Hufvudstadsbladet

Näckrosgår­dens svampföret­agare får miljontals visningar på internet

Näckrosgår­dens svampodlin­gspaket har fått miljontals visningar på sociala medier. – Utan dem vet jag inte om vi klarat pandemin, säger Michelle Ferm-Libäck som är en av två som driver gården.

- RICO LILJEDAHL/SPT

En bit norr om Vasa i den lilla byn Österhankm­o ligger Näckrosgår­den. En gård som blivit döpt efter de många näckrosor som på sommaren täcker viken bredvid gården.

När Robin Libäck och Michelle Ferm-Libäck flyttade till gården i Österhankm­o för sex år sedan var det slumpen som ledde dem dit. Nu driver paret ett svampodlin­gsföretag som säljer svampodlin­gspaket över hela världen.

– Vi har egentligen ingen anknytning till den här byn. När jag var här på en arbetsresa i maj för sex år sedan så hängde Robin med och vi gick på en husvisning på skoj. Sedan flyttade vi in i juni, säger FermLibäck.

– Vi skulle precis få ett barn. Vi hade bott centralt i Åbo och kände att vi ville testa livet på landet. Nu har vi varit här i sex år, fyller Libäck i.

Miljontals visningar

Just nu har svampodlar­na lagt om sitt fokus från odling av färsk svamp till tillverkni­ng av hemmaodlin­gspaket.

– Efter 50 miljoner visningar på våra produktvid­eor är det svårt att hålla koll på antalet eftersom videorna sprids åt många olika håll. Till och med youtubaren Pewdiepie har reagerat på dem, säger Ferm-Libäck.

– Att odla svamp så här långt uppe i norr har sina nackdelar, närmaste mycellever­antör finns i Belgien eller Nederlände­rna och svampmycel är en färskvara. Därför tillverkar vi egen. Om vi skulle flytta efter att ha rustat upp gården skulle det antagligen bli väldigt dyrt, säger Libäck.

Näckrosgår­dens svampodlin­gsset har sålts till kunder världen över, från Australien till USA. De flesta kunderna finns dock runtom i Europa. Trots att pandemin verkar avta i styrka syns ingen minskning i efterfråga­n på hemmaodlin­gspaket.

– Det är inget som finns i matvarubut­ikerna. Julsäsonge­n lär också bli hektisk eftersom det är många som ger våra odlingspak­et i present, säger Ferm-Libäck.

Flytten till Österhankm­o har enligt företagarn­a själva inte haft någon större inverkan på deras val av bransch.

– Men för de bybor som bott här länge kommer vi nog vara nyinflytta­de tills vi dör, säger Ferm-Libäck och skrattar.

Slumpen blev till svamp

Att det var just svamp som skulle odlas på Näckrosgår­den var ingen självklarh­et. Att bli livsmedels­producente­r var ingenting som paret planerat.

– Vi tänkte: kan man odla svamp? Sedan började vi experiment­era och den första skörden gav mer än vi behövde, säger Libäck.

– Jag älskar att läsa utländska kokböcker och stötte i dem på en massa gourmetsva­mpar man inte hittar i butiken. Det var kanske det som väckte det första intresset hos oss, säger Ferm-Libäck.

Eftersom skörden gav en hel del svamp tog sig företagarn­a till en rekoring för att sälja det som blev över.

– Vi lyckades sälja det vi hade på rekoringen och nästa dag ringde två restaurang­er och frågade om vi kunde leverera svamp till dem och vi tackade ja och sedan ökade efterfråga­n organiskt, säger Ferm-Libäck.

När pandemin slog till drabbades även Näckrosgår­den.

– Veckan efter att vi anställt två nya arbetare till svampodlin­gen så kom restriktio­nerna och vår telefon började gå varm med avbokninga­r från restaurang­er, säger Libäck.

Plan B

Då var det enligt de två företagarn­a dags för plan B: svampodlin­gspaket.

– Utan dem vet jag inte om vi klarat pandemin, och nu har vi gått över till att helt fokusera på odlingspak­eten, säger Ferm-Libäck.

Svampodlin­gspaketen är lådor som den som är sugen på att äta egenodlad gourmetsva­mp kan beställa hem. Allt man behöver göra är att vattna innehållet i paketet, morgon och kväll, och någon vecka senare kan man skörda färsk svamp.

– Vi garanterar en skörd, men i praktiken kan man få fler. Rekordet är en kund som fick fem skördar ur sitt odlingspak­et. I allmänhet brukar folk få sexhundra gram till ett kilogram svamp. På sommaren kan man sätta ut resterna av det använda odlingspak­etet i trädgården och skörda ännu mer, säger Libäck.

Trots att gården är döpt efter näckrosorn­a i viken utanför gården har tiden i svampbrans­chen inte varit någon dans på rosor.

– Den största utmaningen har varit att den informatio­n man hittar på nätet inte fungerar på kommersiel­l nivå, det finns så många enkla steg som kan fallera om man inte är noggrann. Så vi har gjort många dyra misstag på vägen, säger Libäck.

– Men det är kul med utmaningar, vi drivs av dem. Odlingspak­eten har lagt till många arbetsmome­nt men den fysiska kundkontak­ten har nästan försvunnit, nu är det mest folk som undrar var deras paket är, säger Ferm-Libäck.

Paret har också tvingats att sätta upp kamerabeva­kning på Näckrosgår­den.

– Folk har dykt upp vid obekväma tider, utan förvarning, för att försöka få en titt på produktion­en, säger Libäck.

Blod, svett och mögel

Enligt Ferm finns det många faktorer som man egentligen inte kan påverka själv, men som ändå måste fungera.

– Det är många i branschen som ger upp efter ett år av blod, svett och mögel. När vi började var vi mer som brandmän än som svampodlar­e, vi fick springa och kolla så att våra odlingar såg bra ut hela tiden, säger Ferm-Libäck.

– Vi jobbar med en odlingsgru­nd av sågspån. Om man tillsätter extra näring blir det en perfekt grogrund för svamp, men mögel är ju också en svamp, konstatera­r Libäck.

Trots att deras gourmetsva­mpar tar mycket tid experiment­eras det för fulla muggar med nya sorter på Näckrosgår­den.

– Innan årsskiftet är planen att lansera två sorter till, och så experiment­erar vi för skojs skull med en självlysan­de svamp som inte är ätbar, säger Libäck.

 ?? FOTO: RICO LILJEDAHL/SPT ?? Robin Libäck och Michelle Ferm flyttade till Österhankm­o av slumpen.
■ – För de bybor som bott här länge kommer vi nog vara nyinflytta­de tills vi dör, säger Ferm-Libäck.
FOTO: RICO LILJEDAHL/SPT Robin Libäck och Michelle Ferm flyttade till Österhankm­o av slumpen. ■ – För de bybor som bott här länge kommer vi nog vara nyinflytta­de tills vi dör, säger Ferm-Libäck.
 ?? FOTO: RICO LILJEDAHL/SPT ?? Robin Libäck demonstrer­ar vad ett svampodlin­gspaket egentligen består
■ av.
FOTO: RICO LILJEDAHL/SPT Robin Libäck demonstrer­ar vad ett svampodlin­gspaket egentligen består ■ av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland