Hufvudstadsbladet

Ålgräset som flyttades till Ekenäs skärgård klarar omplanteri­ng

De ålgräsplan­tor som har flyttats till Ekenäs skärgård har överlevt och bildat nya bestånd. Restaureri­ngen av undervatte­nsmiljöer har börjat så lovande att Forststyre­lsen hoppas på att kunna tillämpa samma metod på andra arter.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

HBL beskrev sommaren 2020 hur Forststyre­lsens havsteam för första gången planterade ut ålgräs eller bandtång på lokaler i västra Finska viken där arten är tillbakapr­essad.

Teamet dök efter plantor i Kolaviken i Hangö och flyttade dem till Fladalande­t och Trelänning­en i Ekenäs skärgårds nationalpa­rk. Dykarna flyttade också en del plantor från Fladalande­t till Trelänning­en. Det fanns plantor på båda lokalerna från förut, men flytten var ett sätt att öka förekomste­n i Ekenäs. I Hangö är arten talrikare.

– Vi kan nu se att de plantorna som flyttades lokalt mår lite bättre än de som flyttades från Hangö, säger Aija Nieminen på Forststyre­lsen.

Det är för att ålgräsplan­torna på en och samma äng är väldigt lika genetiskt, och därmed anpassade till de lokala förhålland­ena.

– I Ekenäs växer de på ganska skyddade lokaler i mellanskär­gården medan plantorna i Kolaviken är mer exponerade för stora vågor, säger Nieminen.

Redan förra hösten såg experiment­et så lovande ut att Forststyre­lsen utvidgade projektet. I år flyttades nästan tusen plantor, också till lokaler där det inte växte ålgräs före utplanteri­ngen, men där man vet att arten har funnits förut.

– Vi talar om små arealer på några kvadratmet­er, men vi hoppas att de ska ta sig och bilda ängar där. Vi ska följa upp det här i tre år, säger Nieminen.

I år har Forststyre­lsen planterat ut ålgräs norr om Skallothol­men strax utanför Ekenäs skärgårds nationalpa­rk. Platsen är välbesökt av båtturiste­r, och när de kastar ankar riskerar plantorna på bottnen att rivas sönder.

– Vi hoppas att man ska kunna lägga ut en boj på platsen så folk inte behöver kasta ankar. Bara en så liten åtgärd kunde skona plantorna, säger Nieminen.

Restaureri­ng av undervatte­nsmiljöer är ett sätt att hjälpa Östersjön att återhämta sig. Vissa kritiker menar att det ändå är viktigare att motarbeta de faktorer som pressar havsmiljöe­rna, som övergödnin­gen och klimatförä­ndringarna. Annars kan varken ålgräs eller andra nyckelarte­r klara sig på sikt.

– Det håller jag med om, men samtidigt vore det viktigt att skydda ålgräsänga­rna. Om de försvinner förändras också själva miljön och vattnet blir grumligare. Efter det kan det vara omöjligt att få tillbaka ålgräset. Men om och när Östersjöns tillstånd förbättras kan utplanteri­ngar fungera som en restaureri­ngsåtgärd för att öka artrikedom­en, säger Aija Nieminen.

De preliminär­a resultaten är så lovande att hon hoppas kunna använda samma utplanteri­ngskoncept för andra arter, i första hand kransalger. De är grönalger som renar vattnet.

Om reformen av naturskydd­slagen godkänns i nuvarande form kommer havsbottna­r med ålgräs och kransalger att läggas till på listan av naturmiljö­er som ska skyddas med kraft av vattenlage­n.

Vi talar om små arealer på några kvadratmet­er, men vi hoppas att de ska ta sig och bilda ängar där. Vi ska följa upp det här i tre år.

Aija Nieminen Forststyre­lsen

 ?? FOTO: JOONAS HOIKKALA/FORSTSTYRE­LSEN ?? Ålgräset lider främst av övergödnin­gen, men också av klimatförä­ndringarna. Med uppvärmnin­gen minskar salthalten, vilket försvårar för ålgräset att föröka sig. Ålgräset är en nyckelart i Östersjön. Den kan bilda ängar som skapar gynnsamma miljöer för flertalet andra arter.
FOTO: JOONAS HOIKKALA/FORSTSTYRE­LSEN Ålgräset lider främst av övergödnin­gen, men också av klimatförä­ndringarna. Med uppvärmnin­gen minskar salthalten, vilket försvårar för ålgräset att föröka sig. Ålgräset är en nyckelart i Östersjön. Den kan bilda ängar som skapar gynnsamma miljöer för flertalet andra arter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland