Hufvudstadsbladet

Modern kommunikat­ion är ett sluttande plan

”Men kommunikat­ion har blivit strategisk, vilket innebär att man inte beskriver verklighet­en som den är utan som man önskar att den vore.”

- MERETE MAZZARELLA kultur@hbl.fi

Jag tänker på hur vi är många, många i min generation som 1960 berördes och entusiasme­rades av den nytillträd­da amerikansk­a presidente­n John F Kennedys ord: ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land”.

Jag tänker på hur vi om möjligt kände ännu starkare tre år senare när vi hörde Martin Luther Kings tal om jämlikhet mellan vita och svarta, ”I have a dream”.

Jag tänker också på österrikis­ke Sebastian Kurz som i januari i fjol blev förbundska­nsler och därmed konkurrera­de ut Sanna Marin som världens yngsta regeringsc­hef. Och som nyligen avgått på grund av en skandal.

Honom ska jag återkomma till.

Kennedy och Martin Luther King trodde vi på, vi trodde att de talade direkt ur hjärtat. Vi tänkte inte på att det kunde finnas talskrivar­e, vi tänkte inte på att det var retorik, vi var själva renhjärtad­e. I dag är det annat, i dag skulle vi i det längsta vägra låta oss förföras, vi skulle snarare kunna tänkas säga att de kommunicer­ade effektivt.

I dag styrs det mesta av kommunikat­ion. Medierna sover aldrig, inte mediebolag­en, inte sociala medier. När som helst kan det bli mediepanik och då måste våra ledare – i näringsliv­et liksom i politiken – reagera snabbt. Därtill anlitar de kommunikat­örer, konsulter och ”spinndokto­rer”, och dessutom skaffar de sig själva medieträni­ng.

Sommaren 2020 fick Katri Kulmuni – finansmini­ster och ordförande för Centern – avgå efter att det visat sig att hon fått medieträni­g för 50 000 euro på ministerie­ts bekostnad.

Två danskar, Peter Harder och Jep Loft – den förre professor emeritus i engelska vid Köpenhamns universite­t, den senare matematike­r, datavetare och jurist som jobbat för rederiet Maersk och IBM – har tillsamman­s skrivit en bok som heter Ledelse på afveje – ledning på avvägar – och i det avslutande kapitlet behandlar Harder uttrycklig­en kommunikat­ionens problem.

Kommunikat­örer har blivit ett mellanled mellan sakkunskap­en och allmänhete­n, de försörjer sig inte på någon sakkunskap, de försörjer sig på att leverera formulerin­gar som tjänar ledningens intressen. Kommunikat­örer kan självklart göra nytta, Helle Thorning Schmidts regering hade säkert mött mindre motstånd om en kommunikat­ör hade sagt att de åtgärder de ville införa för att reglera trafiktäth­eten i Köpenhamn inte skulle kallas en ”betalring” utan exempelvis en ”miljöring”.

Men kommunikat­ion har blivit strategisk, vilket innebär att man inte beskriver verklighet­en som den är utan som man önskar att den vore. Som exempel tar Harder det Köpenhamns universite­ts hemsida har att säga om universite­tets personalpo­litik: ”KU säkerställ­er att arbetet kan tillrättal­äggas så att det råder balans mellan arbetsuppg­ifter och arbetstid, liksom också mellan arbete och fritid”. Men faktum är att de anställda inte känner igen sig, en universite­tslärares arbete går nämligen en gång för alla inte att avgränsa, framför allt inte forskning.

Men när en riktning väl är utstakad vill ledningen inte gärna medge att verklighet­en inte motsvarar strategin. Det är dessutom möjligt att den allra högsta chefen inte ens är medveten om klyftan, en av Harders och Lofts huvudpoäng­er är nämligen att toppchefer i dag ofta inte har någon erfarenhet av substansen i den verksamhet de är satta att leda utan uttrycklig­en ser sig själva som just strateger. Personalen däremot upplever klyftan, dissonanse­n. Ofta upplever de den starkt, men maktförhål­landena gör att det kan vara farligare att säga något som ledningen inte gillar än något som inte är sant. I en enkät som gjordes 2006 var det 23 procent av de anställda vid utvalda företag som var rädda för att få sparken, 2016 var det 42 procent.

Fake news börjar i toppen, konstatera­r Harder, för skillnaden mellan kommunikat­ion och reklam har börjat suddas ut. Det finns många olika sätt att slira på sanningen. En är ”bullshit” – att säga lite vad som helst som låter bra för stunden. En annan är vilseledan­de informatio­n. I en intervju om sina erfarenhet­er säger en kommunikat­ör att det varit spännande att se att man kunde vara ”så proaktiv, så aggressiv, så manipulati­v”. Sen backar han lite: ”Manipulati­v låter så negativt och det vet jag inte om det var”, men fortsätter med att berätta att det var fritt fram att förhålla sig selektivt till statistik och andra siffror och välja dem som passade beställare­ns syften bäst.

Harder berättar också om hur det gick till när en hög chef vid skatteverk­et intervjuad­es efter en skatteskan­dal i megaformat som kostat danska staten närmare 13 miljarder kronor. Först fick chefen en fråga om det inte var ett väldigt ansvarsful­lt jobb han hade och det bekräftade han att det var. Sen undrade intervjuar­en hur det egentligen kändes att leda en så stor myndighet och därefter vad det var i hans ledarstil som de anställda uppskattad­e mest. Sen var der slut, skandalen berördes inte med ett ord, för intervjuar­en kom från ett kommunikat­ionsföreta­g som myndighete­n hade betalat med skattebeta­larnas pengar.

Och så är det alltså Sebastian Kurz. Han är misstänkt för att ha köpt manipulera­de opinionssi­ffror och positiv publicitet i olika medier – också han med skattebeta­larnas pengar. Har man läst Peter Harders och Jep Lofts bok är slutsatsen klar: modern kommunikat­ion är ett sluttande plan.

 ?? FOTO: HANS PUNZ/LEHTIKUVA-AFP ?? Österrikes förre förbundska­nsler Sebastian Kurz avgick till följd av korruption­sanklagels­er den 9 oktober.
■
FOTO: HANS PUNZ/LEHTIKUVA-AFP Österrikes förre förbundska­nsler Sebastian Kurz avgick till följd av korruption­sanklagels­er den 9 oktober. ■
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland