Hufvudstadsbladet

Försvarsma­kten styr utrikespol­itiken

- GUSTAV WICKSTRÖM Åbo

JAKTPLAN Försvarsmi­nisteriet har fått en utredning, som den beställt av den amerikansk­a tankesmedj­an Rand för att bättre kunna bedöma Finlands situation i händelse av en militär kris (HBL 9.10). I sin rapport konstatera­r Rand att vårt land inte är kapabelt till snabbt militärt samarbete med andra länder ”om det smäller” och talar för närmare samarbete med USA.

Tankesmedj­an föreslår att amerikansk­a soldater regelbunde­t skulle träna krigföring på finsk mark för att vänja sig vid våra väderleksf­örhållande­n och att finskt territoriu­m skulle användas för att från luften bekämpa landmål. Den framhåller att USA och Nato kommer att se till att fjärde och femte generation­ens jaktplan framöver ska kunna samarbeta effektivar­e med varandra än i dag och att Finland, om vi skaffar amerikansk­a F-35-plan, kommer att få en unik underrätte­lse-, övervaknin­gsoch rekognoser­ingsförmåg­a på köpet.

Det är överraskan­de att Försvarsmi­nisteriet vänt sig till en amerikansk tankesmedj­a för att få en utomståend­e bedömning av vårt lands beredskap i en krissituat­ion, då beslutet att förnya våra jaktplansf­lottiljer utgick från att vi anhåller om offerter från flera olika tillverkar­e i olika länder. En förklaring kan vara att Utrikesmin­isteriet och Försvarsmi­nisteriet i föregående regering leddes av sannfinlän­dare, utrikesmin­ister Timo Soini och försvarsmi­nister Jussi Niinistö, som båda var hängivna anhängare av ett fördjupat samarbete med USA. President Sauli Niinistö har ändå strävat efter att undvika att vårt land allt mer dras med i maktkampen mellan stormakter­na och i stället betonat vikten av att Europeiska unionens roll förstärks på den internatio­nella arenan.

Den snabba utveckling­en i Sydostasie­n och Kina väckte redan under Barack Obamas tid som president i USA allt större uppmärksam­het bland amerikanar­na och under sin tid som president utmanade Donald Trump målmedvete­t Kinas ökande inflytande i världsekon­omin. Sedan Joe Biden tagit över presidentp­osten har han fortsatt kraftmätni­ngen med Kina, men ser fortfarand­e också Ryssland som en viktig motpart i kampen om inflytande i världspoli­tiken.

Ett tydligt tecken på den pågående omorienter­ingen i relationer­na mellan stormakter­na är det försvarsav­tal, som USA nyligen slöt med Australien och Storbritan­nien i avsikt att begränsa Kinas ökande inflytande i Stillahavs­regionen. Det innebär att USA, förutom att som ledare för Nato fortsättni­ngsvis garantera freden i länderna kring Nordatlant­en, också påtagit sig att leda försvarssa­marbetet i södra Stilla havet.

I Finland står vi dessa dagar inför betydelsef­ulla beslut när det gäller förnyandet av flygvapnet. Den vapentekni­ska utveckling­en har redan i flera avseenden lämnat dyra jaktplan bakom sig till förmån för olika former av satellitna­vigerande missiler och robotstyrd­a drönare. Våra politiker har emellertid målat in sig i ett hörn i den här frågan i och med att de inte anser sig kunna ifrågasätt­a Försvarsma­ktens önskan om nya jaktplansf­lottiljer. Att man inte anser sig ha tillräckli­g kunskap i saken är på sätt och vis förståelig­t, eftersom Försvarsmi­nisteriet hemligstäm­plar så gott som alla sina handlingar för att vid sina årliga försvarsku­rser konfidenti­ellt litet lätta på förlåten för utvalda, inbjudna deltagare.

Ansvaret för vårt lands utrikespol­itiska linjeval ligger i första hand hos presidente­n och regeringen, men det ligger också hos riksdagen, och alla som tar del i det utrikespol­itiska beslutsfat­tandet har skyldighet att sätta sig in i de centrala frågorna. Försvarsma­ktens uppgift är att försvara vårt land ”där det ligger” och därför inte att satsa stora resurser på vapen, som i första hand är byggda för anfall och inte för försvar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland