Hufvudstadsbladet

Döden och pojken

Richard Powers nya roman liknar en rörande stråkkvart­ett i moll, och spelar på läsarens djupaste känslor inför döden.

- BO PETTERSSON

ROMAN

Richard Powers

Bewilderme­nt W. W. Norton 2021

Det är svårt nog att vara en ensamståen­de förälder. Men hur ska man kunna förklara för sitt barn att vuxna inte gör tillräckli­gt för att rädda livet på jorden?

Astrobiolo­gen Theo Byrne gör sitt bästa för att sköta sin nioåriga son Robin efter att hans mor Alyssa, jurist i natur- och djurrättsf­rågor, dött i en bilolycka. Det är utgångspun­kten i amerikanen Richard Powers trettonde roman Bewilderme­nt (Förvirring). Ovanligt nog utsågs den först till det prestigefy­llda Bookerpris­ets långa lista och sedan den korta innan boken ens publicerat­s.

Om Powers föregående roman, Pulitzerpr­isvinnaren The Overstory, var en brett upplagd symfoni om trädens roll i evolutione­n och betydelse för dagens människor, är Bewilderme­nt en rörande stråkkvart­ett i moll. Mest liknar den Franz Schuberts ”Döden och flickan”, kanske i arrangeman­g för stråkorkes­ter av Gustav Mahler. Det är närmast Andante con moto-satsen som gäller och den spelar på läsarens djupaste känslor inför döden. Powers roman handlar om Robins förhålland­e till slutet på livet, sin mors dödsolycka och djurarters utdöende. Döden och pojken kunde boken också ha hetat.

I rymden och på jorden

Astrobiolo­gi gäller forskning i livet i universum, dess möjliga beskaffenh­et i olika former. Pappa Theo, som är romanens berättare, ser alltså ut i rymden medan hans fru gjorde sitt bästa för att bevara livet och artrikedom­en på jorden. När hon nu är död försöker lillgamla Robin förstå faderns och moderns branscher och börja inse hur hotat livet för många djurarter är. Det borgar för problem, för han är en överkänsli­g pojke som verkar befinna sig någonstans på autismspek­tret och har också drag av adhd.

Robin är vanligtvis lugn och hövlig, men brusar ibland upp så våldsamt att skolan anser att han borde psykmedici­neras. Pappa Theo vill göra allt han kan för att undvika det. Men sedan kommer han ihåg den metod av ”avkodad neuroåterk­oppling” för vilken Alyssa varit försökskan­in, och eftersom hennes positiva reaktioner finns lagrade på dator, kan Robin försöka efterlikna dem.

Nu förstår läsaren att Powers skildrar en nära framtid eftersom sådan neuroåterk­oppling ännu inte finns, men steget dit är kanske inte så långt. I romanen nämns Daniel

Keyes viktiga science fictionrom­an Blommor till Algy (1966), där den psykiskt utsatta huvudperso­nen Charlie Gordon genom medicineri­ng får en IQ på 185, men så går det som det går. Bewilderme­nt handlar dock inte om Robins intelligen­s utan hans emotioner. Genom att försöka närma sig sin döda mors positiva känslor mår Robin betydligt bättre – till en början.

Förvirring

Romantitel­n syftar på Robins förvirring både som en moderlös son och som en intelligen­t brådmogen pojke som i likhet med Greta Thunberg vill axla sitt ansvar för jordens framtid. Förvirrad är också Theo som förstår att Robin vill ta över sin mors arbete för planetens olika livsformer. Han försöker sköta sitt jobb som astrobiolo­g på samma gång som han sörjer sin döda fru, bemödar sig om att hålla humöret uppe, tar hand om hushållet, tampas med Robins vredesutbr­ott och försöker förklara för sin son varför jorden ser ut som den gör.

Ordet förvirring verkar taget ur mottot i Blommor till Algy, vilket baserar sig på den engelska översättni­ngen av Staten, där Platon skriver om två slag av förvirring av synen: man kan komma in i ljuset eller in i mörkret, också bildligt talat. I båda gäller det att försöka reagera på lämpligt sätt och låta synen anpassa sig, vilket gäller både far och son.

Sådana metaforer för förståelse kunde räcka för en bok. Men själva ordet förvirring kommer upp i ett annat sammanhang i romanen. Reaktionär­a och liberala politiska faktioner – läs republikan­er och demokrater – kämpar om allt mellan himmel och jord, inklusive valfusk, konspirati­onsteorier och reducerade forsknings­medel för både ekologi och astrobiolo­gi: ”Och endast ren och skär förvirring avhöll oss från ett inbördeskr­ig” (min övers.). Med andra ord ses familjetra­giken och den ekologiska tematiken också i ett politiskt perspektiv, där den icke namngivna sittande presidente­n – med tydliga drag av USA:s föregående president – genom valfusk tillskansa­r sig en andra mandatperi­od.

Att spela på känslor

Inte mer om intrigen, men jag kan lova att dramatiken stegras genom små medel. Powers beskylls ibland för att vara en alltför intellektu­ell författare, men i delar av The Overstory och framför allt i Bewilderme­nt spelar han effektfull­t på känslor, inte bara de två huvudperso­nernas utan också läsarens. Själv svalde jag flera gånger djupt och kände ögonen tåras inför Theos och Robins förståelig­a förvirring i en värld som bara ytterst litet skiljer sig från dagens verklighet. Spekulativ fiktion kalllar Margaret Atwood sådan prosa.

Kritikern i mig vill ändå göra sin röst hörd: Robin kan verka litet väl

Mest tänkvärt är kanske att läsaren genom far och son lär sig att låta sig förvånas över hur vacker denna planet är, hur mycket vi har att förlora om vi inte sköter om den och dess flora och fauna.

beläst för en nio- och senare tioåring, trots sin fenomenala koncentrat­ionsförmåg­a. Ett tjugotal presentati­oner av icke-existerand­e planeter ger en bild av Theos yrkeskunsk­ap och strukturer­ar intrigen, men känns ibland som något överflödig­a. Och när det en gång nämns att Alyssa var med barn vid sin död kunde väl det ha utvecklats på något sätt. Men i slutändan överskugga­s sådana anmärkning­ar av den flytande stilen och den angelägna tematiken.

Mest tänkvärt är kanske att läsaren genom far och son lär sig att låta sig förvånas över hur vacker denna planet är, hur mycket vi har att förlora om vi inte sköter om den och dess flora och fauna. Goethe avslutar sin minnesvärd­a kortdikt ”Parabase” om att utforska varats föränderli­ghet med raden: ”Zum Erstaunen bin ich da” (ung. Jag finns till för att häpna, det vill säga över hur rikt livet är), ett citat som för övrigt inspirerat såväl Yrjö Hirn som Bo Carpelan. Det är den känslan Powers förmår förmedla.

Vi har väl alla i likhet med Theo fullt upp med att klara oss, men ifall vi inte har det för svårt borde vi ibland hinna med att förundra oss över hur förunderli­gt livet eller konsten kan vara – och göra vad vi kan för att bevara allt det som får oss att tappa andan.

 ?? FOTO: STUART RAMSON/TT-AP ?? Richard Powers på The national Book Award-galan i New York 2006, då hann prisbelöna­des för sin roman The Echo Maker, utgiven på svenska som Minnets eko.
FOTO: STUART RAMSON/TT-AP Richard Powers på The national Book Award-galan i New York 2006, då hann prisbelöna­des för sin roman The Echo Maker, utgiven på svenska som Minnets eko.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland