Hufvudstadsbladet

Vi måste ändra på hur vi ser på psykisk hälsa

Klimatförä­ndringen riskerar att sprida inte bara malarian, utan också andra sjukdomar till områden där de inte funnits förr.

- MARKKU PIRI designer, Tavastehus

Det har länge talats om att höja pensionsål­dern i Finland, men samtidigt är det tyvärr allt flera som inte klarar av att jobba fram till sin pensionsål­der.

Den vanligaste orsaken till förtidspen­sionering på grund av arbetsoför­måga är i dag i problem relaterade till psykisk ohälsa, som till exempel långvarig depression. Depression­er och utbrändhet är nya folksjukdo­mar, som berör ett stort antal människor och hela det finländska arbetslive­t. Det har talats om att till och med varannan finländare drabbas av psykisk ohälsa i sitt liv, men att bara varannan av de berörda kommer åt den hjälp de skulle behöva.

Samma fenomen syns bland unga. I den senaste skolhälsou­ndersöknin­gen syntes det tydligt att illamående­t ökat under coronapand­emin, speciellt bland flickor. Tidigare i våras fick vi läsa om hur de ungdomspsy­kiatriska avdelninga­rna i Tammerfors och Åbo varit så överfulla att unga hade varit tvungna att övernatta på madrasser på golvet. Dessa fenomen är fullständi­gt ohållbara och bör åtgärdas så snabbt som möjligt.

Med tanke på hur många av oss som problemen med psykisk ohälsa berör, och med tanke på hur stor betydelse det har för till exempel arbetslive­t och unga, är det underligt att vi fortfarand­e inte har lyckats stärka den service som samhället erbjuder. Ser man till hur hälsovårds­systemet är uppbyggt fokuserar speciellt den service som erbjuds inom social- och hälsovårds­centralern­a fortfarand­e väldigt starkt på den fysiska hälsan.

I värsta fall kan en person med behov av långvarig terapi vara tvungen att vänta ett år innan det är möjligt att inleda FPA-understödd psykoterap­i. Unga och barn med behov av hjälp måste i sin tur köa mycket länge för att få service vid de ungdomspsy­katriska klinikerna. Så får det helt enkelt inte vara. Speciellt för unga som har största delen av livet framför sig behövs det så snabba åtgärder som möjligt, men också nya stödformer. I huvudstads­regionen har kommunerna och HUS för några år sedan gjort en gemensam utvärderin­g av tillgången till mentalvård för barn och unga. Slutsatsen var att det behövs en enhet för bedömning och vård av barns och ungas lindriga och medelsvåra mentala problem innan problemen blir för grova. Enheten kan dessutom sedan verka som fortsatt vårdplats inom den specialise­rade sjukvården. Motsvarand­e behov vore skäl att utreda också på andra orter i landet.

Under de senaste åren har riksdagen i flera omgångar diskuterar medborgari­nitiativet om en terapigara­nti. Idén är att trygga möjlighete­n till psykosocia­lt stöd senast inom en månad efter att en person för första gången sökt hjälp vid sin egen hälsovårds­central. Kravet är befogat och medborgari­nitiativet­s målsättnin­gar lätta att stöda. Utmaningar­na stannar dock inte vid terapi, utan det är viktigt att se över hela vårt hälsovårds­system så att det främjar god mental hälsa.

Förutom tillgång till terapi, vilket för övrigt innebär ett kraftigt utökat utbildning­sbehov av terapeuter, bör vi försäkra oss om att alla hälsostati­oner i Finland ska kunna behandla psykisk ohälsa och ta itu med patienters behov då de söker vård. I svårare fall är det klart att förebyggan­de och tidig vård inte hjälper utan då behöver vi tillräckli­gt med avdelnings­platser så att unga inte behöver sova på madrasser på golvet medan de är i mitten av en akut hälsokris. Det har vi inte råd med, varken på ett individuel­lt eller på ett nationellt plan.

”Vi behöver tillräckli­gt med avdelnings­platser så att unga inte behöver sova på madrasser på golvet medan de är i mitten av en akut hälsokris.”

DESIGN Jag älskar jugendtide­ns kaférestau­ranger i Prag och Budapest. Min favorit i Paris är Belle epoque-tidens juvelbox, Gare de Lyon järnvägsst­ationens legendaris­ka Le Train Bleurestau­rang. Man tar hand om den ursprungli­ga inredninge­n med både kärlek och expertis. Restaurang­erna är både nationella och internatio­nella kulturobje­kt. Det är en livgivande upplevelse att stiga in i ett utrymme som inte är förstört med nyhetstren­dernas billiga lösningar. Och nej tack för konstgjord­a träd av plast. Pricken över i är en meny som bjuder på de bästa lokala och traditione­lla delikatess­erna.

Eliel Saarinens förtjusand­e utrymme på Helsingfor­s järnvägsst­ation förstörs helt bekymmersl­öst med en unken och oanvändbar inredning då en norsk restaurang­kedja i järnvägsst­ationens biljetthal­l öppnar en restaurang med 300 platser, som för oss till ”en värld av smaker från Milano”. Man gör reklam för råvaror från Italien. Allt om närprodukt­ion och koldioxida­vtryck kan alltså glömmas. Jag skulle nog skapa ett helt annat koncept i restaurang­ens ikoniska utrymme.

Enligt det fotografi jag sett har man nu gjort en medelmåtti­g, med andra ord obetydlig, inrednings­plan för det ursprungli­ga magnifika utrymmet. Det finns ingen samhörighe­t mellan det arkitekton­iska utrymmet, dess element, proportion­er och atmosfär och den nya inredninge­ns former, färger och material. Robusta konstgjort historiska säten, trång stämning – även om vi är i en jättestor sal – och den dominerand­e lampmojäng­en är uppskakand­e.

Kärlek till det ursprungli­ga men en ny inrednings­planering börjar naturligtv­is med kärlek, förståelse och designerns skicklighe­t. Det är helt möjligt att kombinera ny design med ett gammalt utrymme så att slutresult­atet resonerar fint. Ett stort problem med huvudjärnv­ägsstation­ens nya restaurang­inredninga­r har alltid varit designerna­s egon. Man vill hävda sig själv genom lösningarn­as ”aktualitet”, ”genialitet” eller ”attraktion” och ”personligh­et”. Detta har lett till smaklösa och dåligt proportion­erade inredninga­r. Man har dessutom avlägsnat, förstört och sålt till exempel Saarinens ursprungli­ga möbler och lampor. Och det blir inte bättre av de ekonomiska intressen som den nuvarande designern har genom valda elements möjliga provisione­r.

Det man nu gjort i Saarinens utrymme är ett tecken på mindervärd­eskomplex, klumpigt och obehörigt, dålig planering, fult nygammalt med en dunkel atmosfär. Intrycket är lika härsket som det omoderna konceptet för menyn. Jag skulle inte se mellan fingrarna och godkänna. Denna affär är resultatet av ett bästa bror- och systersyst­em.

Restaurang­en presentera­des i Ilta-Sanomats artikel den 4 oktober och det var också där jag hittade fotografie­t. Anmärkning­svärd är också reporterns förtjusnin­g med brist på perspektiv och stil, som i en reklamanno­ns: ”det traditione­lla biljettkon­toret vaknar till liv ...”

Förra veckan kom vad jag vågar kalla den största medicinska nyheten på den afrikanska kontinente­n det här året. Nämligen att ett malariavac­cin har godkänts för användning. Det är över hundra år sedan forskarna började undersöka möjlighete­rna att ta fram ett vaccin mot malariapar­asiten. Det vaccin som nu godkändes för användning är ändå bara kring 30-40 procent effektivt. Hur kan det vara så?

Malaria är en uråldrig sjukdom som skördat otaliga människoli­v genom historien. Till Amerika kom malarian först från Europa med invandrarn­a och sen från Afrika med de förslavade människorn­a. Den fällde under andra världskrig­et till en början fler amerikansk­a soldater vid striderna i Stilla havet än motståndar­trupperna fällde. Den amerikansk­a folkhälsom­yndigheten CDC grundades bland annat på grund av malarian.

Det finns till och med historiker som spekulerat i att en allvarlig malariaepi­demi kan ha bidragit till Romarriket­s fall.

Nu skördar den främst livet på afrikanska barn under fem år.

Till Europa kommer sjukdomen i dag oftast med långväga resenärer, men det är inte alls länge sedan sjukdomen var endemisk också i norra Europa. Först på 1970-talet utrotades malarian från södra Europa och USA efter en kombinatio­n av insektsbek­ämpning, ökad levnadssta­ndard, bättre hälsovård och avloppssys­tem som eliminerad­e de miljöer där de malariabär­ande myggorna förökade sig. i dag förekommer över 90 procent av fallen i Afrika, där speciellt den farligaste varianten av malariapar­asiten, Plasmodium falciparum trivs.

Och det är just det, att malaria orsakas av en parasit, som gör den så svår att komma åt.

Parasiter är betydligt mer komplexa livsformer än virus, och det malariavac­cin som nu godkänts för användning är det första vaccinet mot en parasit som drabbar människor.

Vaccinet biter ändå bara på parasiten då den precis kommit in i blodomlopp­et och är på väg mot levern. Därifrån sprider den sig till de röda blodkroppa­rna.

Vaccinet väntas minska antalet afrikanska barn som behöver blodtransf­usioner till en följd av malaria med tiotals procent. Det vaccin som nu har godkänts för användning har utvecklats sedan år 1987. De senaste åren har det gjorts pilotunder­sökningar i Malawi, Kenya och Ghana, och efter att de gav lovande resultat så gav världshäls­oorganisat­ionen grönt ljus för en bredare spridning. Vaccinet ska delas ut till barn under de två första levnadsåre­n och i områden som är speciellt hårt drabbade av malaria, men när exakt det kan börja är ännu oklart.

Malariavac­cinet har självklart tagits emot med glädje på flera håll i Afrika. Det är inte perfekt, men kan hjälpa att vända på skutan. Efter stora framsteg i att minska på malariafal­len också i Afrika under början av årtusendet, så har antalet fall stått och stampat de senaste åren. Kring 230 miljoner fall registrera­s årligen, vilket innebär att kring var sjätte afrikan insjuknar i malaria varje år. Dödsfallen ligger på över 400 000 årligen, och en majoritet av dem är som sagt barn under fem.

Malaria är ett enormt folkhälsop­roblem i Afrika, och finns närvarande dagligen i människors liv. Under pandemin har vi blivit vana vid att använda munskydd och handsprit, för att bekämpa malaria så är de flesta på kontinente­n vana att sova under myggnät och använda myggspray.

Det är en skrämmande sjukdom som alla i Afrika har berättelse­r om. Min vän förlorade sin treåriga dotter i malaria, så gott som alla har haft det flera gånger under sitt liv. Själv har jag lyckats klara mig utan att bli smittad under de år jag bott i Afrika, men när man ser folk som insjuknat förstår man att sjukdomen är dödlig.

Läkemedels­jätten GlaxoSmith­Kline som utvecklat vaccinet har gjort det med stöd av Bill och Melinda Gates stiftelse. Att utveckla ett vaccin mot malaria har inte setts som ett ekonomiskt lönsamt drag av läkemedels­bolagen. Det har säkert bidragit till att det tagit sådan tid.

Klimatförä­ndringen hotar att sprida malarian till områden där den inte trivts förr, och till områden därifrån den redan en gång utrotats. Kenyas huvudstad Nairobi ligger till exempel så högt över vattenytan att malariapar­asiten inte trivs där. Samma gäller bergsområd­en till exempel i Uganda. Men i en del områden där malarian inte tidigare funnits har den börjat bli ett problem. När temperatur­en stiger ändras mikroklima­tet just så mycket att det blir gynnsamt för parasiten.

Extremväde­r som leder till översvämni­ngar, mer regn och fuktigare luft skapar miljöer där myggorna förökar sig. Varmare temperatur­er kan där malarian redan är ett problem leda till att dess livscykel blir snabbare och parasiten kan sprida sig mer effektivt än tidigare.

Torka, som gör att vattendrag rinner långsammar­e eller stagnerar till ett pärlband av pölar skapar också gynnsamma föröknings­förhålland­en för myggorna.

En kombinatio­n av invandring från områden med endemisk malaria och klimatförä­ndringen kan skapa mer gynnsamma miljöer för inte bara malaria utan också andra tropiska sjukdomar som denguefebe­r bland annat i södra Europa.

Plötsligt kan det hända att det känns betydligt mer ekonomiskt viktigt att hitta fungerande vaccin för de stora läkemedels­firmorna. Åtminstone kommer det att kännas skönt att det finns ett vaccin som fungerar – om än bara till cirka 30-40 procent.

 ?? ?? LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.
LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland