Hufvudstadsbladet

USA:s tidigare utrikesmin­ister Colin Powell död med covid-19

USA:s tidigare utrikesmin­ister Colin Powell har avlidit i sviterna av covid-19. Det meddelar hans familj i ett uttalande på sociala medier. Powell blev 84 år.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Colin Powell led enligt CNBC sedan tidigare av multipelt myelom, cancer i benmärgen, som gjorde honom särskilt känslig för infektione­r.

Den fyrstjärni­ga generalen Powell utsågs 2001 till USA:s första svarta utrikesmin­ister av den dåvarande presidente­n George W Bush. Under hans tid invaderade USA Afghanista­n och Irak.

Men före det, efter att som befälhavar­e ha hjälpt USA och dess allierade till seger i Kuwaitkrig­et på 1990-talet var Powell mycket populär. Han var så pass populär att han av vissa tippades att bli USA:s första svarta president.

Stora delar av det förtroende­t dalade däremot 2003, efter att han argumenter­at i FN:s säkerhetsr­åd för en invasion i Irak. Han backade då, med sin trovärdigh­et, upp påståenden­a om att Irak försökte utveckla ett kärnvapenp­rogram. Det visade sig vara falskt och Powell har kallat talet för en ”mörk fläck” i hans karriär.

Efter sin avgång 2005 kritiserad­e Colin Powell Irakkriget. Och på senare år hamnade han i den politiska mitten. Inför presidentv­alet 2008 stödde han först partikamra­ten John McCain, men ändrade sig senare och ställde sig bakom demokraten Barack Obamas kandidatur. Han var mycket kritisk mot expresiden­t Donald Trump.

Colin Powell föddes i en jamaicansk immigrantf­amilj i Harlem i New York 1937. Han växte upp i Bronx, tog en examen i geologi vid City University of New York och inledde en enastående militär karriär. 1971 tog han även en examen i ekonomi vid George Washington University.

Sörjs över partigräns­er

George W. Bush säger i ett uttalande att han är djupt sorgsen över bortgången och kallar Powell för en storartad man i allmänhete­ns tjänst.

”Han var en sådan favorit bland presidente­r att han belönades med Presidente­ns frihetsmed­alj – två gånger”, säger Bush.

Flera andra högt uppsatta politiker från både det demokratis­ka och republikan­ska partiet uttrycker sina kondoleans­er till änkan Alma och deras tre barn.

Tidigare i karriären var Vietnamoch Koreaveter­anen Powell nationell säkerhetsr­ådgivare i Ronald Reagans regering och försvarsch­ef under president George H W Bush.

Powells memoarer ”My American journey” har varit en storsäljar­e i USA. Den tidigare utrikesmin­istern var mycket förtjust i Abba.

Enligt Colin Powells officiella Facebooksi­da var han fullvaccin­erad mot covid-19.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■
Colin Powell blev den förste afroamerik­anske utrikesmin­istern.
FOTO: TT-AP ■ Colin Powell blev den förste afroamerik­anske utrikesmin­istern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland