personlige­n varmt stöder. Samtidigt förstår jag även dem som ska se till att de goda intentione­rna förvandlas till legitima politiska beslut. Om miljöskydd skulle vara lätt, hade vi ju inte de enorma problem som vi nu möter.

Det kan låta en aning paradoxalt, men miljöskydd­ets svåraste dimension är inte avsaknaden av kunskap om miljöns tillstånd. Det besvärliga­ste är att omvandla den här kunskapen till ett budskap som verkligen bidrar till att förändra människors beteende.

Responsen till klimatförä­ndringen och den ekologiska krisen överlag förutsätte­r djupgående omställnin­gar i det sätt vi lever. Demonstrat­ioner utgör ett sätt att högljutt påminna oss om detta viktiga faktum, men den hårda tonen kan också polarisera. Den köttätande inbitna bilisten lär inte lätt bli övertygad om demonstran­ternas slagord. Den förändring som vi står inför förutsätte­r dock att så många som möjligt börjar agera på ett mer hållbart sätt i sin vardag.

En demonstrat­ion fokuserar förstås på det som är ogjort. Därtill är det skäl att minnas att en hel del redan görs för att garantera en mer hållbar framtid. Takten kunde vara snabbare, men det är inte heller rätt att hävda att inget händer.

En intressant måttstock är den utveckling som har skett i grundlagsu­tskottet. Bättre miljöskydd förutsätte­r ofta en avvägning mellan olika rättighete­r. I sin tolkning av grundlagen­s paragraf 20 om var och ens ansvar för miljön har grundlagsu­tskottet med åren förstärkt miljöns relevans väsentligt. Utskottets utlåtande om att förbjuda energiutvi­nning ur kol från 2018 utgör ett exempel på detta. Med en hänvisning till ansvaret för miljön konstatera­de utskottet att egendomssk­yddet och näringsfri­het inte utgör hinder för att förbjuda användning­en av kol som bränsle för el- eller värmeprodu­ktion efter en övergångst­id.

Den här typen av avvägninga­r kommer vi att få bevittna i framtiden. Var och en av oss måste också bli redo att avstå från något.

Allt detta vet politikern­a. De har även en central roll i att leda oss mot den förändring som behövs. Den ekologiska krisen kan bli demokratin­s kris om våra politiker inte vågar presentera ekologiskt hållbara framtidsvi­sioner för oss. Nu mäts de folkvaldas kommunikat­iva skicklighe­t. Klarar de av att läsa av situatione­n och fokusera på det väsentliga? Eller fastnar blickarna på Statsrådsb­orgens trappa?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland