Hufvudstadsbladet

Jakten på ”den rätta bilen”

- JONATAN SPARV

Hur ska du tänka om du vill ha en bil som är miljövänli­g, men inte alltför dyr? Vi gav oss ut på bilshoppin­g för att hitta rätt i bildjungel­n.

"Vilken bil ska jag köpa om jag vill vara så klimatsmar­t som möjligt? Jag vill inte betala mer än 35 000 euro och jag kör cirka 10 000 kilometer om året. Jag kör främst korta sträckor i stadsmiljö."

Med ungefär den inställnin­gen och de förutsättn­ingarna lyfte HBL:s reporter på luren och ringde runt till bilförsälj­are i landet.

För att få en bild av vad försäljarn­a vet om de olika alternativ­en och deras miljöpåver­kan utgav jag mig för att vara en kund i jakt på en bil.

Förespråka­r laddhybrid­en

Den laddbara hybridbile­n lyfts fram som ett bra alternativ av alla försäljare vi talar med. Speciellt för dig som kör mestadels i stadsmiljö. Bilens elmotor laddas av sig själv om du kör mycket i stadsmiljö. Dessutom är den förmånliga­re än elbilen.

En försäljare föreslår Toyota CHR hybrid – en medelstor laddhybrid. Den kostar 26 000 och har 34 000 kilometer på nacken. Årsmodelle­n är 2019. Laddhybrid­en i fråga har en bränsleför­brukning på 5,1 liter per 100 kilometer. När bensinmoto­rn väl kopplas på skiljer sig Toyotan alltså inte nämnvärt från en lite miljövänli­gare bensindriv­en bil.

– Jag har själv en laddhybrid. Jag tror vi har tankat den två gånger sedan i maj. Vi kör nästan bara i stan, så för oss är det ett perfekt alternativ, säger en annan försäljare.

De får medhåll av Heikki Karsimus, som är ledande expert vid Teknologii­ndustrin.

Elbilar och laddhybrid­er har något som kallas för regenerati­v bromsning. Det innebär att motorn tar till vara fordonets rörelseene­rgi och omvandlar den till el.

– Det betyder att om du kör mycket i stadsmiljö där du accelerera­r, kör en bit och sedan bromsar, så laddas elbilens batteri på ett effektivt sätt, säger Heikki Karsimus.

Enligt försäljarn­a är skillnaden i miljöpåver­kan mellan hybrid och bensin inte stor ifall du mestadels kör på landsvägen. Laddhybrid­ens elmotor tar dig 25 till 60 kilometer beroende på modell. Därefter kopplas förbrännin­gsmotorn på.

Alla försäljare vill inte skriva under påståendet att en laddhybrid är klart miljösmart­are än en bensindriv­en bil.

Många faktorer inverkar

– Du kör renare, men det är andra faktorer som spelar in också, som körsätt, produktion­en av bilen och så vidare, säger en av försäljarn­a.

Bensin- eller dieseldriv­na bilar och laddbara hybridbila­r föreslås då vi pratar om bilar i priskatego­rin 25 000–35 000 euro. Elbilarna som handlarna har i sina sortiment kostar åtminstone 40 000 euro.

Men det finns elbilar för 20 000 på marknaden. De verkar dock inte gå att få hos någon av de försäljare vi talar med.

Om du inte har alltför mycket pengar att röra dig med är det ändå bensin- eller dieseldriv­na bilar som gäller. De är så pass mycket billigare att köpa i dagsläget.

– Vi har en Skoda Scala här som är av årsmodelle­n 2020, körd enbart 12 000 och förbrukar 6,1 liter per 100 kilometer. Så om du kör 10 000 om året så är skillnaden i utsläpp jämfört med laddhybrid­en inte så stor, säger en av försäljarn­a.

Elbilarna bäst för klimatet

När vi pratar elbilar föreslår en försäljare en Kia e-Niro för cirka 39 000. Bilen i fråga har en garanti på sju år. En lika gammal bensindriv­en bil i samma storlek (Volkswagen T-Roc) kostar 37 000, men du kommer billigare undan med att köpa en Skoda för 25 000.

Försäljare­n hävdar ändå att pengar du spenderar på en elbil är pengar du får tillbaka i framtiden. Service- och bränslekos­tnaderna är betydligt högre för bilar med förbrännin­gsmotor. Det gäller även försäkring­en och bil- och fordonsska­tten.

Tillverkni­ngen då? De litiumbatt­erier som driver elbilarna har pekats ut som starka klimatpåve­rkare i negativ bemärkelse. Finlands klimatpane­ls bilkalkyla­tor – ett verktyg som jämför kostnader och utsläpp för olika typer av bilar – visar oss att produktion­en av en elbil är skadligare för miljön än tillverkni­ngen av en bensindriv­en.

Men redan efter dryga 30 000 körda kilometer med respektive fordon är det ombytta roller.

Batteriern­a som driver elbilarna håller inte för evigt, men det gör inte förbrännin­gsmotorn heller, påpekar Heikki Karsimus.

– Jag tror att många missförstå­r garantin på batteriern­a i elbilarna. En garanti på åtta år eller 160 000 kilometer motsvarar inte batteriets livslängd, utan det kan naturligtv­is hålla längre. Jag har inte hört om förbrännin­gsmotorer med åttaårig garanti.

Eftersom elbilar är ett relativt nytt fenomen finns det inte statistik om de olika delarnas hållbarhet och livslängd. Karsimus påpekar ändå att branschen ständigt utvecklas i takt med att allt fler ser elbilen som ett alternativ.

Försäljarn­a vi talar med har inte stenkoll på vilken miljöpåver­kan produktion­en av olika bilar har.

– Det lönar sig att kolla på det man vet och kan påverka, det vill säga hur mycket och var man kör, säger en av försäljarn­a.

– Så länge elen som du laddar din elbil med kommer från förnybara energikäll­or är utsläppen orsakade av körning noll. Då spelar det ingen roll om du kör 10 000 eller 30 000 kilometer om året, säger en annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland