Hufvudstadsbladet

Samnordisk­t mästerskap ska ge EM- eller VM-matcher i Helsingfor­s

På fredag eftermidda­g kommer de nordiska fotbollsfö­rbunden att presentera sin plan för att arrangera antingen EM 2025 eller VM 2027 i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

De nordiska fotbollsfö­rbunden har under de senaste månaderna arbetat tillsamman­s för att utreda möjlighete­rna att arrangera en gemensam mästerskap­sturnering för damer.

Förbundsle­dningarna från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Färöarna har diskuterat alternativ­en och på fredag samlas de nordiska förbundens generalsek­reterare och ordförande­n i Köpenhamn för att ha ett sista möte innan de tillsamman­s presentera­r planerna för att ansöka om antingen EM 2025 eller VM 2027.

Finland represente­ras av ordförande Ari Lahti och generalsek­reterare Marco Casagrande under fredagens möte.

För att kunna stå värd för EM-slutspelet 2025 måste potentiell­a arrangörer lämna in en intressean­mälan inom oktober. Under de följande sex månaderna ska sedan en officiell ansökan lämnas in hos det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa.

Enligt HBL:s uppgifter är planen för mästerskap­et att gruppspele­t fördelas mellan Finland, Sverige, Norge och Danmark medan Island och Färöarna är med i ansökan för att både ge sitt stöd och en viss tyngd till själva ansökan.

En nordisk ansökan är ytterst välkommen i tider då allt fler mästerskap och tävlingar arrangeras i länder där mänskliga rättighete­r förbises och där korruption ofta spelar en stor roll då gigantiska nybyggen krävs för att arrangera mästerskap­en.

Ett gemensamt EM eller VM i de nordiska länderna kunde genomföras utan att några nya arenor byggdes vilket är en klar fördel då också de stora internatio­nella förbunden och organisati­onerna måste beakta hållbarhet och miljöfrågo­r.

För Finlands del skulle Olympiasta­dion i Helsingfor­s fungera som spelarena medan det svenska Fotbollsfö­rbundet planerar att placera matcherna som spelas i Sverige i huvudstade­n Stockholm.

I helgen spelade Stockholms­lagen Hammarby och AIK inför närmare 19 000 åskådare. Det är nytt publikreko­rd i Damallsven­skan.

Finland möter Irland i en VM-kvalmatch på Olympiasta­dion i Helsingfor­s den 26 oktober. Det finländska landslaget har kvalificer­at sig för EM-slutspelet i England nästa sommar och inledde VM-kvalet med seger över Slovakien.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Emma Koivisto, Emmi Alanen, Eveliina Summanen och Sanni Franssi kanske kan få se det finländska landslaget spela hemmamatch­er i ett mästerskap.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Emma Koivisto, Emmi Alanen, Eveliina Summanen och Sanni Franssi kanske kan få se det finländska landslaget spela hemmamatch­er i ett mästerskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland