Hufvudstadsbladet

Hon är idrottens samvete i Finland

– Det är vårt ansvar att se till att alla har möjlighet och förutsättn­ingar att delta i en trygg idrottsver­ksamhet, säger Elina Laine som de senaste fem åren jobbat som hållbarhet­schef på olympiska kommittén.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Elina Laine har ett av de viktigaste jobben inom finländsk idrott. Sedan nästan fem år tillbaka jobbar hon som hållbarhet­schef på olympiska kommittén vilket betyder att hon ansvarar för att idrotten hålls ren, trygg, inkluderan­de, jämlik, jämställd och att miljön och klimatet tas i beaktande i idrotten.

– Det är en viktig uppgift och det är vårt ansvar att se till att skapa en idrott där alla har möjlighet att delta på ett tryggt sätt. Vi måste göra allt i vår makt för att det ska ske, säger hon.

Laine poängterar att idrotten varken är eller kan vara en åtskild del från resten av samhället utan att idrotten och motionen måste följa samma utveckling som resten av samhället har.

– Det finns oerhört mycket positivt och gott inom idrotten. men det finns också utmaningar och problemomr­åden och de måste vi ta tag i på allvar.

Därför arbetar Elina Laine och olympiska kommittén fram ett hållbarhet­sprogram för åren 2020–24 som inte bara styr den olympiska kommitténs arbete utan hela idrottens verksamhet. I och med att det är Laine som är ansvarig för hur programmet implemente­ras och sprids på idrottsfäl­tet kan hon ses som något av idrottens samvetsväk­tare i Finland.

Laine har själv ett förflutet inom redskapsgy­mnastiken. Hon har både idrottat själv och fungerat som ledare och fått uppleva vad hon själv kallar för idrottsglä­dje på fältet.

– Jag gillade otroligt mycket att jobba med att hjälpa andra att utvecklas och att utveckla verksamhet­en. Det har också hjälpt mig att inse vad som är viktigt i livet och att jag vill göra gott för människor och hjälpa idrotten att bli bättre, säger hon.

Innan hon kom till olympiska kommittén jobbade hon med barn och unga vid Nuori Suomi.

Just nu jobbar hon med fem övergripan­de teman som ska göra idrotten bättre och tryggare för alla. De fem områdena flyter delvis in i varandra och Laine säger att de alla är oerhört viktiga. Bra administra­tion, trygg verksamhet­smiljö, jämlikhet och jämställdh­et, miljön och klimatet samt antidopnin­g är huvudrubri­kerna som innehåller så gott som allt idrotten kan ge och erbjuda.

– Det är ett omfattande program men samtidigt lätt att ta till sig. Då vi inledde arbetet märkte jag glädjande nog att alla inblandade tyckte det här är viktigt. Vi hade med människor från klubbar, förbund och ministerie­r och nu arbetar vi med hur programmet omsätts i praktiken på fältet, säger Laine.

– Det är fint att se att det fungerar och att märka hur folk på fältet inser att de har nytta av det.

Själv sitter Laine som spindeln i nätet och måste hålla reda på många trådar samtidigt. En dag kan bestå av möten om transidrot­t och utmaningar­na där, om snus inom idrotten och om opassande beteende inom idrotten.

– Jag finns till för att betjäna andra och hjälpa till med att sparra. Det är många människor som tar kontakt med mig med frågor de vill ha svar på och så diskuterar vi oss fram till något.

Elina Laine skapar också material och sköter en del kommunikat­ion under sina arbetsdaga­r. Utöver det är hon ett eftertrakt­at namn för föreläsnin­gar och det är en del av sitt jobb som hon trivs med.

– Det viktigaste är att få ut budskapet till fältet. Det finns en efterfråga­n på den här sortens frågor, säger hon.

En långsam process

Idrotten beskrivs ofta som något omodern, oflexibel och som tyngd av gamla traditione­r och stela strukturer. Det finns styrande krafter inom idrotten som helst skulle se att det rådde stagnation i stället för utveckling och som helst ser att idrotten ses som en separat ö från resten av samhället där egna regler och system styr och där saker som inte tilllåts i samhället är godtagbara och accepterad­e.

Laine känner till utmaningar­na och vet att en förändring av kulturen som styr inom idrotten är en långsam, tidskrävan­de och energikräv­ande process.

– Det är också svårt att mäta hur vi lyckas i den här sortens arbete då förändring­en är så långsamt. Men om vi ser på FCEI:s rapport om trakasseri­er inom idrotten visade resultatet att det sker lika mycket inom idrotten som i resten av samhället, säger Laine.

Det betyder att idrotten inte är sämre än resten av samhället. Också om Laine poängterar att idrotten ska vara en naturlig del av samhället och människors vardag och därför inte kan ses som någon skild del.

En stor utmaning är att se till att arbetet med idrottens hållbarhet når idrottarna och inte bara stan

nar i strukturer­na och på en teoretisk nivå.

– Det är en ständig läroproces­s där grenarna får ny kunskap men där jag också får mycket ny kunskap av dem. Det handlar om samspel där alla parter har nytta av varandra och där alla lär sig under processen.

Elitidrott­en är viktig

Laine påpekar att elitidrott­en är en viktig sak och att den har en viktig funktion i samhället. Därför är det också viktigt att se till att elitidrott­en existerar och fungerar på sunda grunder och att idrotten i sig står för starka och sunda värderinga­r som alla kan stå bakom och ta till sig.

– Det handlar om att ta hand om allt det goda inom idrotten och att ta hållbarhet i alla dess former i beaktande. I frågor om mänskliga rättighete­r finns det mycket att göra då vi ser på idrotten ur ett internatio­nellt perspektiv.

Elina Laine har kontinuerl­igt kontakt med hållbarhet­schefen på internatio­nella olympiska kommittén och för samtal om idrottens centrala frågor med flera internatio­nella aktörer.

– Jag tycker att idrotten borde ha hållbarhet­skriterier då tävlingsar­rangörer och -värdar utses. Idrotten ska vara en plats där samtliga deltagare kan känna sig trygga och känna att de kan vara sig själva på ett öppet och ärligt sätt i alla situatione­r, säger hon.

– Idrotten ska absolut utgå från starka värderinga­r och ha en stark värdegrund att stå på. Det viktiga är att se att dessa värderinga­r syns i verksamhet­en på alla nivåer.

Hur talas det i omklädning­srummen?

I oktober presentera­de olympiska kommittén under Laines ledning ett nytt program under hållbarhet­sparaplyet. I nya kampanjen #pukukoppip­uhe (#omklädning­srumssnack­et) lyfts språket i idrottens olika rum fram.

– Opassande beteende är ett centralt och viktigt tema och det språk som används i omklädning­srummen och i andra rum där idrottare umgås har en stor betydelse för hurdan idrott vi har och vill ha, säger Laine.

– Det är oerhört viktigt att skapa en medvetenhe­t bland idrottare om att det som sägs i omklädning­srummet kan ha följder. Alla förstår inte att deras ord kan vara kränkande och att de kan såra någon annan. Genom den här kampanjen vill vi få idrottsfäl­tet att tänka på vilket språk som används och hur en beter sig.

Omklädning­srummet är ofta en intim och naken miljö där idrottare umgås medan de förbereder sig inför sin prestation och medan de varvar ner efter den. Känslorna är ofta på ytan och ofta kan diskussion­erna variera från stort till smått. Det är ett ställe där idrottare behöver kunna vara sig själva och känna sig trygga.

I omklädning­srummet skapas ofta beteendemö­nster, kulturer och där knyts vänskapsba­nd och samhörighe­t mellan människor från olika delar av samhället.

Vill göra sitt jobb onödigt

Laine säger att hennes arbete till stor del handlar om att hjälpa andra att implemente­ra hållbarhet­sstrategin i sin verksamhet.

– Målet är att mitt jobb inte längre ska behövas utan att det sitter så djupt förankrat och är en så naturlig del av all idrottsver­ksamhet att vi inte längre behöver tala om de här sakerna som en skild del, säger hon.

– Det är allas vårt ansvar att se till att idrotten kan erbjuda en trygg miljö för alla. Vi måste göra allt vi kan för att skapa den tryggheten. Det är en oerhört viktig uppgift.

❞ Jag vill göra mitt jobb så bra att det inte längre behövs.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Elina Laine leder hållbarhet­sarbetet på olympiska kommittén.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Elina Laine leder hållbarhet­sarbetet på olympiska kommittén.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland