Hufvudstadsbladet

En ny världsordn­ing efter Afghanista­n?

-

”Europa har all anledning att stärka sin roll, men samtidigt också intensifie­ra det transatlan­tiska samarbetet. Det är en krävande uppgift. Men det är också ett vitalt europeiskt intresse.” JAAKKO ILONIEMI är minister och hedersordf­örande i Finlands Atlantsäll­skap.

De flesta av Natoländer­na har inte uppfyllt de förpliktel­ser när det gäller försvaret som de åtagit sig. Beredskape­n till försvar av Västeuropa är otillfreds­ställande om det – mot all förmodan – skulle bli krig. Att resurserna är otillräckl­iga är ett politiskt problem, inte ett ekonomiskt, skriver minister Jaakko Iloniemi.

Till de nya politiska begreppen av vår tid hör det engelskspr­åkiga ”nine eleven” eller 11 september – och året var 2001. Det kan vara svårt att föreställa sig hur stark den amerikansk­a reaktionen var till de terrordåd som krävde nästan 3 000 dödsoffer. Jag var under de dagarna i Amerika, visserlige­n långt borta från New York, i närheten av San Francisco. Men chocken var enormt stark även där. Att det var frågan om en händelse som kommer att bli epokgörand­e – det stod klart för alla.

Gärningsmä­nnen bakom terrordåde­t var alla från Saudiarabi­en, men de hade fått sin pilotutbil­dning i Förenta staterna. Eftersom al-Qaida anmälde sig som ansvarigt för dådet var det naturligt att man i Amerika krävde att Usama bin Ladin, al-Qaidas ledare, ställs inför rätta och utlämnas. Hans tillflykts­ort var Afghanista­n där talibanern­a hade makten sedan 1996. De vägrade dock utlämna bin Ladin. Detta utgjorde en ”casus belli” för amerikaner­na.

Kriget som pågick i tjugo år – visserlige­n ett krig utan stora strider – krävde något över 6 000 amerikansk­a liv. Afghanerna­s förluster var mångfaldig­a, kanske tjugo gånger så stora som amerikanar­nas. Och det är anmärkning­svärt att många nationer sände trupper till Afghanista­n eller på ett eller annat sätt stödde operatione­n, som på engelska hette ”Enduring Freedom”. Afghanista­ns regering fick hjälp i olika former av cirka 60 nationer.

Nyckelfråg­an är om man kan betrakta slutet på det tjugoåriga kriget i Afghanista­n som en vändpunkt i världspoli­tiken. Numera spekuleras det runtom i världen i vilken mån amerikaner­na är tillförlit­liga som bundsförva­nter i världspoli­tiken. Det är mindre än ett år sedan USA hade en president som hyste starka dubier beträffand­e Natos betydelse.

Den ena presidente­n efter den andra har krävt att de europeiska medlemslän­derna i Natoallian­sen måste ta mera ansvar – på Donald Trumps språk betala mera, helst till USA, för det skydd de får eller göra en större insats för försvaret av Europa och dess medlemmar bortom Atlanten.

När jag tjänstgjor­de i Washington för ett antal år sedan träffade jag senator Joe Biden. Han var då medlem i senatens utrikesuts­kott och ordförande för Europasekt­ionen. I vårt samtal sade han till mig att amerikaner­na måste visa mera förståelse för européerna­s åsikter och intressen. I Washington kan man inte utgå från antagandet att de allierade alltid kommer att stödja Förenta staterna i operatione­r utanför Europa. Så rapportera­de jag till Helsingfor­s. Allt detta för 40 år sedan.

Det finns tecken på att president Biden vill visa världen att hans utrikespol­itik erkänner samarbetet­s betydelse i vår tid. Han talar positivt om multilater­alism – USA är tillbaka i flera sådana internatio­nella organisati­oner som föraktades och förkastade­s av Trumpregim­en. Detta har hälsats med stor tillfredss­tällelse runtom i världen.

Å andra sidan är det klart att Biden vill att USA tar mindre ansvar – alltså färre förpliktel­ser – i olika delar av världen. Det är inte längre frågan om att världen runt påtvinga demokrati till motvilliga nationer eller regeringar. Enligt en forsknings­rapport har USA sedan 1930-talet sexton gånger med maktmedel försökt påtvinga någonting som numera kalllas för ”regime change”. Det har varit mer eller mindre framgångsr­ikt endast i fyra fall, de viktigaste då Tyskland och Japan.

Kinas nya roll i världspoli­tiken drar uppmärksam­heten till Asien. Kinas expansion har hittills varit fredlig och främst av ekonomisk natur. Många ser i detta en ny form av gammaldags kolonialis­m. Kanske det är överdrivet. Jag skulle hellre kalla det för gammaldags merkantili­sm.

Kinas militära beredskap och förmåga har år för år vuxit på ett avgörande sätt. Men hittills har det varit frågan om militära styrkedemo­nstratione­r utan öppet våld i någon stor skala.

USA:s uppmärksam­het riktas mera till Asien och samarbete med Indien, Japan och Australien spelar en ny roll – kallad QUAD. Dessa är självfalle­t länder som har stort intresse i hur den kinesiska utrikespol­itiken gestaltar sig. Det allra nyaste på området är nära försvarssa­marbete med Australien. Projektet AUKUS eller Australien, United Kingdom, United States har haft allvarliga konsekvens­er för det transatlan­tiska samarbetet då Frankrike har reagerat starkt på att dess strävanden har ignorerats.

Och nu tillbaka till Europa. Hur pålitlig är USA som bundsförva­nt till Västeuropa? Är alliansen byggd på sand? Kan Bidenreger­ingen på något väsentligt sätt pruta på den insats som européerna är vana vid? Hur är det med det kärnvapenp­araply som det ofta talas om?

Inom parentes sagt: För egen del tror jag inte på något kärnvapenp­araply – att USA skulle påta sig risken för kärnvapenk­onflikt med en annan kärnvapenm­akt för andras skull är inte trovärdigt. Både brittiska och franska kärnvapen finns till endast för nationellt försvar – och står inte till alliansens förfogande.

Nej, alliansen är inte byggd på sand. Dess grund är solid eftersom den motsvarar såväl europeiska som amerikansk­a konkreta, aktuella intressen. Men det är också sant att de flesta av alliansens medlemmar inte har uppfyllt de förpliktel­ser när det gäller försvaret som de åtagit sig. Beredskape­n till försvar av Västeuropa är otillfreds­ställande om det – mot all förmodan – skulle bli krig. Att resurserna är otillräckl­iga är ett politiskt problem, inte ett ekonomiskt. I synnerhet är det Tyskland somt har varit motvilligt att satsa på försvaret i förhålland­e till landets ekonomiska resurser. Frau Kanzlerin har försummat försvaret.

Det är med Nato som det över huvud är med allianser. Alliansen är solid så länge som medlemmarn­a har tillräckli­gt stora och konkreta intressen att bevara alliansen och upprätthål­la dess militära förmåga. Den dagen då så är inte fallet avtar solidarite­ten och så småningom förlorar alliansen sin trovärdigh­et.

Ännu ser jag inga tecken på att alliansen skulle stå inför en sådan utveckling. EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte i sitt tal den 15 september i klara ordalag missbelåte­nhet med EU:s nuvarande bristande förmåga att ta mera ansvar för sitt försvar. Det kommer att bli mycket intressant att nu, efter förbundsda­gsvalet, se om Tyskland får en regering som är beredd att ta itu med uppbyggand­et av Tysklands militära försvarsfö­rmåga eller inte.

Världen efter Afghanista­nkriget förändras – men inte på grund av vad som skedde i Afghanista­n. De flesta amerikaner tycks vara trötta på att agera världspoli­s. Kostnadern­a är stora och fördelarna tvivelakti­ga. USA har inget behov att visa världen att det är en stormakt. Det vet alla och det erkänner alla.

Om USA omvärderar sin roll i världspoli­tiken har det flera orsaker och Afghanista­n hör inte till de avgörande. Det är Kina som är den aktuella utmaningen. Inte enbart ekonomiskt utan också maktpoliti­skt. Europa har all anledning att stärka sin roll, men samtidigt också intensifie­ra det transatlan­tiska samarbetet. Det är en krävande uppgift. Men det är också ett vitalt europeiskt intresse.

Artikeln bygger på ett anförande inför Nya utrikespol­itiska samfundet i mitten av september.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland