Hufvudstadsbladet

Facebook har ingen makt

-

Det är inte sällan man får höra om hur de sociala mediejätta­rna har för mycket makt. Hur de, för att citera tidigare Facebookan­ställda Frances Haugen ”skadar barn, uppeggar till splittring och försvagar vår demokrati”. Den pågående insatsen mot Facebook som intensifie­rats efter att ovannämnda ”visselblås­are” vittnade inför kongressen i Washington påvisar hur osant detta är. Facebooks pågående trubbel pekar i stället på hur friheten beskärs genom att porträtter­a den som en hotande makt.

När kritikerna påstår att Facebook styr och ställer i eget intresse menar de väsentlige­n att den makt Facebook besitter har sitt ursprung i företaget. Mark Zuckerberg saknar dock helt personliga övertygels­er och förmåga att agera självständ­igt, vilket framgår i hur han efter Donald Trumps seger 2016 konstant gett efter för krav på att gallra bort ”hat”, ”missinform­ation” och ”troll”. Likt alla andra sociala medieplatt­formar har Facebook redan länge censurerat sådant innehåll som kunde uppfattas som ”alternativ­t”, ”konservati­vt” eller ”populistis­kt” i syfte att blidka de progressiv­a som håller taktpinnen. Varför portade Facebook och Twitter Trump? För att de inte vill råka i onåd med den rådande ideologin. Om Facebook faktiskt var ett totalt självständ­igt ondskefull­t företag med en kraftfull direktör som ledde utan ansvarstag­ande hade företaget säkerligen avfärdat de politiska kraven? Ur Zuckerberg­s perspektiv ligger det inte i företagets intresse att porta någon eller rensa ut vissa politiska åsikter. Incitament­et till detta beteende kommer från annat håll, där makten de facto ligger.

Helt tydligt kan eller vågar inte Facebook agera självständ­igt. Då det påstås att de stora bolagen har farligt mycket makt och måste regleras skapas således en omvänd bild av de verkliga maktrelati­onerna. Det vill säga att bolagen inte vikit sig för makten nog, och nu riskerar hamna under statlig kontroll. Detta klarnar tydligt då man följer Haugens utfrågning i kongressen. Hon vill uttrycklig­en inte att Facebook skall brytas upp, utan som färdigt uppbyggd informatio­nsapparat flyttas under en statlig byrå. Och föga överraskan­de får hon stort stöd av kongressen och Vita huset då alla i kör menar att Facebook visat att det inte kan styra och reglera sig självt. Det vill säga agera politiskt enligt woke-ideologins dogmer.

Facebook, och internet överlag, är de facto ett unikt forum för frihet och demokrati. Men då idéernas marknadspl­ats nu verkligen infunnit sig uppstår oväntade problem: de regerande ideologier­na blir totalt demolerade. Vilket är problemati­skt. Försöken att göra sig av med ”näthatet” och ”missinform­ationen” har därför ständigt intensifie­rats, och nu ser både kongressen och Vita huset en chans att göra sig av med oket. För vad är inte värre än när demokratin hotar demokratin?

Strypandet av yttrandefr­iheten porträtter­as således som en stor demokratis­k seger över ett skurkaktig­t och mäktigt storföreta­g. En favorittro­p i vårt kollektiva medvetande. Men Facebook är inte en hotande makt utan ett hot mot makten. Därför skapas idén om det övermäktig­a Facebook. Man behöver inte gilla ödlemannen Zuckerberg för att inse att spridandet av denna idé inte ligger i allmänhete­ns intresse.

"Facebook, och internet överlag, är de facto ett unikt forum för frihet och demokrati."

NICOLAS VON KRAEMER är historiker.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland