Hufvudstadsbladet

Nytt mod inför rapportern­a

”Hur optimistis­ka vågar företagen vara inför avslutning­en på året i ljuset av höga råvarupris­er och svajiga leveranske­djor?”

- LARS SÖDERFJELL aktiechef Ålandsbank­ens Fondbolag

Aktiemarkn­aderna har repat nytt mod under inledninge­n av oktober. Sedan månadsskif­tet har Helsingfor­sbörsen stigit med knappt 3 procent, varav drygt hälften kom under veckan som gick. Uppgången var bred, där hela tjugoen av aktierna i OMXH25-indexet noterades högre än förra fredagen.

Qt Group anförde ännu en gång vinnarlist­an med en uppgång på cirka 14 procent. Aktien har nu stigit med nästan 200 procent under 2021, och värderinge­n börjar bli intressant – baserat på konsensusp­rognoserna för 2022 är P/E-talet hela 108x. Det innebär att vinsterna bör växa med lite drygt 20 procent per år under de närmaste tio åren för att kunna motivera värdet. Kanske inte omöjligt, men en rejäl utmaning för bolaget.

Rapportsäs­ongen inleds under den kommande veckan med resultat från bland annat Elisa, Orion, Stora Enso och Huhtamäki. Redan på torsdagen presentera­de Kesko preliminär­a data för kvartalet som var klart bättre än väntat och höjde samtidigt helårsprog­nosen till intervalle­t 740–800 miljoner euro, vilket var cirka 4 procent högre än marknadens förväntnin­gar. Bolaget belönades med en uppgång på lite mer än 8 procent under veckan – uppenbarli­gen har investerar­na varit mer oroliga för Keskos lönsamhet än analytiker­na.

Skogsindus­trin tillhörde veckans få förlorare efter att EUkommissi­onen på tisdagen genomför så kallade ”gryningsrä­der” mot både UPM, Stora Enso och Metsä Fibre till följd av misstankar om kartellbil­dning inom pappersmas­sa. Jag har ärligt talat svårt att se hur någon skulle kunna manipulera en så väl genomlyst och homogen marknad som den för pappersmas­sa (och om någon skulle ha försökt så har de inte heller lyckats speciellt bra, att döma av volatilite­ten i produktpri­serna). Men blotta misstanken sätter press på vinstmulti­plarna och det kan ta lång tid innan vi får veta om EU ser någon anledning att gå vidare med sanktioner.

På ett mer fundamenta­lt plan har stigande energipris­er bidragit till att dämpa intresset för basindustr­in. Flera metallprod­ucenter i Europa har under veckan aviserat att de tillfällig­t stänger produktion­en till följd av de höga elpriserna, och i Kina har producente­r av mjukpapper och kartong tvingats att minska produktion­en på grund av elbristen. Det finns en tydlig risk för att detta kan komma att ge utslag i lägre efterfråga­n även på pappersmas­sa framöver.

Trots motvindarn­a från basindustr­in har övriga konjunktur­känsliga aktier utvecklats väl de senaste dagarna. En bidragande orsak till det är flera rapporter från fordonsind­ustrin om att komponentb­risten väntas avta under fjärde kvartalet. Kanske börjar vi se ett litet ljus i tunneln efter flera månader av produktion­sproblem?

Kvartalsra­pporterna kommer med all säkerhet att vara den viktigaste faktorn för marknadern­a under de närmaste två till tre veckorna. Jag tror att det kommer att bli en ovanligt svårläst rapportper­iod – efterfråga­n har av allt att döma varit stark, men hur mycket av det som letat sig ner till nedersta raden i resultaträ­kningen är svårare att säga. Och hur optimistis­ka vågar företagen vara inför avslutning­en på året i ljuset av höga råvarupris­er och svajiga leveranske­djor? Spännande lär det i alla fall bli.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland