Hufvudstadsbladet

Gratis frukost testas i fyra skolor

En engagerad diskussion om att låta alla Helsingfor­s 46 000 barn i grundskola­n få gratis frukost uppstod på kvällskvis­ten i Helsingfor­s stadsfullm­äktige i förra veckan.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Nästa år kommer Helsingfor­s stad att testa gratis frukost i fyra grundskolo­r med 500 elever. Skolorna har inte valts ut ännu, men de kommer att vara sådana som får finansieri­ng för positiv särbehandl­ing.

Testet med gratis frukost skulle kosta 202 000 euro för ett år. Ingår bröd i frukosten stiger kostnaden till 330 000 euro. Om lärare ska övervaka frukosten kostar det 13 300 euro.

I den beräkninge­n utgår tjänstemän­nen från att hälften av eleverna äter frukosten.

– Ofta är vardagen i skolorna sådan att lärarna vet att de behöver hämta knäckebröd från skolmatsal­en åt vissa elever i hemlighet, sade ledamot Johanna Nuorteva (Gröna) under Helsingfor­s stadsfullm­äktiges möte förra veckan.

Hon konstatera­de att det går åt mer mat i skolorna på måndagar och tisdagar.

Senare i höst kommer det att förhandlas om pengarna till frukosttes­tet. Det sker i samband med att politikern­a ska komma överens om stadens budget för nästa år.

Initiative­t till frukosten kommer från ledamoten Mai Kivelä (VF). Hon vill att alla skolbarn ska få äta gratis i skolan på morgonen.

Om skolorna skulle börja servera frukostgrö­t, färsk puré och mjölk till alla barn i grundskola­n skulle det kosta 4,5 miljoner euro. Utökas frukosten med fler ingrediens­er kostar det 7,4 miljoner per år.

Suppleante­n Seida Sohrabi (Saml), som jobbat som lärare, tyckte om idén med frukosten.

– Men man måste fråga hur mycket samhället måste bekosta olika saker. Vi har redan nu en grundskola som är gratis och där det serveras lunch. Jag vet att ganska många elever inte drar nytta av lunchen utan äter till exempel osthamburg­are på McDonald's i stället, sade hon på fullmäktig­emötet.

Om enbart skolor som får finansieri­ng för positiv särbehandl­ing skulle börja servera gröt, puré och mjölk skulle det kosta 2,3 miljoner euro.

”Det är ett välkänt faktum att många barn inte får tillräckli­gt med mat hemma. Så här kan vi minska direkt på fattigdome­ns effekter på barn, men också lätta på stigmat kring att vara mindre bemedlad. Alltför många barn låter bli att äta frukost varje vecka”, säger ledamoten Veronika Honkasalo (VF) i ett pressmedde­lande.

Enligt en skolhälsoe­nkät från 2019 äter 25 procent av eleverna i årskursern­a 4 och 5 och 43 procent av eleverna i årskursern­a 8 och 9 ingen frukost en gång eller flera gånger i veckan.

I nuläget hör gratis frukost inte till de lagstadgad­e skolmåltid­erna.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Enligt en skolhälsoe­nkät från 2019 äter 43 procent av eleverna i årskursern­a 8 och 9 ingen frukost en gång eller
■ flera gånger i veckan.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Enligt en skolhälsoe­nkät från 2019 äter 43 procent av eleverna i årskursern­a 8 och 9 ingen frukost en gång eller ■ flera gånger i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland