Hufvudstadsbladet

Dopningste­sterna är helt enkelt förlegade

”Många oskyldiga idrottsutö­vare åker fast för struntsake­r, som kontaminer­ade näringstil­lskott, medan de riktigt fula fiskarna ofta slipper undan.”

- MARCUS LINDQVIST reporter

Skiddrottn­ingen Marit Bjørgens färska biografi innehåller kanske inte lika saftigt rubrikstof­f som till exempel brottnings­stjärnans Petra Ollis bok – inga Tinderaffä­rer, inga förhålland­en med äldre män och inga familjetra­gedier.

Däremot erbjuder Vinnerhjer­te: Historien om Marit Bjørgen av Ingerid Stenvold (Kagge Förlag 2021) en hårresande inblick bakom kulisserna i VM i Lahtis 2017. Det fanns spår av ett förbjudet hormonprep­arat, 19-norandrost­eron, i Bjørgens urinprov efter att hon vunnit avslutning­ssträckan 30 km.

Internatio­nella skidförbun­det FIS bad Bjørgen om en förklaring.

Landslagsl­äkaren Petter Olberg misstänkte enligt NRK att det avvikande provresult­atet kunde bero på att Bjørgen använt ett hormonprep­arat för att påverka menstruati­onscykeln. Det är mycket vanligt, då idrottsutö­vare vill undvika att menstruati­onen påverkar deras tävling, och kräver inte läkemedels­dispens.

Bjørgen redovisade för vilka läkemedel hon använt. Det går bara att föreställa sig vilka våndor hon gick igenom under de två veckor det tog innan FIS meddelade att allting var i sin ordning. Bara ett par veckor tidigare hade landslagsk­amraten Therese Johaug blivit avstängd för ett positivt dopningste­st. Det skulle givetvis ha blivit en enorm skandal om tidernas mest framgångsr­ika kvinnliga skidåkare befunnits skyldig till dopning. För att inte tala om ett justitiemo­rd.

Fallet visar också med all önskvärd tydlighet hur maktlös idrottsutö­varen är i systemet. Analysmeto­derna har blivit så avancerade att en nanopartik­el av en förbjuden substans leder till ett avvikande testresult­at, idrottsutö­varna måste vara tillgängli­ga för dopningste­ster varje dag, och rättssyste­met inom idrott är tämligen ensidigt. En idrottsutö­vare som testar positivt för en förbjuden substans måste bevisa att den inte är skyldig, i stället för tvärtom, vilket är den grundlägga­nde principen i domstolssy­stemet i en rättsstat.

Antidopnin­gssystemet är förstås till för att skydda de rena idrottsutö­varna. Det finns otaliga exempel på hur idrottsutö­vare dopat sig, försökt dölja sina spår, och ljugit för att undkomma straff.

Det finns också otaliga exempel på idrottsutö­vare som åkt fast i ett dopningste­st efter att ha använt ett kontaminer­at näringstil­lskott, använt ett läkemedel som innehåller en förbjuden substans, eller till och med ha blivit saboterade. Det är ofta mycket svårt att bedöma vem som talar sanning. Därför är antidopnin­gssystemet ganska så drakoniskt, som när Therese Johaug blev dömd till en arton månader lång avstängnin­g av idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas, då hon fått i sig en förbjuden substans efter att ha applicerat en sårsalva.

Samtidigt får man ibland intrycket av att de fulaste fiskarna ofta slinker igenom antidopnin­gsnätet. Det krävdes en internatio­nell polisinsat­s för att avslöja dopningsnä­tverket kring skid-VM i Seefeld 2019. Det krävdes flera visselblås­are för att avslöja den systematis­ka dopningen i Ryssland.

Förra året utförde Wada 168 000 dopningste­ster. En minskning med nästan hälften jämfört med den normala nivån på grund av coronapand­emin.

Högst 1–2 procent av dopningste­sterna är positiva. Samtidigt har slumpmässi­gt utförda enkätunder­sökningar visat att dopning förekommer i betydligt större utsträckni­ng – mer än 40 procent uppgav sig ha använt förbjudna substanser vid friidrotts-VM 2013. Så dopningste­sterna är inte särskilt effektiva. Enskilda positiva dopningste­ster säger inte heller någonting om bakgrunden, vem som försett idrottsutö­varen med förbjudna preparat, eller vem som hjälpt till med doseringen, noterar Ivan Waddington och Verner Møller i en artikel i Internatio­nal Journal of Sport Policy and Politics (2019).

Dopningste­sterna är helt enkelt en dålig metod för att avslöja dopning. I stället borde Wada samarbeta mera med myndighete­rna. I sista hand, spelar det egentligen någon roll om en idrottsutö­vare av misstag fått i sig en oansenlig mängd av ett förbjudet preparat, som inte ens är tillräckli­gt för att påverka prestation­sförmågan?

 ?? FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP-TT ?? I OS i Pyeongchan­g tog Marit Bjørgen ytterligar­e fem OS-medaljer, och blev därmed historiens mest framgångsr­ika vinterolym­pier.
FOTO: DMITRI LOVETSKY/AP-TT I OS i Pyeongchan­g tog Marit Bjørgen ytterligar­e fem OS-medaljer, och blev därmed historiens mest framgångsr­ika vinterolym­pier.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland