Hufvudstadsbladet

”Det råder en stark machokultu­r inom IHF”

Sanni Kunnas var en av sex finlandssv­enska handbollss­pelare som i somras skrev ett brev till internatio­nella och europeiska handbollsf­örbunden och kritiserad­e klädregler­na. Kunnas kallar de nya reglerna för otillräckl­iga, kritiserar IHF för deras machokul

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

I juli skrev sex finlandssv­enska handbollss­pelare ett brev till internatio­nella handbollfö­rbundet IHF:s ordförande Hassan Moustafa och europeiska handbollfö­rbundet EHF:s ordförande Michael Wiederer där de riktade skarp kritik mot klädregler­na inom beachhandb­ollen och förbundens kvinnosyn.

Sanni Kunnas, Fanny Westerholm, Fredrika Lagerbohm, Carolina Wendelin, Elin Sundell och Ida Ehrstedt var besvikna över att IHF och EHF bötfällde de norska spelarna som vägrade spela i bikinitros­or i bronsmatch­en i EM.

Kunnas, som i somras kommentera­de klädregler­na i HBL, är inte nöjd med de förändring­ar som gjorts i reglerna eller hur IHF hanterat situatione­n. Hon tycker det är bra att bikinitvån­get slopats, men i övrigt anser hon att det finns mycket att önska.

– Jag tycker inte IHF adresserar kärnan i problemet. Herr- och damspelare behandlas fortfarand­e olika utan någon rimlig idrottslig orsak, säger hon.

– De nya reglerna håller fast vid gamla strukturer som förmedlas väldigt tydligt i det språk de använder: Herrar ska klä sig i shorts, medan damerna ska ha ”tight pants with a close fit”, det vill säga hotpants. Det handlar ju inte om att IHF skulle tro att kvinnors fysiska prestation blir sämre om vi spelar i vanliga shorts, utan att deras internatio­nella marknadsfö­ring fungerar bättre med lättklädda spelare – allt förstås på kvinnornas bekostnad, fortsätter hon.

Kunnas säger att IHF håller fast vid sitt sexistiska synsätt på hur kvinnor och män bidrar till att göra sporten attraktiv.

Tycker du det här är en tillräckli­g regeländri­ng? – Nej. Och jag är ärligt sagt besviken på hur IHF hanterat ärendet. Inga pressmedde­landen, inga officiella uttalanden om hur processen gått till och varför man har valt att uppdatera klädregler­na på det här sättet. Att de tiger och inte bjuder in till diskussion tyder ju på att de är medvetna om att deras nya regeländri­ngar inte är tillräckli­ga. Det får ju en verkligen att undra vem och vilka intressen som bestämmer inom organisati­onen.

Vad för signal tycker du IHF sänder med de här reglerna? – I mina ögon visar det att det fortfarand­e råder en stark machokultu­r inom organisati­onen. I stället för att våga visa vägen för andra, försöker man sopa det hela under mattan. Det tycker jag inte att vi ska acceptera. Vi kan och måste vara bättre än så, säger Kunnas.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sanni Kunnas säger att IHF sopar problemen under matten i stället för att försöka lösa dem.
FOTO: PRIVAT Sanni Kunnas säger att IHF sopar problemen under matten i stället för att försöka lösa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland