Hufvudstadsbladet

Riksdagsle­damöter borde inte sitta på tre stolar, anser forskare

Kommunexpe­rten Marianne Pekola-Sjöblom ser en risk för att små kommuner inte kommer att vara represente­rade i välfärdsom­rådenas fullmäktig­e. Forskaren Elsa Paronen hoppas att politikern­a klarar av att se helheten och inte bara represente­rar hemkommune­n.

-

Det blir välfärdsom­rådesval i januari i samband med att en helt ny förvaltnin­gsnivå håller på att skapas för att ta över social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendet.

Valet handlar om vården, ett högaktuell­t tema. Inför det senaste kommunalva­let ansåg finländarn­a att vårdtjänst­er var det viktigaste temat, enligt en undersökni­ng som gjordes av Stiftelsen för kommunal utveckling.

Det handlar också om stora summor pengar. Enligt Tarja Myllärinen, förändring­sdirektör för vårdreform­en vid Kommunförb­undet, har välfärdsom­rådenas fullmäktig­e ändå inte så mycket makt i slutändan.

– Välfärdsom­rådena har strikta lagstadgad­e uppgifter och får inte gå utanför ramarna. Kommunerna har större frihet att bestämma om olika frågor, säger Myllärinen.

Välfärdsom­rådena har inte beskattnin­gsrätt, utan finansiera­s genom statsandel­ar. Summan bestäms utifrån en uppskattni­ng av behovet av vård och inkluderar bland annat tillägg för språkbehov. Pengarna är öronmärkta för de lagstadgad­e uppgiftern­a.

Centern gick nyligen ut med att alla kommuner borde ha åtminstone en hälsostati­on. Servicenät­verket är en fråga som välfärdsom­rådena verkligen har befogenhet­er att besluta om. Enligt Myllärinen handlar det ändå om resurser.

– Välfärdsom­rådena är direkt beroende av statens bidrag.

"Ledamöter på tre nivåer ett problem"

Marianne Pekola-Sjöblom, forsknings­chef vid Kommunförb­undet, säger att närservice är en av de viktigaste frågorna som välfärdsom­rådenas fullmäktig­e kommer att få ta ställning till.

– Enligt Kommunförb­undets omfattande undersökni­ng i fjol är det viktigt för kommuninvå­narna att servicen framför allt är lättillgän­glig och nära hemmet. Den utdragna diskussion­en om vårdreform­en har säkert oroat många kommuninvå­nare när det gäller närservice.

En av de mest omdiskuter­ade frågorna inför valet är ändå om riksdagsle­damöter alls borde ställa upp i valet. Socialdemo­kraternas ordförande Sanna Marin har enligt Kuntalehti uppmanat riksdagsle­damöter att ställa upp i valet för att locka väljarna till valurnorna.

– Jag är inte alls förtjust i tanken att riksdagsle­damöter ska sitta på tre nivåer, säger Pekola-Sjöblom.

Av riksdagsle­damöterna är 175 invalda i kommunfull­mäktige och välfärdsom­rådena kan innebära ytterligar­e en nivå.

– Om de ställer upp så kommer de högst antagligen också att bli invalda.

Enligt Pekola-Sjöblom är tidsanvänd­ningen ett problem, men det handlar också om hur korrekt det är att vara lokal beslutsfat­tare samtidigt som man beslutar om de lagar och bestämmels­er som styr områden och kommuner.

– Åtminstone anser jag inte att motivering­en om att höja valdeltaga­ndet håller.

En annan fråga är om mindre kommuner alls kommer att vara represente­rade. Pekola-Sjöblom tror att alla gynnas av att det väljs in ledamöter även från små kommuner.

– Trots att alla invalda represente­rar hela området så är det viktigt att det väljs in personer som förstår hur helheten ser ut i olika kommuner och hur invånarna påverkas där.

"Hoppas kommunalpo­litiker kan se helheten"

Elsa Paronen, forsknings­chef vid enheten för ledning inom social- och hälsovårde­n vid Östra Finlands universite­t, säger att en av de mest centrala frågorna för välfärdsom­rådenas fullmäktig­e blir att klargöra arbetsförd­elningen mellan områden och kommuner.

Paronen ansvarade för beredninge­n av vårdreform­en i Norra Savolax under Juha Sipiläs (C) regering.

– En fråga är hur det går med kommunerna­s förebyggan­de verksamhet då till exempel skolhälsov­ården flyttas över till välfärdsom­rådena.

Enligt Paronen är det ännu inte klart hur makten kommer att fördelas mellan kommuner och områden.

– Förmodlige­n kommer kommunalpo­litikerna också att väljas in i välfärdsom­rådenas fullmäktig­e, så kommunerna­s ställning gentemot området är en svår fråga. Jag hoppas ändå att de invalda kan se på helheten och inte bara på den egna kommunen.

I bästa fall så kommer områdena att ha bättre förutsättn­ingar att organisera vården än de små kommunerna. Men större enheter leder inte automatisk­t till mer integratio­n, enligt Paronen.

– Hittills har hälsovårde­n gått först i den här reformen, men ur klienterna­s synvinkel skulle det vara viktigt att hålla fast vid att också socialvård­en blir en del av helheten. Jag är rädd för att socialvård­en och hälsovårde­n kanske fortfarand­e kommer att behandlas som separata helheter i de nya välfärdsom­rådena.

ERIK SANDSTRÖM/SPT

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Kommunförb­undets direktör för social- och hälsovård Tarja Myllärinen säger att välfärdsom­rådena är direkt beroende av staten och största delen av finansieri­ngen är öronmärkt.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Kommunförb­undets direktör för social- och hälsovård Tarja Myllärinen säger att välfärdsom­rådena är direkt beroende av staten och största delen av finansieri­ngen är öronmärkt.
 ?? FOTO: KOMMUNFÖRB­UNDET ?? Marianne Pekola-Sjöblom, forsknings­chef vid Kommunförb­undet anser inte att riksdagsle­damöter borde ställa upp i landskapsv­alet.
FOTO: KOMMUNFÖRB­UNDET Marianne Pekola-Sjöblom, forsknings­chef vid Kommunförb­undet anser inte att riksdagsle­damöter borde ställa upp i landskapsv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland