Hufvudstadsbladet

Mobbning på sociala medier är vanligt – och det är inte ok!

Sociala medier känns lätt som en egen annorlunda värld. Men där gäller samma regler och lagar som på alla andra ställen. Maria Talvitie vet hur du ska tackla trakasseri­er som kommer via skärmen.

- TEXT: MARIA SAARISTO

Om du läser eller ser något på sociala medier som inte känns bra och som du inte kan sluta fundera på, då är det inte okej.

– Då borde en vuxen utreda vad som har hänt och ta reda på om det handlar om ett missförstå­nd eller om någon har varit elak på flit, säger Maria Talvitie, som arbetar med att motarbeta mobbning på sociala medier.

Mobbning på sociala medier kan se ut på många olika sätt. Det kan handla om elaka kommentare­r till en Tiktokvide­o, om att lämna någon utanför i Snapchat eller om att sprida rykten som inte stämmer.

– Mobbning på some är ganska lika som mobbning utanför some, och det är tyvärr väldigt vanligt, säger Maria Talvitie. Alla förstår inte att de mobbar Det är vanligt att människor inte kommer att tänka på att de deltar i mobbning när de sprider vidare rykten som inte stämmer. Mobbning på sociala medier som Tiktok, Snapchat och Instagram är ändå inte tillåtet.

– Du behöver inte acceptera mobbning på sociala medier. Det finns hjälp att få och det är alltid de vuxnas ansvar att göra något åt saken, säger Maria Talvitie.

Det är bäst att tala med dina föräldrar och med en vuxen som har att göra med människor som deltar i mobbningen. Om det är elever från din skola som mobbar kan du tala med en lärare.

– Ibland vet vuxna inte hur de ska hjälpa. Det beror på att sociala medier är en ny och okänd värld för många. Du har ändå rätt att få hjälp. Om du inte får hjälp av vuxna du talar med kan du kontakta oss i suavarten_official via Snapchat, Tiktok eller Instagram, säger Maria Talvitie.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARIA SAARISTO ?? Maria Talvitie arbetar för Sua varten Somessa med att motarbeta mobbning och sexuella trakasseri­er som riktar sig mot unga i sociala medier. Verksamhet­en fungerar huvudsakli­gen på finska, men du kan kontakta suavarten_maiq på snapchat på svenska.
FOTO: MARIA SAARISTO Maria Talvitie arbetar för Sua varten Somessa med att motarbeta mobbning och sexuella trakasseri­er som riktar sig mot unga i sociala medier. Verksamhet­en fungerar huvudsakli­gen på finska, men du kan kontakta suavarten_maiq på snapchat på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland