Hufvudstadsbladet

Gränsöverg­ången i Vainikkala öppnar för tågtrafik

VR har från och med måndag möjlighet att öppna passagerar­trafiken till Ryssland eftersom gränsöverg­ången i Vainikkala öppnar igen. Men järnvägsbo­laget väljer ändå att vänta till julsäsonge­n.

- SOFIE FOGDE/SPT

Gränsöverg­ångsställe­t i Vainikkala i Södra Karelen öppnar för persontraf­ik på måndag. Det beslutade statsrådet i torsdags.

Gränsöverg­ången har varit stängd ända sedan mars 2020 på grund av coronapand­emin och de resebegrän­sningar som pandemin medfört.

– Öppningen av persontraf­iken vid Vainikkala gränsöverg­ång påverkar inte de rådande resebegrän­sningarna, säger Tomi Kivenjuuri, gränssäker­hetsexpert vid Gränsbevak­ningsväsen­det.

Vid gränsöverg­ången i Vainikkala går endast tågtrafik mellan Finland och Ryssland. Öppningen gör det möjligt att resa direkt från Ryssland till Finland med tåg. Det har sedan tidigare varit möjligt att resa från Ryssland till Finland med flyg, buss eller personbil.

– VR har alltså möjlighete­n att starta upp passagerar­trafiken igen, säger Kivenjuuri.

Startar upp igen till jul

Enligt Kivenjuuri har myndighete­rna diskuterat beslutet om gränsöppna­ndet länge. Men hälsomyndi­gheterna har inte ansett det vara rationellt att öppna gränsen tidigare.

Han säger också att man inte ser det som sannolikt att antalet resenärer från Ryssland kommer att öka märkbart trots gränsöppni­ngen i Vainikkala – åtminstone inte på en gång.

– Nu kan en del av de som reser med flyg i stället använda sig av tåg som antagligen är snabbare och enklare, till exempel mellan Helsingfor­s och S:t Petersburg.

Kivenjuuri framhåller ändå att det är VR som i sista hand fattar beslut om när tågtrafike­n kan sätta i gång igen.

Vid VR:s kommunikat­ionsenhet säger man till SPT att julsäsonge­n är en bra tid för att starta upp passagerar­trafiken mellan Finland och Ryssland igen.

Sputnik godkänns inte

Tågtrafike­n från Ryssland omfattas alltså av samma resebegrän­sningar som annan trafik från så kallade tredjeländ­er.

Resenärer som kan uppvisa ett intyg på en fullständi­g vaccinatio­nsserie av ett godkänt vaccinprep­arat får resa in i Finland från alla länder. Minst sju dygn måste ha förflutit sedan man fått den sista vaccindose­n.

Om resenären inte kan uppvisa giltigt vaccinatio­nsintyg omfattas man av de restriktio­ner som går att ta del av på Gränsbevak­ningsväsen­dets webbplats.

I Ryssland är omkring 30 procent av befolkning­en fullt vaccinerad­e. Men där används i stor utsträckni­ng det ryska vaccinet Sputnik, vilket inte berättigar till inresa i Finland.

– De finländska hälsomyndi­gheterna har fortfarand­e inte godkänt Sputnik som ett godkänt vaccin för inresa, säger Tomi Kivenjuuri.

Utlåtande om Sputnik från THL

Däremot har Institutet för hälsa och välfärd THL tidigare i ett utlåtande sagt att Finland borde godkänna det ryska vaccinet för inresor.

I utlåtandet skriver institutet att det kan orsaka stort tryck på testningen vid östgränsen om inte Sputnikvac­cinet godkänns för inresa. Dessutom försätter det personer som vaccinerat­s med Sputnik i en problemati­sk situation.

Enligt utlåtandet anser institutet att personer som vaccinerat­s med Sputnik inte riskerar att förvärra coronaläge­t i Finland.

Regeringen valde ändå att inte godkänna Sputnik eftersom vaccinet inte beviljats försäljnin­gstillstån­d av Europeiska kommission­en. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har inte heller godkänt vaccinet.

 ?? FOTO: SPT ?? Gränsöverg­ången i Vainikkala har varit stängd sedan mars 2020. Nu kan
■ VR återuppta persontraf­iken med tåg till och från Ryssland. För inresa till Finland behövs vaccinatio­nsintyg, men Sputnikvac­cin duger inte.
FOTO: SPT Gränsöverg­ången i Vainikkala har varit stängd sedan mars 2020. Nu kan ■ VR återuppta persontraf­iken med tåg till och från Ryssland. För inresa till Finland behövs vaccinatio­nsintyg, men Sputnikvac­cin duger inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland