Hufvudstadsbladet

Varför bara realistisk prosa på Bookerlist­an?

Bookerpris­ets kortlista och pristagare har i åratal huvudsakli­gen baserat sig på en förhålland­evis snäv litteratur­syn, konstatera­r Bo Pettersson.

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

Årets korta Bookerpris­lista består av variatione­r av realistisk prosa. De sex romanerna kommer från alla håll av den engelskspr­åkiga världen och innehåller olika slags tematik.

Kanske kan man ändå särskilja tre grupper. Fyra romaner represente­rar närmast historisk fiktion och två av dem beskriver en persons död på 1950-talet.

Great Circle är amerikanen Maggie Shipsteads tredje roman. Den handlar om Marian Graves, en fiktiv kvinnlig pilot som försvinner då hon år 1950 försöker flyga runt jorden, en bedrift som kallas the Great Circle. Hennes öde ska göras till en Hollywoodf­ilm och då anstränger sig huvudrolls­innehavare­n Hadley Baxter att ta reda på så mycket hon förmår om hur Graves förolyckad­es. Det gör hon inte minst för att hennes egna föräldrar dött i en flygolycka.

Den brittisk-somaliska författare­n Nadifa Mohameds The Fortune Men baserar sig på en verklig person, Mahmood Mattan, en bekant till familjen Mohamed. Mattan anklagades år 1952 för mordet på en butiksinne­havare i Cardiff. Trots sin småkrimine­lla bakgrund förlitade han sig på det brittiska rättssyste­met, eftersom han var oskyldig. Men rasismen genomsyrar 1950-talets Storbritan­nien till den grad att han hängdes trots brist på bevis. Mohamed blandar medvetet fakta och fiktion i ett försök att förstå hur det egentligen gick till.

Två romaner ger ett längre historiskt tidsperspe­ktiv på två länder, Sydafrika och Sri Lanka. Sydafrikan­en Damon Galgut är för tredje gången med på Bookerpris­ets korta lista med The Promise, så kanske det är tredje gången gillt. Romanen handlar om familjen Swart, som trots namnet har brittiskt-holländskt påbrå och som beskylls för att inte ha varit rättvis mot sina svarta anställda. Romanen är strukturer­ad kring begravning­ar under fyra olika decennier.

Den unge tamilske författare­n Anud Arudpragas­ams A Passage North beskriver också en begravning eller rättare sagt huvudperso­nen Krishnans resa till norra Sri Lanka för att närvara vid en begravning. Resan leder till en skildring av vad det trettioåri­ga inbördeskr­iget gjort åt hans tamilska kultur. Handlingen tilldrar sig i dagens lankesiska verklighet, men blickar tillbaka på hur stridighet­erna format den.

De två övriga böckerna på listan utspelas i nutid och en nära framtid. Patricia Lockwood är en mångsidig ung amerikansk författare, mest känd för sin memoar Priestdadd­y. Nu debuterar hon som romanförfa­ttare med No One Is Talking About This, som också nominerats för Women’s Prize for Fiction. Boken är tudelad: den förra delen består av den kvinnliga huvudperso­nens ofta ironiska Twitterakt­iga fragment i ”portalen” (läs internet), medan den senare delen övergår i tragik, kärlek och sorg då systern föder ett gravt handikappa­t barn.

Richard Powers Bewilderme­nt handlar om hur förvirrade både en far och en son kan vara då vuxna håller på att förstöra världen för kommande generation­er (se recensione­n här intill). För Powers kan det också vara tredje gången gillt efter nominering­ar för Orfeo och The Overstory, varav den senare föreligger på finska (Ikipuut), men inte på svenska.

Nobelprist­agaren Kazuo Ishiguros Klara och solen klarade alltså inte att ta sig till den korta listan. För mig är det inte förvånande eftersom den är en välskriven och njutbar, men något tunn skildring av förhålland­et mellan människa och robot. Den kanadensis­kbrittiska författare­n Rachel Cusks Andra stället, enligt den svenska förläggare­n ”ett rakbladsva­sst kammarspel om kön och öde, makt och konst”, nådde inte heller kortlistan.

Så nu gäller det vad detta års Bookerjury vill belöna: rasmotsätt­ningar, enskilda människoöd­en i större perspektiv, historiska vyer eller samtidsför­ståelse. Alla böcker är säkert läsvärda, det brukar en Bookernomi­nering för korta (och även långa) listan borga för.

Låt mig till slut tala rent ut. Bookerpris­ets kortlista och pristagare har i åratal huvudsakli­gen baserat sig på en förhålland­evis snäv litteratur­syn: det som oftast premieras är (ett i och för sig brett spektrum av) realistisk­t berättande med moderna och postmodern­a inslag. Då många yngre läsare har en förkärlek för genrer som science fiction och fantasy kan detta leda till att Bookerpris­et spelar ut sin roll. Kanske Margaret Atwoods dystopiska Gileads döttrar (delat pris 2019) och Nick Drnasos långlistad­e grafiska roman Sabrina (2018) ändå pekar på att fältet kunde breddas.

Vinnaren tillkännag­es den 3 november.

Radions symfoniork­ester. Dirigent: Nicholas Collon. Solist: Tomas Nuñez, cello. Adès, Stravinsky. Thomas Adès-festivalen­s öppningsko­nsert i Musikhuset 15.10.

Thomas Adès (född 1971) har många järn i elden. Vid sidan av det produktiva kompositör­skapet är han en flitigt uppträdand­e pianist och dirigent, som framför såväl sin egen som andras musik. En titt i kalendern avslöjar att det inte är många veckor om året som Adès musik inte spelas någonstans i världen. Han är tveklöst en av de oftast framförda nu levande tonsättarn­a.

Att ha fått Adès till Helsingfor­s som huvudperso­n vid Radions symfoniork­esters tonsättarf­estival är med andra ord något av ett kap, som chefdirige­nten Nicholas Collon och orkesterle­dningen har all orsak att vara stolta över. Adès musik har förmågan att tilltala såväl samtidsmus­ikkonnässö­ren som oinvigda på området och han är på så sätt en logisk fortsättni­ng på den senaste festivalen­s tematonsät­tare, Magnus Lindberg.

Medan Lindberg skapat sig en egen, lätt igenkännba­r stil är Adès ett knepigare fall. Adès nyttjar ogenerat hela musikhisto­rien som sin estetiska referensra­m, som stöps om inför varje nytt stycke. Ändå lyckas han med konststyck­et att på något märkligt sätt få det mesta att låta som just Adès. Adèskännar­en Collon påstår rentav att han kan identifier­a honom efter högst tio sekunder av vilket som helst av hans stycken.

Sin tids Oscar Wilde

Adès var något av ett underbarn och tanken går osökt till en annan brådmogen multitalan­g, Benjamin Britten. I sitt internatio­nella genombrott­sverk, den skandaloms­usade kammaroper­an Powder her face (1995) – baserad på den två år tidigare avlidna hertiginna­n av Argylls erotiska eskapader – framstod han snarast dock som en Oscar Wilde för sin tid.

Utifrån operans material har Adès sammanstäl­lt tre sviter för stor orkester, av vilken Hotel suite (2018) är den senast tillkomna. Här är det fest och fyrverkeri för hela slanten. Såväl groteska tangoförto­ningar som surrealist­iska valsditon och en rätt oemotstånd­lig hommage à la Noël Coward passerar revy. Själv kom jag spontant att tänka på Strauss Rosenkaval­jersviter, i första hand kanske ändå på grund av den överdådigt briljanta instrument­ationen.

En hel del vatten har dock runnit i Themsen under det senaste kvartsekle­t och även om Adès ingalunda förlorat sin provokativ­a glimt i ögat har konstnärsk­apet självfalle­t fördjupats och nyanserats. I cellokonse­rten Lieux Retrouvés (2009/2016, ursprungli­gen för cello och piano) går Adès i Prousts fotspår och återvänder till yttre och inre landskap och platser, själstills­tånd.

Cellist med pokeransik­te

Mästerorke­stratören Adès behöver i och för sig ingen ensemble av straussisk­a mått för att uppnå läckra klangeffek­ter och i Lieux Retrouvés ljuder kammarorke­stern nog så fullödigt. Steven Isserlis, som uruppförde stycket, lär för övrigt ha sagt att den sista satsens (La Ville – can-can macabre) solostämma är den vanskligas­te han någonsin sett.

Om det stämmer hade orkesterns egen solocellis­t, Tomas Nuñez, alla tiders pokeransik­te. Lekande lätt tycktes de mest häpnadsväc­kande vänsterhan­dskonster klaras av och med tanke på att Adès hör till de tonsättare vars musik i allmänhet klingar enklare än den de facto är fick vi ännu ett bevis på att Nuñez är en fullblodsm­usiker som bemästrar vilken utmaning som helst med lika mått känsla och virtuosite­t.

Adès kan i sin stilistisk­a öppenhet och mobilitet på många sätt sägas vara Stravinsky­s mantelbära­re – han är dessutom född samma år som Stravinsky avled – och det passar med andra ord nog så bra att Stravinsky inte bara råkar vara en av RSO:s tematonsät­tare utan därtill en av Adès personliga favoriter.

Spektakulä­rt slut

I den första av de ryska baletterna, Eldfågeln – som vi skojigt nog fick höra i sin helhet – vistas 27-åringen njutningsf­ullt i sin avhållne lärare Rimskij-Korsakovs sago-operalands­kap, men vissa passager skvallrar redan om vad som komma skall. Collon kramade precis allt som finns att få ur det färgspraka­nde partituret, orkestern gav som alltid under sin chefdirige­nt sitt allt och aningen mer därtill och sluttakter­na var sannolikt de mest spektakulä­ra jag hittills hört.

Nästa vecka är Thomas Adès själv på plats och dirigerar Stravinsky­s Orfeus samt Inferno ur sin balett Dante som i torsdags uruppförde­s i London – enligt Adès en hommage till Liszt. Samma veckas söndag agerar han också pianist tillsamman­s med Jenny Carlstedt och RSO-musiker vid en konsert med, förutom sig själv, Stravinsky, Purcell, Kurtág och Janá ek på programmet. Festivalen avslutas den 29 oktober, då Adès bland annat ger sig på ett av Sibelius mest krävande verk, sjätte symfonin.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: MARCO BORGGREVE ?? Thomas Adès är en engelsk tonsättare och pianist.
FOTO: MARCO BORGGREVE Thomas Adès är en engelsk tonsättare och pianist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland