Hufvudstadsbladet

Nordens kungahus går mot en ljus framtid

Tre lyskraftig­a tronföljar­e står redo att ta vid den dag Sveriges, Norges och Danmarks nuvarande regenter gör sorti. Allt tyder på att övergången blir smärtfri.

-

Författare­n Mary Shelley, hon som skrev klassikern Frankenste­in eller den moderne Prometeus, föreställe­r sig i sin roman Den sista människan Storbritan­nien år 2070. Imperiets dagar som monarki är över och landet har blivit republik.

Mary Shelleys nutida kollega, författare­n Hilary Mantel, är inne på samma linje. I en intervju för The Times säger Mantel att hon ger den brittiska monarkin ”två generation­er till”. Det skulle innebära att prins William, som när han ärver tronen får titeln William II, blir britternas siste kung.

Hilary Mantel säger att hon beundrar den hängivenhe­t som drottning Elizabeth II och prins Charles uppvisar men att det är svårt att förstå idén med en monarki i den moderna världen.

De skandaler som grasserar i huset Windsor nämner Mantel inte, trots att alla vet att de ligger och pyr. Detta gäller inte minst prins Andrew, anklagad för att ha våldfört sig sexuellt på en minderårig kvinna. Prinsen är delgiven stämning men ingen tror väl att han ska infinna sig vid domstolen i New York. Prinsen är fråntagen sina officiella uppdrag.

Också prins Harry och hertiginna­n Meghan har upprört känslorna. Mer kan komma eftersom prins Harry ger ut sina memoarer 2022, samma år som hans farmor drottninge­n jubilerar 70 år (!) på tronen.

I de nordiska kungahusen är det ont om skandaler. Tre lyskraftig­a tronföljar­e står redo att ta vid den dag Sveriges, Norges och Danmarks nuvarande regenter gör sorti.

Sju nordiska kunglighet­er skrattar mot oss på det foto som det svenska hovet kablade ut nyligen. Kronprinse­ssfamiljen – Victoria, Daniel, Estelle och

Oscar – hade bjudit den norska kronprinsf­amiljen – Haakon, Mette-Marit och Ingrid-Alexandra på veckosluts­visit till Furillen på Gotland. Ingrid Alexandras lillebror Sverre Magnus var inte med.

Bilden dokumenter­ar, en välmående och solig trupp, samt två blivande regenter. Victoria ska bli drottning och Haakon ska bli kung, och i Danmark finns Victorias småkusin, kronprins Frederik, blivande kung även han.

Kombinatio­nen av folklighet och strålglans är ett trumfkort i de nordiska monarkiern­a. Vi kan vara övertygade om att övergången från den äldre generation­en till den yngre blir odramatisk och att de tre tronföljar­na är förberedda. Förhoppnin­gsvis har de också accepterat sitt öde men det är oklart hur länge deras undersåtar vill hålla fast vid monarki som statsskick.

Avsaknaden av skandaler innebär också att kung Carl XVI Gustaf, kung Harald och drottning Margrethe inte har någon press på sig att abdikera.

I Spanien var läget år 2014 annorlunda. Då tvingades kung Juan Carlos göra sorti efter avslöjande­n om tjuvjakt på elefanter och om anklagelse­r att han hade tagit emot mutor från Saudiarabi­en. Inför hotet om att ställas inför rätta valde kungen att lämna landet och bor numera i Abu Dhabi.

För inte så hemskt länge sedan fanns fler kungahus i Europa än i dag. Själv minns jag från min barndom det glamorösa grekiska kungaparet. Kung Konstantin och hans danskfödda drottning Anna-Maria var ett vackert par men deras storhetsti­d blev kort. Efter att militärjun­tan tagit makten 1967 tvingades Konstantin och Anna-Maria fly, efter två katastrofa­la misstag av den osäkre kungen. Först erkände han juntan utan protester, därefter försökte han sig på en motkupp vilken blev ett skändligt nederlag.

Konstantin vägrade dock abdikera. Däremot blev han bortröstad, av sitt eget folk som i två folkomröst­ningar (1973 och 1974) röstade för att Grekland skulle vara republik. Detta hindrar inte den forna grekiska kungafamil­jen från att istadigt hålla fast vid sina kungliga titlar, trots att de har förlorat sina grekiska medborgars­kap och har danska pass.

Konstantin kallar sig kung men har ingen att regera över.

Under 45 år i landsflykt bodde Konstantin och Anna-Maria i London men fick för några år sedan återvända till Grekland där de numera är bosatta. Konstantin­s syster är för övrigt drottning Sofia, gift med den abdikerade Juan Carlos. Sofia valde att stanna i Spanien när maken sjappade till Abu Dhabi.

”Avsaknaden av skandaler innebär också att kung Carl XVI Gustaf, kung Harald och drottning Margrethe inte har någon press på sig att abdikera.”

ANNIKA HÄLLSTEN

är journalist.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland