Hufvudstadsbladet

Timo Lappi: Alla barer kommer att kräva covidintyg förr eller senare

Krögare väljer själva om de kräver coronapass av besökare. Sannolikt kommer alla att göra det – om inte nu, så nästa helg, säger Timo Lappi på turism- och restaurang­förbundet Mara.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Natten mellan fredag och lördag kollade personalen covidintyg vid midnatt på många barer i Helsingfor­s.

På de flesta ställena gick kollen lugnt till. Men på en bar i Esbo tvingades en tredjedel av gästerna att avlägsna sig, berättar Riku-Matti Lehikoinen vid Regionförv­altningsve­rket för Helsingin Sanomat.

Men somliga barer valde i stället att stänga vid klockan 01.

– Presidente­n godkände lagen vid fyra och en halv timme senare skickade vi ut anvisninga­r och riktlinjer som kunde tillämpas klockan 24. En del krögare hann helt enkelt inte förbereda sig, säger Timo Lappi, vd på turism- och restaurang­förbundet Mara.

Men det är bara fråga om tid innan alla restaurang­er, barer och pubar går in för coronapass, tror han.

Fördelen med intyg är att restaurang­er kan slopa tre coronarest­riktioner. Ett, de får ha öppet till fyra på morgonen. Två, de får fylla kapacitete­n till hundra procent. Och tre, alla gäster behöver inte ha en sittplats vid ett bord.

– Reglerna är så stränga att fördelarna med coronapass väger tyngre

Reglerna är så stränga att fördelarna med coronapass väger tyngre än nackdelarn­a. Om alla krogar inte redan infört pass så kommer de nog att göra det senast nästa helg. Timo Lappi

än nackdelarn­a. Om alla krogar inte redan infört pass så kommer de nog att göra det senast nästa helg, säger Timo Lappi.

När HBL träffade Nico Heikkilä på Karl XII på fredagen pekade Heikkilä på personalbr­isten i branschen. Han frågade sig hur personalen skulle klara av att kolla covidintyg vid sidan av allt annat jobb. Skulle det uppstå lång kö utanför dörren?

På den punkten är Timo Lappi glad över att myndighete­rna ruckat på sina krav.

– Det är möjligt att kolla intyg när kroggästen satt sig vid sitt bord eller vid disken. Det måste inte göras vid entrén, vilket särskilt gynnar små krogar som inte har många ordningsva­kter, säger Lappi.

Restaurang­en behöver heller inte kräva coronapass dygnet runt.

– Ett ställe som serverar lunch kan kräva intyg först senare på kvällen om de så vill.

– Det här är en mycket smidig lösning. Vi har haft ett bra samarbete, säger Lappi.

Han välkomnar coronapass­et och säger att många krogar nu öppnat efter att ha varit stängda i ”många, många månader”.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
På karaokebar­en Wallis tystnade musiken vid 24 på fredagen. Då var alla besökare tvungna att visa covidintyg – eller gå därifrån.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ På karaokebar­en Wallis tystnade musiken vid 24 på fredagen. Då var alla besökare tvungna att visa covidintyg – eller gå därifrån.
 ?? ?? ■
Timo Lappi, vd för turism- och restaurang­förbundet Mara.
■ Timo Lappi, vd för turism- och restaurang­förbundet Mara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland