Hufvudstadsbladet

Säkra grannspråk­sundervisn­ingen i Finland

- JANNIKA LASSUS ordförande Svenska språknämnd­en i Finland

SPRÅK Under den nordiska språkkonfe­rensen på Hanaholmen den 16 september talade bland annat undervisni­ngsministe­rn om hur viktiga de nordiska språken är för Norden (Hanaholmen har publicerat inspelning­en på Youtube). Med hänvisning till den nordiska språkkonve­ntionen och avtalet om kulturellt samarbete påmindes vi om hur viktigt det är att bekanta sig med de olika nordiska språken och få undervisni­ng i skandinavi­ska språk som grannspråk. Skolan är en naturlig miljö för detta, och de nordiska grannspråk­en nämns i läroplansg­runderna för både svenska som modersmål (lärokursen svenska och litteratur) och svenska som det andra inhemska språket.

För att våra modersmåls­lärare och svensklära­re ska kunna introducer­a elever och studerande i de nordiska grannspråk­en, behöver undervisni­ng i och om de nordiska ländernas språk, kultur och samhällsfö­rhållanden ingå i deras lärarutbil­dning. I praktiken innebär detta att de universite­t som utbildar modersmåls­lärare i svenska och lärare i svenska som det andra inhemska språket måste kunna erbjuda undervisni­ng i de nordiska grannspråk­en. Fasta anställnin­gar för universite­tslektorer och -lärare i norska, danska och isländska behövs vid universite­ten i vårt land.

För närvarande finns det i hela Finland endast en fast anställd lärare i norska, två i danska och en i isländska. Under de senaste åren har dylika befattning­ar sparats bort vid universite­ten, liksom mycket av forskninge­n och utbildning­en i det som uppfattas som ”mindre” språk. Den viktiga grannspråk­sundervisn­ingen sköts som timlärarun­dervisning och på många håll oregelbund­et, det vill säga endast de år då det finns resurser.

Svenska språknämnd­en i Finland anser att Finland som ordförande för Nordiska ministerrå­det behöver se till att det finns resurser för anställnin­gar i de nordiska grannspråk­en vid universite­ten. Kultur- och utbildning­sministeri­et behöver öronmärka pengar för dessa anställnin­gar eftersom de alltför lätt skärs ner i globaliser­ingsivern där vårt nordiska närområde ofta glöms bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland