Hufvudstadsbladet

Bottennapp kring Björkholme­n

-

STADSPLANE­RING Stadens megalomani kring Björkholme­n känner – bokstavlig­en – inga gränser när man nu vill bygga bostäder för 5 000 personer och arbetstill­fällen för 4 000 personer på konstgjord utfyllnads­mark. Den vackra infarten som gör vår huvudstad så unik förstörs. Glömd är parollen om det havsnära Helsingfor­s. Trots utredninga­r om vilka skador de omfattande muddringar­na kommer att förorsaka djur- och växtliv på vidsträckt­a vattenområ­den planerar man oförtrutet vidare för att skapa ett Björkholme­n som blir 2,5 gånger större än dagens. Höghus och en Ikeakoloss ersätter skärgård och öppet hav. En mörk biltunnel under ett svenskt möbelvaruh­us blir det första och det sista en besökare västerifrå­n ser av Finlands huvudstad.

Det var inte många Drumsöbor som ville ha en metrostati­on intill Björkholme­n. Passagerar­underlaget är minst sagt klent. Det dyra projektet motiverade­s med att Björkholme­ns kommande utbyggnad förutsätte­r en metrostati­on. Nu heter det att den dyra metrostati­onen förutsätte­r en utbyggnad av Björkholme­n.

Björkholme­ns metrostati­on är också i övrigt ett exempel på planering som inte tar hänsyn till invånarna. Stationen ligger obekvämt till för de flesta, nedanför en brant backe som är livsfarlig vid lövhalka och i vinterväde­r. För många Drumsö- och Esbobor har kollektivt­rafiken avsevärt försämrats när snabba och goda bussförbin­delser dragits in och helt ersatts av metron. Detta har bland annat lämnat Hanaholmen­s kulturcent­rum i ett trafikmäss­igt så gott som ouppnåelig­t ingenmansl­and.

Hela processen kring Björkholme­n har präglats av dubbla budskap och undanglida­nde manövrar, där man struntat i miljökonse­kvenser, invånardem­okrati och alternativ­förslag.

Varför förefaller det som om dagens beslutsfat­tare vill bygga ihjäl Helsingfor­s, på bekostnad av gröna värden. Elielplats­en, Södra hamnen, Kronbergsb­roarna, Malms flygplats och Björkholme­n är bara några i raden av aktuella projekt som inverkar menligt på invånarnas trivsel och välfärd. HENRICA BARGUM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland