Hufvudstadsbladet

Kanerva visade prov på mod

- JONAS VON WENDT reporter

Alla tränare har sina favoritspe­lare. Och det kan vara svårt att peta eller säga adjö till trotjänare efter lång tjänstgöri­ng.

Historien kryllar av exempel på spelare i lagsporter som hängt kvar aningen för länge i stället för att stiga åt sidan i tid och sluta på toppen, eller åtminstone på den topp förmågan tilllåtit.

Joona Toivio, Paulus Arajuuri och Tim Sparv har tillsamman­s med Lukas Hradecky bildat den defensiva stenfot som legat som solid grund till de framgångar herrlandsl­aget nått under de senaste åren.

Då Finland i tisdags gjorde en bra match borta mot Kazakstan satt de två förstnämnd­a på bänken, den tredje hemma i Finland då han inte togs ut i truppen medan den fjärde naturligtv­is vaktade målet.

Nostalgi och gamla meriter väger inte särskilt tungt i tränare Markku Kanervas värld. Gott så för det finns exempel på tidigare landslagst­ränare som gick med gamla meriter och stjärnglan­s före och kollektive­t långt efter. En på klubblagsn­ivå mycket meriterad herreman från östra Helsingfor­s gjorde ofta just det och facit blev därefter i landslaget.

Ingenting varar för evigt och med tanke på hur bra Robert Ivanov och Leo Väisänen spelade, låt vara att Finland bara mötte Kazakstan, kan det faktiskt ha varit ett generation­sskifte vi såg i Nur-Sultan.

Blir oerhört intressant att se hur Kanerva resonerar inför de två avslutande kvalmatche­rna. Den första i Bosnien är Finland mer eller mindre piskat att vinna. Vem spelar då?

Dörren till playoff står fortfarand­e på glänt. Vägen dit är krokig men inte omöjlig. Vore naturligtv­is fint om Finland fick chansen att playoffspe­la om en plats i skandaloms­usade VM i Qatar.

Att nå VM är ruskigt svårt och om Finland förmår knipa andra plats, en enorm bedrift i så fall, kommer konkurrens­en att bli ännu tuffare.

Från grupp A blir det Serbien eller Portugal, grupp B Sverige eller Spanien, grupp C Italien eller Schweiz, grupp E Tjeckien eller Wales, grupp F Skottland, grupp G sannolikt Norge eller Turkiet, grupp H Ryssland eller Kroatien, Polen blir förmodlige­n tvåa i grupp I och så lägger Rumänien, Nordmakedo­nien eller Armenien beslag på andra plats i grupp J.

De tio grupptvåor­na lottas in i tre grupper med fyra lag var då också två lag från Nations League ansluter. Sen krävs det ytterligar­e två segrar för att nå VM. I den här konkurrens­en en oerhört svår uppgift.

Markku Kanerva har, egentligen för första gången under sin tid som chefsträna­re, ifrågasatt­s lite kraftigare på sina håll i Fotbollsfi­nland. Formen efter EM har varit lite svajig men allt snack om att Bollförbun­det borde byta ut honom är rent nonsens.

Kanervas facit, med ett trots allt väldigt begränsat material, är oerhört bra. Skulle vara böjd att ge honom chansen över kommande EM-kval och ett eventuellt slutspel sommaren 2024. Detta oavsett hur det går i pågående VM-kval. Efter det kan det vara dags för nya vindar och infallsvin­klar. För tränare gäller samma sak som för spelare. Det gäller att sluta i tid. Eller åtminstone att byta jobb i tid.

”Nostalgi och gamla meriter väger inte särskilt tungt i tränare Markku Kanervas värld.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland